Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1524

Bryssel 18. marraskuuta 2010

Digitaalistrategia: Europeana-verkkokirjastossa yli 14 miljoonaa esimerkkiä Euroopan kulttuuriperinnöstä

Euroopan digitaalikirjastossa Europeanassa kuka tahansa voi nyt tutustua digitaalisiin kokoelmiin, jotka sisältävät yli 14 miljoonaa kirjaa, karttaa, valokuvaa, maalausta sekä filmi- ja musiikkitaltiointia kulttuurilaitosten arkistoista kaikkialta Euroopasta. Kun Europeana avattiin vuonna 2008, se sisälsi kaksi miljoonaa nimikettä. Sen kokoelmien kartuttamisessa on jo ylitetty vuodelle 2010 asetettu 10 miljoonan nimikkeen tavoite. Komission nimeämä pohdintaryhmä (jäseninä Maurice Lévy, Elisabeth Niggemann ja Jacques de Decker), joka tutkii uusia tapoja tuoda Euroopan kulttuuriperintö verkkoon (IP/10/456), raportoi tänään EU:n kulttuuriministerien neuvostolle ja Euroopan parlamentin kulttuurivaliokunnalle. Ryhmän raportti on määrä julkaista vuoden 2011 alussa.

"Europeana on mainio esimerkki siitä, miten Euroopan laajuinen yhteistyö voi rikastuttaa meidän kaikkien elämää," totesi digitaalisista sisällöistä ja palveluista vastaava Euroopan komission varapuheenjohtaja Neelie Kroes. "Verkossa saatavilla olevat 14 miljoonaa nimikettä ovat erinomainen uutinen kaikille internetin käyttäjille, jotka haluavat tutustua Euroopan kirjastojen, museoiden ja arkistojen sisältämään kulttuuriaineistoon. Europeanaa voitaisiin entisestäänkin parantaa, jos nykyistä useammat kulttuurilaitokset digitoisivat kokoelmansa ja toisivat ne käyttöön tämän eurooppalaisen portaalin kautta. Luotan siihen, että pohdintaryhmä antaa piakkoin hyviä suosituksia tämän prosessin vauhdittamiseksi."

Europeanan prototyyppi otettiin käyttöön marraskuussa 2008 eurooppalaisena portaalina, jonka kautta internetin käyttäjät voivat etsiä ja saada käyttöönsä digitoituja kirjoja, karttoja, maalauksia, sanomalehtiä, musiikkitaltiointeja, valokuva- ja filmiaineistoa ja muuntyyppistä audiovisuaalista materiaalia Euroopan kulttuurilaitoksista. Osoitteesta www.Europeana.eu löytyy nyt yli 14 miljoonaa nimikettä. Tämä ylittää selvästi komission alkuperäisen tavoitteen kartuttaa kokoelmat 10 miljoonaan nimikkeeseen vuonna 2010.

Kuluvana vuonna Europeanan kokoelmiin on lisätty muun muassa bulgarian kielen historiasta todistava bulgarialainen pergamenttikäsikirjoitus vuodelta 1221; vuonna 1547 julkaistu ensimmäinen liettuankielinen kirja Catechismusa prasty szadei; vuodelta 1588 peräisin oleva muinaiskreikan ja latinankielinen jäljennös Aristoteleen Retoriikasta; 1600-luvun hollantilaismaalarin Jan Steenin maalauksia; saksalaisten kirjailijoiden Goethen ja Schillerin kootut teokset; filmimateriaalia Tanskan Perustuslain päivän juhlinnasta vuodelta 1907; ja sarja valokuvia Glendaloughin luostarista Irlannista ensimmäistä maailmansotaa edeltävältä ajalta (lisää esimerkkejä: MEMO/10/586).

Digitoidut valokuvat, kartat, maalaukset, museoesineet ja muut kuvat muodostavat 64 prosenttia Europeanan kokoelmista. Digitoitujen tekstien osuus on 34 prosenttia, ja niihin kuuluu muun muassa 1,2 miljoonan kirjan koko teksti, joka voidaan lukea näytöllä ja/tai ladata verkosta. Mukana on myös tuhansia harvinaisia käsikirjoituksia ja varhaisimpia painettuja kirjoja (incunabula) vuotta 1500 edeltävältä ajalta. Video- ja äänimateriaali muodostaa alle 2 prosenttia kokoelmista. Suuri määrä Europeanan sisältämästä aineistosta on vanhempaa tekijänoikeudesta vapautunutta materiaalia. Tähän ovat lähinnä syynä ne vaikeudet ja kustannukset, joita aiheutuu hankittaessa oikeuksia digitoida ja panna saataville verkossa tekijänoikeussuojattua materiaalia (silloinkin, kun se ei enää ole kaupallisessa levityksessä tai sen painos on loppunut) tai materiaalia, joiden oikeudenomistajat eivät ole tiedossa (ns. orpoteoksia).

Kaikki EU:n jäsenvaltiot ovat kartuttaneet Europeanaa, mutta panostukset ovat edelleen epätasaisia. Ranska on yhä kokoelmien suurin kartuttaja (18 % kaikista nimikkeistä). Saksa on lisännyt osuuttaan 17 prosenttiin. Jotta Europeana olisi aito läpileikkaus Euroopan kulttuuriperinnöstä, se tarvitsee lisää laadukasta materiaalia kaikista jäsenvaltioista.

Europeanan mahdollisuuksia koulukäyttöön esiteltiin hiljattain kilpailtaessa verkko-opiskelun eLearning-palkinnoista European Schoolnetin järjestämässä kilpailussa. Voittoisin oli irlantilaisen Portmarnock Community Schoolin esittelemä hanke, jossa oppilaat loivat omia blogejaan historian hahmoista digitaalisia resursseja käyttäen.

Ensi vuonna Europeanassa aiotaan kokeilla käyttäjien itse luomaa sisältöä pyytämällä heitä tuomaan Europeanaan ensimmäiseen maailmansotaan liittyvää aineistoa.

Europeanassa on tällä hetkellä esillä kaksi virtuaalinäyttelyä. "Reading Europe" esittelee rikkaan valikoiman Euroopan harvinaisia kirjoja ja kirjallisia teoksia. "Art nouveau" -näyttely puolestaan osoittaa, mitä mahdollisuuksia tarjoutuu tuotaessa yhteen kulttuuriaineistoa eri maista.

Taustaa

Europeana www.europeana.eu on Euroopan kulttuurilaitosten yhteistyöhanke. Yli 1500 kulttuurilaitosta eri puolilta Eurooppaa on antanut sen käyttöön digitoitua materiaalia. Se avattiin prototyyppinä marraskuussa 2008, jolloin sen virtuaaliset kokoelmat käsittivät 2 miljoonaa nimikettä (IP/08/1747).

Europeanan toimisto sijaitsee Alankomaiden kansalliskirjaston yhteydessä Haagissa. Sen toiminnasta huolehtii Europeana Foundation ja rahoituksesta 80-prosenttisesti EU. Kun se avattiin vuonna 2008, portaalin kapasiteetti ei riittänyt käyttäjien odottamattoman suuren kiinnostuksen vuoksi ja digitaalikirjasto jouduttiin sulkemaan kuukaudeksi.

Lisää Europeanasta MEMO/10/586.

Europeanan sisältö maittain
(eri maiden osuus Europeanan nimikkeiden kokonaismäärästä)

EU:n jäsenvaltiot

Osuus

Ranska

17,98 %

Saksa

17,10 %

Ruotsi

9,69 %

Espanja

8,85 %

Alankomaat

7,89 %

Italia

7,03 %

Irlanti

6,47 %

Yhdistynyt kuningaskunta

6,14 %

Puola

2,81 %

Belgia

1,45 %

Kreikka

1,40 %

Suomi

1,31 %

Slovenia

0,98 %

Itävalta

0,32 %

Viro

0,27 %

Romania

0,17 %

Slovakia

0,15 %

Tanska

0,11 %

Portugali

0,11 %

Bulgaria

0,08 %

Tšekki

0,08 %

Unkari

0,07 %

Liettua

0,05 %

Luxemburg

0,04 %

Latvia

0,01 %

Kypros

<0,01 %

Malta

<0,01 %

Eurooppalaiset kokoelmat, jotka eivät tule yksittäisistä jäsenvaltioista, esim. eurooppalaisista hankkeista lähtöisin olevat teokset

2,91 %

EU:n ulkopuoliset maat

Norja

5,76 %

Muut

0,85 %


Side Bar