Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/156

Brüsszel, 2010. február 11.

A Bizottság további 90 millió eurót irányzott elő a Haiti számára történő segítségnyújtásra

Az Európai Bizottság a mai napon javaslatot nyújt be arra vonatkozóan, hogy az EU költségvetési vésztartalékából további jelentős humanitárius segélycsomagot finanszírozzanak Haiti számára. A 90 millió euróról rendelkező új bizottsági határozat elsősorban a földrengés következtében hajléktalanná vált haiti lakosok számára sürgősen és nagy számban szükséges menedékhelyekre, valamint az olyannyira igényelt egészségügyi ellátás nyújtására és az élelmiszer-elosztás támogatására összpontosít.

„Mindent meg kell tennünk, hogy Haitin ne következzen be a humanitárius katasztrófa második hulláma. A közelgő esős évszak és a hurrikánok időszaka előtt elsődleges fontosságú lenne fedelet biztosítani az emberek számára,” – mondta Krisztalina Georgieva, a nemzetközi együttműködésért, a humanitárius segítségnyújtásért és a válságkezelésért felelős új európai biztos. „Az általunk biztosított menedékeknek ellen kell állniuk a karib-tengeri viharoknak. Még mindig jól emlékszünk arra, hogy 2008-ban az országot egymás után négyszer sújtotta trópusi vihar. Az Európai Bizottság által mozgósított további 90 millió euró is jelzi azt az eltökélt szándékunkat, hogy segíteni kívánunk a Haiti hatóságoknak a lakosságnak nyújtott segítségnyújtási műveletek megszervezésében.”

A vésztartalékból történő finanszírozást az EU költségvetési hatóságainak – vagyis az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak – is jóvá kell hagyniuk.

A szállás biztosítására irányuló tevékenységeken túlmenően a határozat a más területeken, például az élelmiszerellátás, az egészségügyi ellátás, a vízellátás és a higiéniai szolgáltatások terén továbbra is fennálló sürgős szükségletek teljesítését is célozza.

Az új finanszírozási forrással a Haiti megsegítésére fordított uniós összeg 609 millió euróra növekszik, amelyből 309 millió eurót tesz ki a humanitárius segély (ebből 120 millió EUR-t a Bizottság, 189 millió EUR-t pedig a tagállamok bocsátanak rendelkezésre). A fennmaradó 300 millió eurót sürgős rehabilitációs és újjáépítési beruházásokra fogják fordítani. A menedékhelyek biztosítására irányuló közeljövőben tervezett uniós katonai misszióval együtt a mostani intézkedés tovább enyhíti Haiti lakosságának szenvedéseit.


Side Bar