Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE SV

IP/10/148

Bryssel 10. helmikuuta 2010

Komissaari Hahn osallistuu Helsingin Itämeri-huippukokoukseen

EU:n uusi aluepolitiikasta vastaava komissaari Johannes Hahn puhuu tänään Helsingin Itämeri-kokouksessa. Kokous järjestetään tasavallan presidentti Tarja Halosen, pääministeri Matti Vanhasen ja Baltic Sea Action Group ‑järjestön aloitteesta. Kokoukseen osallistuu lukuisten EU-maiden johtajia, ja mukana ovat myös Venäjän ja Norjan pääministerit. Tarkoituksena on saada keskeiset sidosryhmät – hallitukset, elinkeinoelämän johtohahmot ja kansalaisjärjestöt – sitoutumaan konkreettisiin tekoihin Itämeren pelastamiseksi. EU-maat sopivat lokakuussa 2009 laajasta Itämeren alueen strategiasta, jolla halutaan parantaa toiminnan koordinointia.

Huippukokouksen arvovieraisiin kuuluvat myös Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa, Liettuan presidentti Dalia Grybauskait ė, Latvian presidentti Valdis Zatlers, Saksan liittokansleri Angela Merkel, Viron pääministeri Andrus Ansip, Venäjän pääministeri Vladimir Putin ja Norjan pääministeri Jens Stoltenberg.

Komissaari Hahn muistutti kokouksen edellä, ettei EU:n Itämeren alueen strategian onnistumista voida pitää itsestään selvänä. ”Siihen tarvitaan kovaa työtä ja jatkuvaa omistautumista kaikilla tasoilla koko suuralueella" , Hahn korosti. Komissaari kertoi luottavansa siihen, että kaikki osapuolet antavat panoksensa alueen kilpailukyvyn hyväksi ja tekevät yhteistyötä ympäristöön liittyvien haasteiden ratkaisemiseksi. ”Lisäksi odotan innolla pääseväni tekemään venäläisten ja norjalaisten kumppaniemme kanssa yhteistyötä meitä kaikkia koskettavissa asioissa” , lisäsi Hahn lopuksi.

EU:n vuonna 2004 tapahtuneen suuren laajentumisen jälkeen Itämeren yhdeksästä rantavaltiosta kahdeksan on Euroopan unionin jäseniä (Suomi, Ruotsi, Tanska, Viro, Saksa, Latvia, Liettua ja Puola). Strategian kulmakivinä on neljä tavoitetta, joihin liittyvillä toimilla pyritään ratkaisemaan alueen kohtaamat haasteet:

  • Parannetaan Itämeren alueen ympäristöä . Liialliset nitraatti- ja fosfaattipäästöt heikentävät meren tilaa, ja biodiversiteetti on uhattuna.

  • Lisätään alueen hyvinvointia tasapainottamalla talouskehitystä . Sitä varten voidaan esimerkiksi edistää pk-yritysten innovointia.

  • Parannetaan alueen kulkuyhteyksiä ja vetovoimaa kohentamalla liikenneyhteyksiä ja energiaturvallisuutta,

  • Tehdään alueesta turvallisempi esimerkiksi torjumalla valtionrajat ylittävää rikollisuutta ja parantamalla merivalvontaa.

Aika ryhtyä toimiin

EU-maat hyväksyivät unionin strategian Itämeren aluetta varten lokakuussa 2009. Strategiaan liittyy toimintasuunnitelma, johon kuuluu 80 "lippulaivahanketta”, joille kullekin on nimetty vetäjä ja vahvistettu aikataulu. Hankkeilla pyritään mm. lopettamaan jätevesien laskeminen laivoista mereen, luomaan meriympäristön suojelualueita, perustamaan innovaatio- ja tutkimusrahasto ja parantamaan Varsovan ja Tallinnan välistä Rail Baltica ‑rautatieyhteyttä.

Kaikki Helsingin huippukokoukseen kutsutut hallitusten, alueiden, kaupunkien, kansalaisjärjestöjen, yritysten jne. edustajat tekevät oman sitoumuksensa Itämeren hyväksi. Sitoumus voi olla luonteeltaan taloudellinen tai muunlainen – pääasia on, että se tähtää Itämeren tilan parantamiseen. Tähän mennessä on saatu jo yli 110 sitoumusta. Niitä ovat tehneet muiden muassa IBM, Lloyd’s, Siemens, Pietarin jätevedenpuhdistamo, Ruotsin varustamoyhdistys ja Klaipedan satama Liettuasta.

Taustaa

Euroopan komissio järjestää vuosittain sidosryhmien konferensseja, joissa voidaan kertoa EU:n Itämeren alueen strategian tuloksista, arvioida niitä ja keskustella uusista ajatuksista ja tarpeista. Seuraava konferenssi järjestetään Tallinnassa 14. ja 15. lokakuuta 2010.

Lisätietoja:

http://ec.europa.eu/regional_policy/cooperation/baltic/

http://www.bsas.fi/


Side Bar