Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1638

Bruselj, 1. decembra 2010

Novinarska nagrada EU za prispevke o zdravstvu: zmagovalci za leto 2010 naznanjeni včeraj v Bruslju

Včeraj zvečer so bile v Bruslju drugič podeljene novinarske nagrade EU za prispevke o zdravstvu. Italijanska novinarja, Gianluca Ferraris in Ilaria Molinari, ki pišeta za revijo „Panorama“, sta dobila prvo nagrado za skupni članek z naslovom „Kraja upanja“. Zmagovalni članek opozarja na „zdravilne klinike“, ki obupanim bolnikom s kroničnimi boleznimi nudijo drage, vendar nepreverjene terapije. Češka novinarka Lucie Hášová Truhelková, avtorica članka o darovanju organov z naslovom „Ljubezen biva v ledvicah“, je prejela nagrado za drugo mesto. Skupina danskih novinarjev v sestavi Kasperja Krogha, Mortena Croneja, Line Holm Nielsen in Jesperja Woldenhofa, ki piše za časnik „Berlingske Tidende“, je s svojim člankom „Veliki poraz“ o posameznikovem prizadevanju za spremembo zdravstvenega sistema zasedla tretje mesto. Z nagrado je nagrajeno delo novinarjev v Evropi, ki opozarjajo na vprašanja zdravstvenega varstva in pravic bolnikov.

Evropski komisar za zdravje in varstvo potrošnikov John Dalli je povedal: „Komisija s to nagrado poudarja, kako pomembno vlogo igrajo mediji pri opozarjanju na zdravstvena vprašanja. Letošnji zmagovalci in vsi nacionalni finalisti so za svoje bralce obravnavali ključna vprašanja.“

Letos je število ustreznih člankov in sodelujočih novinarjev skokovito naraslo. V tekmovanju je sodelovalo 438 novinarjev iz vseh 27 držav članic, 44 % več kot preteklo leto. Skupaj so predložili 745 člankov, kar je 60 % več od lanskega leta. V 27 člankih, ki so prišli v ožji izbor, so obravnavane široke palete tem, ki so del kampanje „Evropa za bolnike“. Te med drugim vključujejo področja, kot so darovanje organov, varnost pacientov, pandemska gripa A (H1N1) in čezmejno zdravstveno varstvo.

Ozadje

Poleti so nacionalne žirije izbrale finalista iz vsake države članice. Žirija EU je ocenila 27 člankov iz ožjega izbora ter se konec oktobra sestala, da odloči o treh zmagovalnih člankih. Devetčlanska žirija EU je bila sestavljena iz uradnikov Evropske komisije, strokovnjakov s področja javnega zdravja in novinarjev. Predsedoval ji je Andrzej Rys, direktor Direktorata za javno zdravje in oceno tveganja pri Generalnem direktoratu za zdravje in varstvo potrošnikov Komisije.

Sedemindvajset nacionalnih finalistov ter uredniki publikacij so bili povabljeni v Bruselj na medijski seminar o pobudah iz kampanje „Evropa za bolnike“ ter na slavnostno podelitev nagrad v Berlaymontu.

Novinarska nagrada EU za prispevke o zdravstvu in kampanja Evropa za bolnike sta sofinancirani iz programa zdravja EU.

Več informacij o novinarski nagradi EU za prispevke o zdravstvu, zmagovalni članki in članki iz ožjega izbora so na voljo na spletni strani:

http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize/2010/index_sl.htm.

Kampanja Evropa za bolnike:

http://ec.europa.eu/health-eu/europe_for_patients/index_sl.htm.

Drugi program Skupnosti na področju zdravja 2008–2013:

http://ec.europa.eu/health/programme/policy/index_sl.htm.


Side Bar