Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1638

Brüsszel, 2010. december 1.

Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díj 2010: tegnap Brüsszelben átadták az idei sajtódíjakat

Brüsszelben tegnap este kihirdették a második alkalommal kiosztott Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díj három nyertesét. Az első díjat Gianluca Ferraris és Ilaria Molinari (Olaszország), a Panorama folyóirat két munkatársa vehette át „Ladri Di Speranza” (Reménytolvajok) című cikkéért. A győztes pályamű azokra a „klinikákra” hívja fel a figyelmet, amelyek tudományosan megalapozatlan, drága terápiákat kínálnak krónikus betegségben szenvedő, kiszolgáltatott betegeknek. A második helyezett Lucie Hášová Truhelková (Cseh Köztársaság), aki „Láska prochází srdcem ledvinou” (Szerető szív vese) címmel a szervadományozásról írt cikket. A harmadik díjat Kasper Krogh, Morten Crone, Line Holm Nielsen és Jesper Woldenhof csapata (Dánia) vehette át: a Berlingske Tidende munkatársai „Det store svigt” (Hiba a rendszerben) című írásukban egy apának az egészségügyi rendszer megváltoztatásáért vívott küzdelméről számolnak be. A díj azoknak az európai újságíróknak a munkáját jutalmazza elismeréssel, akik az egészségügyi ellátással és a betegek jogaival kapcsolatos kérdésekre hívják fel a figyelmet.

John Dalli, az Európai Unió egészségügyi és fogyasztópolitikai biztosa elmondta: „A díjpályázattal a Bizottság arra kíván rámutatni, hogy a médiának nagyon fontos szerepe van az egészségügyi kérdések tudatosításában. Az idei díjazottak és a tagállami nyertesek valamennyien kulcsfontosságú problémákat tárnak fel az olvasók előtt.”

A beküldött újságcikkek és a résztvevők száma az idén jelentősen meghaladta az előző évit. 438 újságíró indult az EU 27 tagállamából – ez 44 százalékkal több, mint a tavalyi résztvevők száma. A 745 beérkezett pályamunka 60 százalékkal haladja meg az előző évi cikkek számát. Az utolsó fordulóba bejutott 27 legjobb írás az „Európa a betegekért” elnevezésű kampány részeként a témakörök széles skálájával foglalkozik: a szervadományozás, a betegbiztonság, a H1N1 influenzavírus okozta világjárvány és a határokon átnyúló egészségügyi ellátás csak néhány a számos téma közül.

Háttér

A tagállami zsűrik 2010 nyarán kiválasztották az adott ország jelöltjét. A 27 továbbjutott írás értékelésére európai uniós zsűri ült össze, és október végén kiválasztotta a három legjobb pályamunkát. A kilenctagú uniós zsűri az Európai Bizottság tisztviselőiből, közegészségügyi szakértőkből és újságírókból állt, elnöki tisztségét pedig Andrzej Rys, az Európai Bizottság Egészség- és Fogyasztóügyi Főigazgatóságának népegészségügyi és kockázatértékelési igazgatója töltötte be.

A 27 tagállami jelölt, valamint a sajtókiadványok szerkesztői meghívást kaptak Brüsszelbe, hogy részt vegyenek az „Európa a betegekért” kampány kezdeményezéseivel foglalkozó médiaszemináriumon, majd a Berlaymont épületben megrendezett díjátadó ünnepségen.

Az Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díjat és az „Európa a betegekért” kampányt egészségügyi programja keretében az EU finanszírozza.

Az Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díjjal kapcsolatos további információk, valamint a díjazott, illetve a tagállamok által felterjesztett újságcikkek megtalálhatók a következő weboldalon:

http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize/2010/index_hu.htm

Az „Európa a betegekért” kampány:

http://ec.europa.eu/health-eu/europe_for_patients/index_hu.htm

Az Európai Unió 2008–2013-as időszakra szóló, második egészségügyi programja:

http://ec.europa.eu/health/programme/policy/index_hu.htm


Side Bar