Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/ 156

Brussel, 11 februari 2010

Commissie wil 90 miljoen euro extra uittrekken voor hulpverlening in Haïti

De Europese Commissie stelt vandaag voor middelen op te nemen uit de noodreserve van de EU‑begroting om een verder, uitgebreid pakket humanitairehulpmaatregelen in Haïti te financieren. In een nieuw besluit, waarin sprake is van een bedrag van 90 miljoen euro, benadrukt de Commissie dat een aanzienlijke bijdrage dient te worden geleverd om tegemoet te komen aan de enorme en dringende nood aan onderdak van de Haïtianen wier huizen zijn vernield of beschadigd door de aardbeving, om de voedselbedeling te steunen en de broodnodige gezondheidszorg te verstrekken.

"We moeten hoe dan ook een tweede humanitaire ramp in Haïti vermijden. Met het regen- en orkaanseizoen in aantocht is het van het allergrootste belang dat de mensen een dak boven hun hoofd hebben dat bestand is tegen de Caraïbische stormen," aldus Kristalina Georgieva, de nieuwe Europese Commissaris voor internationale samenwerking, humanitaire hulp en crisisbestrijding. "De gebeurtenissen van 2008, toen het land geteisterd werd door vier opeenvolgende tropische stormen, liggen nog vers in het geheugen. Door nog eens 90 miljoen euro uit te trekken, laat de Europese Commissie zien dat zij vastbesloten is de Haïtiaanse autoriteiten te helpen bij het organiseren van hulp voor de bevolking."

De vrijmaking van middelen uit de noodreserve dient te worden goedgekeurd door de begrotingsautoriteit van de EU (het Europees Parlement en de Raad).

Behalve ter ondersteuning van opvangactiviteiten zouden de middelen ook worden ingezet om tegemoet te komen aan andere aanhoudende dringende noden zoals voedsel, gezondheid, water en waterzuivering.

Deze nieuwe middelen zou den de totale EU-steun aan Haïti op 609 miljoen euro brengen, waarvan 309 miljoen euro humanitaire hulp (120 miljoen euro van de Commissie en 189 miljoen euro van de lidstaten). De overige 300 miljoen euro wordt gebruikt voor dringende herstellingswerken en wederopbouw. Net als de komende militaire missie van de EU, die is gericht op het verstrekken van onderdak, zullen deze middelen het leed van het Haïtiaanse volk verder helpen verzachten.


Side Bar