Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1638

Bruxelles, den 1. december 2010

EU-sundhedsprisen for journalister: Vinderne i 2010 blev offentliggjort i Bruxelles i går

I går aftes blev de tre vindere af den anden EU-sundhedspris for journalister offentliggjort i Bruxelles. To italienske journalister, Gianluca Ferraris og Ilaria Molinari, der skriver for Panorama, vandt førsteprisen for deres fælles artikel "I ladri di speranza". I vinderartiklen henledes opmærksomheden på "helbredelsesklinikker", som tilbyder dyre, men udokumenterede terapier til sårbare patienter, der lider af kroniske sygdomme. En tjekkisk journalist, Lucie Hášová Truhelková, forfatter til en artikel om organdonation med titlen "Láska prochází ledvinou", fik tildelt andenpladsen. Et hold danske journalister, Kasper Krogh, Morten Crone, Line Holm Nielsen og Jesper Woldenhof, der skriver i Berlingske Tidende, kom på tredjepladsen med deres artikel "Det store svigt" om et forældrepars indsats for at ændre sundhedssystemet. Prisen tildeles journalister i hele Europa, som i deres arbejde har gjort opmærksom på spørgsmål om sundhedspleje og patientrettigheder.

John Dalli, kommissionsmedlem for sundhed og forbrugerpolitik, sagde: "Med denne pris fremhæver Kommissionen mediernes vigtige rolle, når det drejer sig om at gøre opmærksom på sundhedsspørgsmål. Dette års vindere og alle nationale finalister har gjort deres læsere opmærksomme på vigtige spørgsmål".

I år var der en væsentlig stigning både i antallet af artikler, der kom i betragtning, og i antallet af journalister, der deltog. 438 journalister fra alle de 27 medlemsstater deltog i denne konkurrence, 44 % flere end sidste år. De indsendte i alt 745 artikler, en stigning på 60 % i forhold til sidste år. De 27 udvalgte artikler omhandler en bred vifte af emner, som indgår i kampagnen "Et EU for patienterne". Det drejer sig om emner som organdonation, patientsikkerhed, H1N1-influenzapandemi og grænseoverskridende sundhedspleje for bare at nævne nogle få.

Baggrund

I løbet af sommeren udvalgte nationale juryer en finalist fra hver medlemsstat. EU-juryen bedømte de 27 udvalgte artikler og mødtes i slutningen af oktober for at udpege de 3 vinderartikler. EU-juryens 9 medlemmer udgjordes af tjenestemænd i Europa-Kommissionen, sundhedseksperter og journalister. Formanden var Andrzej Rys, direktør for Folkesundhed og Risikovurdering i Generaldirektoratet for Sundhed og Forbrugere i Europa-Kommissionen.

De 27 nationale finalister og udgiverne af publikationerne blev inviteret til Bruxelles til et medieseminar om "Et EU for patienterne"-initiativer og til at overvære prisoverrækkelsen i Berlaymont-bygningen.

EU-sundhedsprisen for journalister og EU-kampagnen "Et EU for patienterne" finansieres af EU's sundhedsprogram.

Yderligere oplysninger om EU-sundhedsprisen for journalister, vinderartiklerne og de udvalgte artikler findes på webstedet:

http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize/2010/index_en.htm.

"Et EU for patienterne":

http://ec.europa.eu/health-eu/europe_for_patients/index_da.htm.

Andet EF-handlingsprogram for sundhed 2008-2013:

http://ec.europa.eu/health/programme/policy/index_en.htm.


Side Bar