Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1638

Bryssel den 1 december 2010

EU:s journalistpris för folkhälsa – 2010 års vinnare

I går kväll tillkännagavs vinnarna i den andra omgången av EU:s journalistpris för folkhälsa vid en prisutdelning i Bryssel. Två italienska journalister, Gianluca Ferraris och Ilaria Molinari, som skriver för tidskriften Panorama, fick första pris för sin artikel ”Hoppets tjuvar”. Artikeln handlar om kliniker som erbjuder dyra, men oprövade behandlingsmetoder för desperata patienter som lider av kroniska sjukdomar. Andrapriset gick till den tjeckiska journalisten Lucie Hášová Truhelková för en artikel om organdonation, ”Kärleken bor i njuren”. De fyra danska journalisterna Kasper Krogh, Morten Crone, Line Holm Nielsen och Jesper Woldenhof, som skriver för Berlingske Tidende, kom på tredje plats med sin artikel ”Det stora sveket” om en förälders kamp för att förbättra akutsjukvården. Priset belönar god journalistik om hälso- och sjukvård och patienträttigheter.

Så här säger EU:s kommissionär för hälso- och konsumentfrågor John Dalli:

– Med det här priset vill kommissionen lyfta fram mediernas viktiga roll för att informera om folkhälsofrågor. Årets pristagare och finalister har alla skrivit om viktiga ämnen.

I årets omgång deltog ännu fler journalister och artiklar än i fjol. Det var 438 journalister från de 27 EU-länderna som deltog, en ökning med 44 procent. Sammanlagt fick vi in 745 artiklar, vilket är 60 procent mer än förra året. De 27 finalisternas artiklar tar upp ämnen som ingår i kampanjen Europa för patienterna. De handlar om organdonation, patientsäkerhet, H1N1-pandemin och vård i andra EU-länder, för att nämna några exempel.

Bakgrund

I somras valde de nationella juryerna ut en finalist från varje EU-land. En EU-jury bedömde sedan de 27 finalisternas artiklar och träffades i slutet av oktober för att utse de tre vinnande artiklarna. EU-juryn består av EU-anställda, folkhälsoexperter och journalister. Sammanlagt har juryn nio ledamöter. Årets juryordförande var Andrzej Rys, direktör för direktoratet folkhälsa och riskbedömning vid kommissionens generaldirektorat för hälso- och konsumentfrågor.

De 27 nationella finalisterna och de som publicerat artiklarna bjöds in till Bryssel för ett presseminarium om initiativen inom Europa för patienterna och för att delta vid prisutdelningen i kommissionens huvudbyggnad Berlaymont.

EU:s journalistpris för folkhälsa och kampanjen Europa för patienterna finansieras genom EU:s folkhälsoprogram.

Läs mer om journalistpriset och pristagarnas och de övriga finalisternas artiklar på:

http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize/2010/index_en.htm

Europa för patienterna:

http://ec.europa.eu/health-eu/europe_for_patients/index_en.htm

EU:s andra folkhälsoprogram 2008–2013:

http://ec.europa.eu/health/programme/policy/index_en.htm


Side Bar