Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1638

Brussel, 1 december 2010

Winnaars EU-prijs voor gezondheidsjournalistiek 2010 gisteren in Brussel bekendgemaakt

Gisteravond zijn in Brussel de drie winnaars van de tweede editie van de EU-gezondheidsprijs voor journalisten bekendgemaakt. Twee Italiaanse journalisten die schrijven voor Panorama, Gianluca Ferraris en Ilaria Molinari, hebben de eerste prijs gewonnen met hun gezamenlijke artikel "Ladri di speranza" ("Dieven van de hoop"). Het winnende artikel vestigt de aandacht op zogenaamde herstelklinieken die kwetsbare, chronisch zieke patiënten dure therapieën aanbieden waarvan het nut niet is aangetoond. De tweede prijs ging naar de Tsjechische journaliste Lucie Hášová Truhelková voor haar artikel over orgaandonatie, getiteld "Láska prochází ledvinou" ("Een nier vol liefde"). Het Deense journalistenteam Kasper Krogh, Morten Crone, Line Holm Nielsen en Jesper Woldenhof heeft de derde prijs gewonnen voor het artikel "Det store svigt" ("Het grote falen") in Berlingske Tidende, over de pogingen van een vader om het gezondheidszorgstelsel te veranderen. De prijs is een erkenning van het werk van journalisten uit heel Europa die kwesties op het gebied van de gezondheidszorg en de rechten van patiënten onder de aandacht hebben gebracht.

John Dalli, Europees commissaris voor Gezondheid en consumentenbeleid, zei hierover het volgende: "Met deze prijs benadrukt de Commissie de belangrijke rol die de media spelen bij het onder de aandacht brengen van volksgezondheidskwesties. De winnaars van dit jaar en alle overige nationale finalisten hebben hun lezers op zeer belangrijke vraagstukken gewezen".

Zowel het aantal in aanmerking komende artikelen als het aantal deelnemende journalisten is dit jaar sterk toegenomen. 438 journalisten uit alle 27 lidstaten hebben aan de wedstrijd deelgenomen, 44% meer dan vorige jaar. Zij hebben in totaal 745 artikelen ingediend, een toename van 60% ten opzichte van vorig jaar. De 27 voorgedragen artikelen gaan over een breed scala aan onderwerpen die onder de campagne Europa voor patiënten vallen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om zaken als orgaandonatie, de veiligheid van patiënten, de H1N1-grieppandemie en grensoverschrijdende gezondheidszorg.

Achtergrond

In de zomer hebben de nationale jury's in elke lidstaat een finalist geselecteerd. De EU-jury heeft de 27 voorgedragen artikelen beoordeeld en is eind oktober bijeengekomen om daaruit de drie winnende artikelen te kiezen. De negen leden tellende EU-jury bestond uit ambtenaren van de Europese Commissie, deskundigen op het gebied van de volksgezondheid en journalisten. Zij werd voorgezeten door Andrzej Rys, directeur Volksgezondheid en risicobeoordeling bij het directoraat-generaal Gezondheid en consumenten van de Europese Commissie.

De 27 nationale finalisten werden samen met de uitgevers van de betrokken publicaties uitgenodigd om in Brussel een mediaseminar over de initiatieven van de campagne Europa voor patiënten en de prijsuitreiking in het Berlaymontgebouw bij te wonen.

De EU-gezondheidsprijs voor journalisten en de campagne Europa voor patiënten worden gefinancierd door het EU-gezondheidsprogramma.

Nadere informatie over de EU-gezondheidsprijs voor journalisten, waaronder de complete tekst van de winnende en voorgedragen artikelen, is beschikbaar op de speciale website:

http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize/2010/index_nl.htm

De campagne Europa voor patiënten:

http://ec.europa.eu/health-eu/europe_for_patients/index_nl.htm

Het tweede EU-gezondheidsprogramma (2008-2013):

http://ec.europa.eu/health/programme/policy/index_nl.htm


Side Bar