Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/ 151

Bruxelles, 11 februarie 2010

Telecomunicații: Comisia invită statele membre să-și intensifice campaniile de informare cu privire la numărul european unic de urgență 112

Cu ocazia Zilei Europene 112, care se va desfășura la 11 februarie, Comisarul European pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes, s-a adresat în scris statelor membre invitându-le să-și intensifice eforturile de sensibilizare a cetățenilor cu privire la numărul european unic de urgență 112. Deși se observă o ușoară ameliorare în acest sens, trei sferturi dintre cetățenii UE nu au aflat nici până în prezent că pot suna la 112 în caz de urgență pentru a chema poliția, pompierii sau serviciile medicale, indiferent dacă se află acasă sau în călătorie în UE. Reflexul de a suna la acest număr, care funcționează acum în toate țările Uniunii, ar face posibilă salvarea multor vieți și ar reduce consecințele grave ale multor accidente.

Comisarul pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes, a declarat: „Un număr european unic de urgență poate fi util numai dacă este cunoscut. Cu ocazia Zilei Europene 112, invit autoritățile naționale să își intensifice eforturile de informare a cetățeniilor cu privire acest număr care poate salva vieți.”

Un studiu Eurobarometru recent arată că numai un sfert (25%) dintre cetățenii UE intervievați au putut identifica spontan 112 ca fiind numărul la care pot suna în caz de urgență oriunde s-ar afla pe teritoriul UE, ceea înseamnă că situația s-a ameliorat cu doar 1 procent în raport cu 2009 (24%). În unele țări însă numărul cetățenilor informați în legătură cu 112 a crescut considerabil față de anul trecut; este vorba despre Belgia și Slovacia (+ 9%), Slovenia (+ 7%) și Polonia (+ 6%), Lituania și Ungaria (+ 5%). În Republica Cehă, Luxemburg, Polonia, Slovacia și Finlanda, mai mult de jumătate din populație cunoaște acest număr. Însă în Italia, Grecia și Regatul Unit, la fel ca anul trecut, nivelul de informare este cel mai redus din UE (sub 10% dintre cetățeni).

În 21 de țări din UE, numărul european de urgență 112 este înscris în cărțile de telefon, iar în 20 de țări, pe vehiculele de urgență. Potrivit raportului însă, numai 22% dintre cetățeni afirmă că au fost informați în legătură cu acest număr. Majoritatea (62%) au declarat, de asemenea, că nu sunt suficient de informați în acest sens. Mulți cetățeni întâmpină și probleme de limbă : o persoană din zece are probleme de comunicare într-o limbă străină atunci când sună la 112 din străinătate, deși statele membre declară că centrele de urgență 112 de pe teritoriul lor pot gestiona apelurile cel puțin în engleză.

Disponibilitatea informațiilor privind localizarea celor care sună la 112 poate determina sosirea mai rapidă a serviciilor de urgență, reducerea gravității accidentelor și chiar salvarea de vieți omenești. În 20 de țări din UE (față de 9 țări în 2008), centrele de preluare a apelurilor le transmit aproape simultan serviciilor de urgență locul unde se află persoanele care sună la 112, grație sistemelor de localizare „ push ” sau a celor aproape instantanee „ pull ”. Cu toate acestea, Comisia a acționat în justiție Italia pentru faptul că informațiile de acest gen nu se transmit încă serviciilor de urgență dacă apelul este efectuat de pe un telefon mobil. ( IP/09/1784 ).

Context

112 este numărul european de urgență la care se poate suna gratuit de pe telefoane fixe sau mobile pretutindeni în UE. Din iulie 2009, cetățenii care își folosesc telefoanele mobile în roaming într-o altă țară din UE primesc un SMS cu informații despre acest număr.

Reforma normelor Uniunii Europene în domeniul telecomunicațiilor ( MEMO/09/568 ) a consolidat normele UE referitoare la numărul 112, în special în ceea ce privește transmiterea mai rapidă către serviciile de urgență a informațiilor privind localizarea apelantului, informarea (în special a călătorilor), extinderea obligațiilor de acces pentru anumite tipuri de furnizori de telefonie prin internet (VoIP) și accesul persoanelor cu handicap.

Pentru a garanta buna funcționare a numărului 112, Comisia a acționat în justiție 14 state membre pentru indisponibilitatea informațiilor privind localizarea apelantului. Treisprezece dintre aceste state au aplicat măsuri corective și, prin urmare, procedurile împotriva lor au fost deja închise (în cazul Italiei, procedura este încă în curs: IP/09/1784 ). De asemenea, Comisia a lansat proceduri împotriva Poloniei și Bulgariei pentru probleme legate de disponibilitatea numărului 112 (proceduri deja închise: IP/05/1585, IP/09/163 ) și împotriva Italiei, pentru gestionarea necorespunzătoare de către serviciile de urgență a apelurilor la 112 ( procedură închisă recent: IP/10/65 ).

În prezent 112 funcționează în toate țările UE ( IP/08/1968 ) în paralel cu celelalte numere naționale de urgență, însă Danemarca, Finlanda, Țările de Jos, Portugalia, Suedia, România și Malta au decis ca acesta să devină principalul lor număr național de urgență.

Site-ul web al Comisiei dedicat numărului 112 este disponibil acum în șase limbi (germană, franceză, engleză, spaniolă, italiană și poloneză):

www.ec.europa.eu/112

Informații privind funcționarea numărului 112 în statele membre:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/112/ms/index_en.htm

Colțul copiilor (disponibil în toate cele 23 de limbi oficiale ale UE):

http://ec.europa.eu/information_society/activities/112/kids/index_en.htm

Flash Eurobarometer nr. 285 „Numărul european de urgență 112”:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/112/docs/survey_2010.pdf

Raportul COCOM privind implementarea numărului 112:

http://circa.europa.eu/Public/irc/infso/cocom1/library?l=/public_documents_2010&vm=detailed&sb=Title

Noul clip de promovare a numărului 112:

www.ec.europa.eu/112

http://ec.europa.eu/avservices/video/video_prod_en.cfm?type=details&prodid=12592&src=1

A se vedea, de asemenea MEMO/10/35 .

Anexă

Extracts from Flash Eurobarometer 285 "The European Emergency Number 112" (February 2010).

Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED


Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED


Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED


Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED


Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED


Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSEDSide Bar