Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1638

Bruxelles, 1 decembrie 2010

Premiul european pentru jurnalism în domeniul sănătății: câștigătorii ediției 2010, anunțați ieri la Bruxelles

Aseară, cei trei câștigători ai celei de-a doua ediții a premiului european pentru jurnaliști în domeniul sănătății au fost anunțați la Bruxelles. Doi jurnaliști italieni, Gianluca Ferraris și Ilaria Molinari, care scriu pentru publicația „Panorama” au câștigat premiul întâi pentru articolul lor comun, „Furând speranța” („Stealing Hope”). Articolul câștigător atrage atenția asupra „clinicilor de vindecare” care oferă terapii scumpe, dar necertificate, pacienților vulnerabili care suferă de boli cronice. O jurnalistă cehă, Lucie Hášová Truhelková, autoare a unui articol despre donarea de organe intitulat „Dragostea sălășluiește în rinichi” („Love Dwells in the Kidney”), s-a situat pe locul al doilea. O echipă de jurnaliști danezi, Kasper Krogh, Morten Crone, Line Holm Nielsen și Jesper Woldenhof, care scriu pentru publicația „Berlingske Tidende”, s-au aflat pe locul al treilea pentru articolul „Marele eșec” („The Great Failure”), despre încercarea unei persoane de a schimba sistemul de sănătate. Premiul recompensează munca jurnaliștilor europeni în direcția sensibilizării publicului în legătură cu îngrijirile de sănătate și drepturile pacienților.

John Dalli, comisarul european pentru sănătate și protecția consumatorului, a declarat: „Prin acest premiu, Comisia subliniază rolul important al presei în sensibilizarea publicului în legătură cu problemele de sănătate. Câștigătorii din acest an și toți finaliștii din statele membre au abordat probleme-cheie pentru cititorii lor”.

În acest an a avut loc o creștere importantă, atât a numărului de articole eligibile, cât și a numărului de jurnaliști participanți. Un număr de 438 de jurnaliști din toate cele 27 de state membre au participat la această competiție, cu 44% mai mulți decât anul trecut. Au fost depuse în total 745 de articole, cu 60% mai mult decât anul trecut. Cele 27 de articole participante la faza finală au abordat o gamă largă de subiecte care fac parte din campania „Europa pentru pacienți”. Printre acestea se numără donarea de organe, siguranța pacienților, epidemia de gripă H1N1 și îngrijirile de sănătate transfrontaliere, pentru a menționa numai câteva.

Istoricul dosarului

Pe durata verii, jurii naționale au selectat un finalist din fiecare stat membru. Juriul european a evaluat 27 de articole participante la faza finală și s-a reunit la sfârșitul lunii octombrie pentru a decide asupra celor 3 articole câștigătoare. Juriul european de 9 membri a fost compus din funcționari ai Comisiei Europene, experți în domeniul sănătății publice și jurnaliști. Juriul a fost prezidat de Andrzej Rys, Director pentru Sănătate publică și evaluarea riscurilor în cadrul Direcției Generale pentru sănătate și protecția consumatorului a Comisiei Europene.

Cei 27 de finaliști din fiecare stat membru și redactorii-șefi ai publicațiilor au fost invitați la Bruxelles pentru a participa la un seminar privind inițiativele din cadrul campaniei „Europa pentru pacienți” și pentru a participa la ceremonia de decernare a premiilor în clădirea Berlaymont.

Premiul european pentru jurnalism în domeniul sănătății și campania „Europa pentru pacienți” sunt finanțate prin Programul de sănătate al Uniunii Europene.

Pentru informații suplimentare privind Premiul european pentru jurnalism în domeniul sănătății și pentru a citi articolele câștigătoare, precum și pe cele participante la faza finală, vă rugăm să accesați site-ul web:

http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize/2010/index_en.htm

Campania „Europa pentru pacienți”:

http://ec.europa.eu/health-eu/europe_for_patients/index_en.htm

Cel de-al doilea program de acțiune comunitară în domeniul sănătății 2008-2013:

http://ec.europa.eu/health/programme/policy/index_en.htm


Side Bar