Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/156

V Bruslju, 11. februarja 2010

Komisija načrtuje dodatnih 90 milijonov EUR za blaženje posledic potresa na Haitiju

Evropska komisija za financiranje dodatnega obsežnega paketa humanitarne pomoči Haitiju danes predlaga uporabo rezervnih sredstev za nujne primere iz proračuna EU. Novi sklep Komisije, ki bo vreden 90 milijonov EUR, bo obravnaval velik prispevek k zadovoljitvi silne nujne potrebe po zavetiščih za prebivalce Haitija, katerih domovi so bili uničeni ali poškodovani v potresu, razdeljevanje hrane in zagotovitev zelo potrebne zdravstvene oskrbe.

Na vsak način moramo preprečiti drugi val humanitarne katastrofe na Haitiju. Približujeta se deževna doba in čas orkanov, zato je ključnega pomena, da ljudje dobijo streho nad glavo, se je zavzela nova evropska komisarka, pristojna za mednarodno sodelovanje, humanitarno pomoč in reševanje kriznih razmer, Kristalina Georgieva. In ta streha mora kljubovati karibskim viharjem. Dobro se še spomnimo dogodkov leta 2008, ko so državo prizadeli štirje tropski viharji zapovrstjo. Z dodatnimi 90 milijoni EUR Evropska komisija dokazuje, da je trdno odločena podpirati prizadevanja haitskih organov pri organizaciji humanitarne podpore prebivalcem.

Financiranje iz rezervnih sredstev za nujne primere mora potrditi proračunski organ EU (Evropski parlament in Svet).

Poleg podpornih dejavnosti v zvezi z zavetišči bo sklep omogočil zadovoljevanje nujnih potreb, ki še vedno obstajajo na drugih področjih, vključno s hrano, zdravstveno oskrbo ter vodo in sanitarno-higienskimi razmerami.

S temi dodatnimi sredstvi bo skupna pomoč EU Haitiju znašala 609 milijonov EUR, od česar bo za 309 milijonov EUR humanitarne pomoči (120 milijonov EUR prek Komisije in 189 milijonov EUR prek držav članic). Preostalih 300 milijonov EUR je namenjenih nujni rehabilitaciji in rekonstrukciji. Skupaj z načrtovano vojaško misijo EU, katere namen bo zagotoviti zavetišča, bo to financiranje še pripomoglo k manjšemu trpljenju ljudi na Haitiju.


Side Bar