Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1638

Брюксел, 1 декември 2010 г.

Награда на ЕС за здравна журналистика: вчера в Брюксел бяха обявени победителите за 2010 г.

Снощи в Брюксел бяха обявени тримата лауреати от второто издание на наградите на ЕС за здравна журналистика. Двама италиански журналисти, Gianluca Ferraris и Ilaria Molinari от италианския вестник „Panorama“, спечелиха първа награда за съвместната си статия „Крадци на надежда“. Наградената статия разобличава „здравни заведения“, които предлагат скъпоструващо лечение с недоказана ефикасност на уязвими пациенти с хронични заболявания. Чешката журналистка Lucie Hášová Truhelková, автор на статия за донорството на органи, озаглавена „Любовта може да се таи и в бъбрек“, получи втора награда. Екип от датски журналисти — Kasper Krogh, Morten Crone, Line Holm Nielsen и Jesper Woldenhof, работещи за вестник „Berlingske Tidende“, получиха трета награда за статията „Големият провал“, в която се разказва за борбата на един човек да промени системата на здравеопазването. Наградата се присъжда на журналисти от цяла Европа, които с работата си са спомогнали за повишаване на осведомеността по въпросите на здравеопазването и правата на пациентите.

Джон Дали, европейски комисар по въпросите на здравеопазването и потребителите, заяви: „С тази награда Комисията изтъква ролята на медиите за повишаването на осведомеността по въпросите на здравеопазването. Тазгодишните лауреати, както и всички финалисти на национално ниво привличат вниманието на читателите си върху въпроси от ключово значение.“

Тази година беше забелязано съществено увеличение на броя на отговарящите на критериите за участие статии и участващите журналисти. В конкурса се включиха 438 журналисти от всички 27 държави членки на ЕС, което е с 44 % повече от предходната година. Те представиха за участие общо 745 статии или с 60 % повече в сравнение с миналата година. 27-те номинирани за последната фаза статии се занимават с широка гама от теми, които са част от кампанията „Европа за пациентите“. Сред многобройните области са донорството на органи, безопасността на пациентите, епидемията от H1N1 и трансграничното здравеопазване.

Предистория

През лятото националните журита избраха финалисти от всяка държава членка. Журито на равнище ЕС оцени 27-те номинирани за участие в последната фаза статии и се събра в края на октомври, за да избере трите наградени статии. Деветчленното жури на ниво ЕС беше съставено от служители на Европейската комисия, експерти в областта на общественото здраве и журналисти. Председател на журито беше Andrzej Rys, директор на дирекция „Обществено здраве и оценка на риска“ в ГД „Здравеопазване и потребители“ на Европейската комисия.

27-те финалисти на национално ниво и редакторите на изданията бяха поканени на медиен семинар в Брюксел относно инициативите в рамките на кампанията „Европа за пациентите“ и на церемонията по награждаването в сграда Berlaymont на Европейската комисия.

Наградата на ЕС за здравна журналистика и кампанията „Европа за пациентите“ се финансират по Програмата на ЕС в областта на здравеопазването.

Можете да получите повече информация относно наградата на ЕС за здравна журналистика и да се запознаете с наградените и с номинираните статии на специално създадения уебсайт на следния адрес:

http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize/2010/index_bg.htm

За повече информация относно кампанията „Европа за пациентите“:

http://ec.europa.eu/health-eu/europe_for_patients/index_bg.htm

За повече информация относно втората програма на Общността в областта на здравеопазването за периода 2008—2013 г.:

http://ec.europa.eu/health/programme/policy/index_bg.htm


Side Bar