Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1489

Brüsszel, 2010. november 10

Világszintű fellépés a kiegyensúlyozott növekedés érdekében: José Manuel Barroso és Herman Van Rompuy elnökök részt vesznek a november 11-12-i szöuli G20 csúcstalálkozón

A más országokban hozott gazdasági döntések és az ottani fejlemények hatásait korábban sohasem érezték ennyire erősen az emberek a saját országukban mint napjainkban. A pénzügyi és gazdasági válság napfényre hozta kölcsönös függőségünket és sebezhetőségünket. A G20-ak vezetőinek soron következő – „a nemzetközi gazdasági együttműködés elsődleges fórumát” jelentő – szöuli találkozóján az Európai Unió a világgazdaság erőteljes és kiegyensúlyozott növekedéséhez szükséges együttműködés megvalósítására fog törekedni. Ehhez mindegyik fél részről együttműködésre van szükség.

José Manuel Barroso elnök a következőképpen fogalmazott: „Továbbra is komoly politikai kihívást jelent a fellendülés fenntartása és az erőteljes és kiegyensúlyozottabb növekedés alapjainak megteremtése. Mivel a gazdasági fejlődés új szakaszához érkeztünk, fennáll a veszélye, hogy megtörhet az együttműködés lendülete. Sikeresen túljutottunk az első szakaszon, és megóvtuk a világgazdaság léket kapott hajóját. Mára eljött az ideje, hogy biztonságos kikötőt keressünk a számára. Különösen örülök annak, hogy a mostani G20 fejlesztési kérdéseket is felvesz a napirendjére, és reményeim szerint a csúcstalálkozó egyértelmű iránymutatást fog adni a dohai kereskedelem-fejlesztési forduló számára.”

Herman Van Rompuy elnök a következőket hangsúlyozta: „A G20 tárgyalások súlypontja a közvetlen válságkezelésről a hosszabb távú gazdasági együttműködésre helyeződött át. A markáns napirenddel rendelkező szöuli csúcstalálkozón megmutatkozik majd, hogy a G20 tárgyalások valóban képesek-e betölteni a nemzetközi gazdasági együttműködés elsődleges fórumának szerepét. Bízunk abban, hogy a csúcstalálkozó kivezetheti a világgazdaságot a válságból, és képes lesz megtalálni a közelmúltban jelentkező feszültségek együttműködésen alapuló megoldásait. A szöuli találkozón komoly tét – a G20 tárgyalások és az egyes résztvevők hitelessége – forog kockán. Szöuli megállapodásaink fogják előkészíteni a jövőbe vezető utat.”

Az alábbiak lesznek a szöuli csúcstalálkozó legfontosabb témái: az erőteljes, stabil és fenntartható növekedés keretének végrehajtása, a Nemzetközi Valutaalap reformjának jóváhagyása és továbbvitele, a pénzügyi szabályozási reform lendületének fenntartása, és a dohai forduló gyors lezárásához, valamint a Cancúni Éghajlatügyi Konferencia sikeréhez szükséges politikai ösztönzés megadása. Első alkalommal kerül a G20 tárgyalások napirendjére a fejlesztés, továbbá a fejlődő országokbeli kereskedelem és beruházások elősegítése a fejlett és a fejlődő országok közötti együttműködés szellemében.

José Manuel Barroso és Herman Van Rompuy elnökök a G20-ak többi vezetőihez intézett november 5-i közös levelükben ismertették a G20 tárgyalások napirendjén szereplő, említett lényeges kérdésekkel kapcsolatos álláspontjukat.

A két elnök felkérte a G20-akat „annak elismerésére, hogy a gazdasági egyensúlyhiány közös probléma, továbbá hogy az összes nagy gazdaságnak ki kell vennie a részét az egyensúly helyreállításából.” Az elnökök azt javasolják, hogy „a folyó fizetési mérlegek jelenlegi egyensúlyhiányát” alkalmazzák „olyan mutatóként, amelynek alapján megindíthatják a kiigazításokat gátló esetleges mélyebb okok vizsgálatát”, és egyidejűleg hivatkoznak a gazdasági egyensúlyhiány felderítésére szolgáló uniós belső riasztási mechanizmusra. Felszólítanak továbbá arra, hogy „szülessen világos politikai kötelezettségvállalás a pénzpiacok jelenlegi feszültségeinek együttműködésen alapuló, tartós megoldására, amely lehetővé teszi, hogy a piaci tényezőknek megfelelően határozzák meg az átváltási árfolyamokat, és megakadályozza a valuták kompetitív leértékelését. A G20 csoport tagjainak mérlegelniük kell a partnereikre és a világgazdaságra gyakorolt lehetséges hatásokat, és tartózkodniuk kell az esetleg negatív átgyűrűzéseket okozó intézkedésektől.”

Előzmények

A G20 csúcstalálkozón José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke fogja képviselni az Európai Uniót.

Az Európai Unió a G20-ak teljes jogú tagja, az alábbi 19 ország mellett: Argentína, Ausztrália, Brazília, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, India, Indonézia, Olaszország, Japán, Mexikó, Oroszország, Szaúd-Arábia, Dél-Afrika, Dél-Korea, Törökország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok.

A G20 koreai elnöksége emellett meghívott több nemzetközi szervezetet és az alábbi öt vendég országot: Etiópia (az Új Partnerség Afrika Fejlesztéséért [NEPAD] elnöke), Malawi (az Afrikai Unió elnöke), Szingapúr (a Globális Kormányzási Csoport elnöke), Spanyolország, valamint Vietnam (a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége [ASEAN] elnöke).

Az Unió a világ népességének 7%-át, bruttó hazai termékének pedig 30%-át teszi ki, továbbá egyidejűleg a világ legnagyobb áru- és szolgáltatásexportőre és -importőre.

A csúcstalálkozó a globális kilátásokról és az erőteljes, stabil és fenntartható növekedés keretéről szóló munkavacsorával veszi kezdetét, majd a vezetők másnap, az első délelőtti plenáris ülésen folytatják e témák megvitatását. Ezt követően a nemzetközi pénzügyi intézmények reformját és a globális pénzügyi biztonsági hálók megerősítését tárgyalják, és külön ülésen foglalkoznak a G20 tárgyalások új fejlesztési napirendjével. Az ezt követő munkaebéden elsőként a kereskedelemmel (a dohai forduló és a protekcionizmus), majd az éghajlatváltozással (Cancún és zöld növekedés) foglalkoznak. Délután a vezetők a pénzügyi szabályozási reformot és a G20 jövőbeni napirendjét (energiával kapcsolatos kérdések: a fosszilis üzemanyagok támogatása, az olajár ingadozása és a tenger védelme; valamint a korrupcióellenes küzdelem) vitatják meg. José Manuel Barroso elnök közvetlenül a G20 tárgyalásokat megelőzően részt vesz az üzleti csúcstalálkozón, ahol megnyitja a vállalatok szociális felelősségéről szóló kerekasztal-megbeszélést, amelynek elnöki tisztségét is betölti.

További információk:

José Manuel Barroso és Herman Van Rompuy elnökök november 5-i közös levele a G20 vezetőihez.

José Manuel Barroso elnök weboldala.

Az elnöki sajtócsoport a Twitteren.


Side Bar