Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1605

Brüsszel, 2010. november 25.

3. Afrika–EU csúcstalálkozó: szorosabb együttműködés a „beruházás, a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés” fokozása érdekében

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Andris Piebalgs európai fejlesztési biztos részt vesz a november 29–30-án a líbiai Tripoliban tartandó Afrika–EU csúcstalálkozón, ahol 80 európai és afrikai állam- és kormányfő gyűlik majd össze, hogy a „beruházás, a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés” átfogó témája körében új, ambiciózus távlatokat nyisson a két kontinens közötti együttműködés előtt. A két kontinens a 2007-ben beindított Afrika–EU partnerség keretében egyenlő partnerként közös érdekeket és stratégiai célkitűzéseket követ, ami túlmutat a hagyományos fejlesztési politika fókuszán. A csúcstalálkozón a vezetők minden bizonnyal felszólalnak a fejlődés és a szegénység elleni küzdelem hajtóerejének tekintett inkluzív növekedés és fenntartható fejlődés mellett. E törekvések sikeréhez azonban alapvető előfeltétel a magánszektor fokozott bevonása és erősítése, valamint az éghajlatváltozás, illetve a béke és a biztonság területén folytatott együttműködés erősítése.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke a találkozó előtt elmondta: „Az Afrikával való partnerség stratégiai jelentőségű a fokozódó globalizáció és a gazdasági és pénzügyi válság kontextusában. Olyan témák kerülnek napirendre, mint például a béke és a biztonság, a globális kormányzás és a regionális integráció. Közös erőfeszítéssel lépünk fel a beruházás, a munkahelyteremtés és a növekedés ösztönzése érdekében is.”

José-Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a találkozó előtt a következőképpen nyilatkozott: „Az Európai Unió szilárd és egyre szorosabb partnerséget épít ki Afrikával. A 2007-es lisszaboni csúcson a közös stratégia elfogadásával jelentős előrelépést tettünk. Az EU és Afrika közötti kapcsolatok még kiaknázásra váró lehetőségeire építve ezúttal az együttműködés megszilárdításán és szorosabbra fűzésén van a sor. Az erőteljesebb és intenzívebb együttműködés nagymértékben szolgálja Afrika fejlődését és jelentős szerepet játszik a millenniumi fejlesztési célok elérésében. A partnerség emellett jelentős eszközt és elmulaszthatatlan lehetőséget jelent ahhoz, hogy az egyre inkább a kölcsönös egymásra utaltságon alapuló világban Európa megerősítse kapcsolatait ezzel a mind nagyobb jelentőségre szert tevő kontinenssel.”

Az 1,5 milliárd embert képviselő 80 állam- és kormányfő vitájának középpontjában az áll majd, hogy milyen előrelépéseket tehetne a két földrész a közös prioritások, azaz a fenntartható fejlődés és a foglalkoztatás előmozdítása, illetve a gazdasági és pénzügyi válság hatásainak legyőzése érdekében, különösen az üzleti és befektetői környezetet javítása által.

Az EU–Afrika közös stratégia 2007 óta jelentős fejlődésen ment át pl. a millenniumi fejlesztési célok, a béke és biztonság, a kereskedelem és a regionális integráció területén (konkrét példák: MEMO/10/604). Európának és Afrikának ugyanakkor többet kell tenni a szakpolitikák és a pénzügyi eszközök széttagoltsága ellen. A közös célok eléréséhez pedig további résztvevőket, így a parlamenteket, a civil társadalmat és a magánszektort is be kell vonni.

  • A csúcstalálkozón az alábbi témákban rendeznek vitákat:

  • regionális integráció, infrastruktúra, információs és kommunikációs technológiák, tudomány, a magánszektor fejlődése,

  • energiaügy, éghajlatváltozás,

  • millenniumi fejlesztési célok, mezőgazdaság és élelmiszerügy,

  • béke és biztonság,

  • kormányzás és emberi jogok,

  • migráció, mobilitás és munkahelyteremtés.

Közös nyilatkozatukban az állam- és kormányfők várhatólag megerősítik a két kontinens közötti egyedülálló stratégiai partnerség globális stratégiai jelentőségét. A csúcstalálkozó remélhetőleg fellendíti a millenniumi fejlesztési célok megvalósítására irányuló erőfeszítéseket is, különös figyelmet fordítva azokra az országokra, amelyek leginkább letértek a pályáról. A csúcson elfogadják a 2011–2013 közötti időszakra vonatkozó közös cselekvési tervet, mely a 2007 óta elért eredményekre építve tartalmazza a stratégiai területeken indítandó, illetve folytatandó konkrét fellépéseket.

A csúcstalálkozót megelőzően Barroso elnök, Tajani alelnök és Piebalgs biztos november 28-án részt vesz a csúcs keretében megrendezendő EU–Afrika üzleti fórumon és a gazdasági vezetők kerekasztal-megbeszélésen. A fórumon különösen az afrikai fenntartható fejlődés és növekedés inkluzív modelljeit biztosító közös stratégia kidolgozási módjait vitatják meg.

Előzmények

Az Afrika–EU közös stratégiai partnerséget 2007-ben indították el európai és afrikai állam- és kormányfők olyan közös érdekű ügyek megvalósítása érdekében, amelyek túlmutatnak a hagyományos fejlesztési politika fókuszán. Nyolc tematikus partnerség biztosítja az operatív nyomon követést: béke és biztonság; demokratikus kormányzás és emberi jogok; kereskedelem, regionális integráció és infrastruktúra; a millenniumi fejlesztési célok; energiaügy; éghajlatváltozás; migráció, mobilitás és foglalkoztatás; tudomány, információs társadalom és területfejlesztés.

Az Európai Bizottság 2010. november 10-én javaslatokat tett közzé az EU és Afrika közötti kapcsolatok megszilárdításáról, mivel felismerte, hogy a partnerségnek tovább kell fejlődni. E javaslatok között szerepelt, hogy a fejlesztési együttműködést az afrikai inkluzív és fenntartható növekedés támogatására kell összpontosítani, miközben – a partnerségünkben rejlő hatalmas lehetőségek megvalósítása érdekében – a befektetések középpontjába nagy hatású tevékenységeket kell állítani.

További információ:

MEMO/10/604

IP/10/1495 és MEMO/10/566 az EU és Afrika közötti kapcsolatok megszilárdításáról szóló közleményről.

Lásd még a zöld könyvről szóló IP/10/1494-et és MEMO/10/565-öt: „Az EU fejlesztési politikája az inkluzív növekedés és a fenntartható fejlődés támogatására – Az EU fejlesztési politikája hatásának erősítése”

Az Afrika–EU partnerség honlapja: http://www.africa-eu-partnership.org/

A Fejlesztési Főigazgatóság honlapja: http://ec.europa.eu/development/index_en.cfm

Az EuropeAid (AIDCO) honlapja: http://ec.europa.eu/europeaid/index_en.htm

José Manuel Barroso elnök honlapja:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/president/index_en.htm

Andris Piebalgs uniós fejlesztési biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm

Az EU–Afrika üzleti fórum honlapja: http://www.euafrica-businessforum.org

Kapcsolattartók:

Michael Karnitschnig, szóvivő, +32 2 299 60 66 vagy +32 498 99 60 66 - michael.karnitschnig@ec.europa.eu

Catherine Ray, szóvivő: +32 2 296 99 21 vagy +32 498 96 99 21 – catherine.ray@ec.europa.eu

Charlotte Arwidi, szóvivő: +32 2 298 77 97 vagy +32 498 92 77 97 charlotte.arwidi@ec.europa.eu


Side Bar