Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1543

Bruxelles, 23 noiembrie 2010

Comisia propune crearea unui Corp voluntar european de ajutor umanitar

Comisia Europeană a adoptat astăzi o comunicare în vederea creării Corpului voluntar european de ajutor umanitar, astfel cum prevede Tratatul de la Lisabona. Acest document analizează situația voluntariatului în Europa, definește necesitățile unui astfel de corp de voluntari și condițiile în care acesta va putea contribui în mod pozitiv la operațiunile europene de ajutor umanitar.

„Corpul le va permite europenilor să-și exprime angajamentul în favoarea solidarității Uniunii și să conlucreze în calitate de cetățeni ai UE. Prin sprijinirea persoanelor afectate de dezastre,avem ocazia de a contribui la creșterea coeziunii societății europene”, a declarat dna Kristalina Georgieva, comisarul european pentru cooperare internațională, ajutor umanitar și reacție la situații de criză.

Prin selectarea, formarea și mobilizarea voluntarilor, corpul voluntar european va aduce valoare adăugată programelor de voluntariat existente.

Aceasta va crea sinergii importante cu organizațiile și structurile de voluntariat actuale. Pentru a evita duplicarea și deturnarea fondurilor, corpul va acționa în funcție de cerere și necesități și va sprijini dezvoltarea capacităților locale.

Comisia a demarat deja consultări cu părțile interesate. Până la sfârșitul anului va fi lansată o consultare publică.

Împreună cu actorii relevanți, Comisia va continua să analizeze oportunitățile de cooperare și diferitele forme posibile ale acesteia. De asemenea, va realiza o evaluare a impactului în ceea ce privește raportul cost-eficacitate și o evaluare a impactului social al activităților corpului în domeniile în care acesta poate acționa.

În 2011, anul european al voluntariatului, câteva din ideile identificate până în prezent vor fi testate prin intermediul unor acțiuni pilot. Se preconizează prezentarea unei propuneri legislative anul viitor.

Pentru mai multe informații privind ajutorul umanitar al Comisiei Europene, consultați linkul

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm


Side Bar