Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/ 156

Bryssel 11. helmikuuta 2010

K omissio kaavailee 90 miljoonan euron lisäapua Haitille

Euroopan komissio ehdottaa tänään, että EU:n talousarvion hätäapuvarauksista käytetään varoja huomattavan humanitaarisen lisäavustuspaketin toimittamiseksi Haitiin. Avun suuruus on 90 miljoonaa euroa, ja sillä pyritään vastaamaan välittömään ja kiireelliseen tarpeeseen, eli tarjota suoja maanjäristyksessä kotinsa menettäneille haitilaisille. Lisäksi pyritään tukemaan ruoanjakelua ja kipeästi kaivattua terveydenhuoltoa.

Meidän on kustannuksia kaihtamatta pyrittävä välttämään humanitaarisen katastrofin toinen aalto Haitissa. Sadekausi ja myrskyt ovat tuloillaan, joten on äärimmäisen tärkeää saada ihmisille katto pään päälle , sanoi Kristalina Georgieva, kansainvälisestä yhteistyöstä, humanitaarisesta avusta ja kriisinhallintatoimista vastaava uusi EU-komissaari. Katoksi ei myöskään kelpaa mikä tahansa, vaan sen on kestettävä Karibian myrskyt. Tuoreessa muistissa ovat vuonna 2008 maata moukaroineet neljä perättäistä trooppista myrskyä. Nyt lisäksi käyttöön otettavilla 90 miljoonalla eurolla komissio haluaa osoittaa, että se aikoo vahvasti tukea Haitin viranomaisia hätäavun järjestämisessä haitilaisille .

Hätäapuvarausten käytölle tähän tarkoitukseen on vielä saatava Euroopan parlamentin ja neuvoston hyväksyntä.

Suojien rakentamiseen suuntautuvan tuen lisäksi on tarkoitus vastata edelleen polttaviin tarpeisiin muilla osa-alueilla, kuten ruoanjakelussa, terveydenhuollossa ja vesi-/jätehuollossa.

Uuden avun myötä EU:n kokonaistuki Haitille nousee 609 miljoonaan euroon, josta 309 miljoonaa on humanitaarista apua (120 miljoonaa komissiolta ja 189 miljoonaa jäsenvaltioilta). Loput 300 miljoonaa on suunnattu kiireellisiin jälleenrakennustoimiin. Piakkoin toteutetaan myös suojapaikkojen aikaansaamiseen tähtäävä EU:n sotilasoperaatio, jonka ohella nyt varattavalla rahoituksella voidaan edelleen osaltaan lievittää haitilaisten hätää.


Side Bar