Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1489

Βρυξέλλες, 10 Νοεμβρίου 2010

Δράση σε παγκόσμιο επίπεδο για την ισόρροπη ανάπτυξη: Οι Πρόεδροι Βarroso και Van Rompuy στη σύνοδο κορυφής των G20 που θα πραγματοποιηθεί στη Σεούλ στις 11-12 Νοεμβρίου

Ποτέ άλλοτε οι πολίτες δεν αισθάνθηκαν τόσο έντονα στη δική τους χώρα τις συνέπειες των οικονομικών αποφάσεων και εξελίξεων σε μια άλλη χώρα όσο σήμερα. Η χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση έδειξε περίτρανα πόσο αλληλεξαρτημένοι και πόσο ευάλωτοι είμαστε. Κατά την επόμενη σύνοδο των ηγετών των G20 που θα πραγματοποιηθεί στη Σεούλ, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζητήσει από το «σημαντικότερο φόρουμ διεθνούς οικονομικής συνεργασίας» να εξασφαλίσει τον συντονισμό που έχει ανάγκη η παγκόσμια οικονομία προκειμένου να επιτύχει ισχυρή και ισόρροπη ανάπτυξη. Προς τον σκοπό αυτό, θα χρειαστεί να αναληφθεί συντονισμένη δράση από όλες τις πλευρές.

Ο πρόεδρος Barroso προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η διατήρηση της ανάκαμψης και η δημιουργία των βάσεων για μια ισχυρή και περισσότερο ισόρροπη ανάπτυξη εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πολιτική πρόκληση. Σε αυτήν την περίοδο μετάβασης προς ένα νέο οικονομικό στάδιο, υπάρχει ο κίνδυνος να ατονήσει η δυναμική που έχει δημιουργηθεί υπέρ της συντονισμένης δράσης. Κατά το πρώτο στάδιο κατορθώσαμε να μην αφήσουμε το καράβι να βουλιάξει. Πρέπει τώρα να οδηγήσουμε το καράβι στο λιμάνι. Χαίρομαι ιδιαίτερα για το γεγονός ότι οι G20 θα εντάξουν τώρα ζητήματα ανάπτυξης στην ημερήσια διάταξη, και ελπίζω ότι η σύνοδος κορυφής θα δώσει έναν σαφή προσανατολισμό για τον Γύρο της Ντόχα για την Ανάπτυξη».

Ο Πρόεδρος Van Rompuy υπογράμμισε: «Η ομάδα των G20 έχει μετατοπίσει το κέντρο βάρους της δράσης της από την άμεση αντιμετώπιση κρίσεων προς τον μακροπρόθεσμο παγκόσμιο οικονομικό συντονισμό. Η σύνοδος κορυφής της Σεούλ, με τη φιλόδοξη ημερήσια διάταξη που έχει θεσπίσει, θα αποτελέσει μια πραγματική δοκιμή της ικανότητας των G20 να αποτελούν το σημαντικότερο παγκόσμιο φόρουμ διεθνούς οικονομικής συνεργασίας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ομάδα των G20 μπορεί να κατευθύνει την παγκόσμια οικονομία ώστε να ξεπεράσει την κρίση και να βρει λύσεις που βασίζονται στη συνεργασία για την υπέρβαση των πρόσφατων εντάσεων. Το διακύβευμα στη Σεούλ είναι υψηλό - για την αξιοπιστία της ομάδας των G20 και καθενός από τα μέλη της. Ό,τι συμφωνήσουμε στη Σεούλ θα προετοιμάσει το έδαφος για τη μελλοντική μας δράση».

Τα σημαντικότερα ζητήματα που θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής της Σεούλ θα είναι η εφαρμογή του πλαισίου για ισχυρή, σταθερή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, η έγκριση και η περαιτέρω ανάπτυξη της μεταρρύθμισης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η διατήρηση της δυναμικής της χρηματοπιστωτικής κανονιστικής μεταρρύθμισης και η πολιτική ώθηση για την ταχεία ολοκλήρωση του Γύρου της Ντόχα και την επιτυχία της διάσκεψης του Κανκούν για το κλίμα. Η ανάπτυξη θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη των G20 για πρώτη φορά, γεγονός που θα διευκολύνει το εμπόριο και τις επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες σε πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των προηγμένων και των αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Σε κοινή επιστολή που απηύθυναν στις 5 Νοεμβρίου προς τους υπόλοιπους ηγέτες των G20 ηγέτες, ο Πρόεδρος Βarroso και ο Πρόεδρος Van Rompuy εξέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με αυτά τα σημαντικά ζητήματα που έχουν περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη των G20.

Οι δύο Πρόεδροι καλούν τους G20 «να αναγνωρίσουν ότι οι οικονομικές ανισορροπίες προβληματίζουν όλες τις χώρες και ότι όλες οι σημαντικές οικονομίες πρέπει να συμβάλουν στην εκ νέου εξισορρόπηση της παγκόσμιας οικονομίας». Προτείνουν να χρησιμοποιηθούν «οι ανισορροπίες στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών ως δείκτες οι οποίοι θα αποτελέσουν το έναυσμα για την αξιολόγηση των πιθανών βαθύτερων αιτίων που δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων», ενώ αναφέρθηκαν στον εσωτερικό μηχανισμό προειδοποίησης της ΕΕ ως μέσο για τον εντοπισμό των οικονομικών ανισορροπιών. Ζήτησαν επίσης να αναληφθεί «μια σαφής πολιτική δέσμευση για την εξεύρεση συνεργατικών και μακρόπνοων λύσεων ώστε να αντιμετωπιστούν οι εντάσεις που παρατηρούνται σήμερα στις αγορές συναλλάγματος, να διαμορφώνονται οι συναλλαγματικές ισοτιμίες με γνώμονα τις θεμελιώδεις αρχές της αγοράς και να τεθεί τέλος στα φαινόμενα ανταγωνιστικής υποτίμησης νομισμάτων. Τα μέλη των G20 οφείλουν να σταθμίσουν τις ενδεχόμενες συνέπειες των αποφάσεών τους για τους εταίρους τους και για την παγκόσμια οικονομία και να απόσχουν από ενέργειες που ενδέχεται να έχουν αρνητικές συνέπειες».

Ιστορικό

Στη σύνοδο κορυφής των G20, την Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπροσωπήσουν ο Πρόεδρος της Επιτροπής José Manuel Barroso και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τακτικό μέλος των G20, μαζί με τις ακόλουθες 19 χώρες: την Αργεντινή, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ινδία, την Ινδονησία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Μεξικό, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, τη Νότιο Αφρική, τη Νότιο Κορέα, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κορεατική Προεδρία των G20 έχει προσκαλέσει επίσης διάφορους διεθνείς οργανισμούς και τις ακόλουθες πέντε χώρες ως παρατηρητές: την Αιθιοπία (η οποία ασκεί την προεδρία της Νέας Εταιρικής Σχέσης για την Ανάπτυξη της Αφρικής, NEPAD), το Μαλάουι (το οποίο ασκεί την προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης), τη Σιγκαπούρη (η οποία ασκεί την προεδρία του Ομίλου Παγκόσμιας Διακυβέρνησης), την Ισπανία και το Βιετνάμ (το οποίο ασκεί την προεδρία του Συνδέσμου Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας, ASEAN).

Η ΕΕ, η οποία αντιπροσωπεύει το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ, είναι τόσο ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όσο και ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αγαθών και υπηρεσιών παγκοσμίως.

Κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής θα πραγματοποιηθεί συζήτηση κατά τη διάρκεια του δείπνου σχετικά με την παγκόσμια προοπτική και το πλαίσιο για μια ισχυρή, ισόρροπη και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Οι ηγέτες θα συνεχίσουν τη συζήτηση αυτή στην ολομέλεια κατά την πρώτη πρωινή σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί την επομένη. Εν συνεχεία, οι ηγέτες θα συζητήσουν τη μεταρρύθμιση των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και την ενίσχυση των παγκόσμιων οικονομικών δικτύων ασφάλειας και, σε χωριστή σύνοδο, το νέο θεματολόγιο των G20 για την ανάπτυξη. Κατόπιν, κατά τη διάρκεια του γεύματος, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση σχετικά με το εμπόριο (Γύρος της Ντόχα και προστατευτισμός) και στη συνέχεια σχετικά με την κλιματική αλλαγή (Κανκούν και πράσινη ανάπτυξη). Το απόγευμα, οι ηγέτες θα συζητήσουν τη χρηματοπιστωτική κανονιστική μεταρρύθμιση και το μελλοντικό θεματολόγιο των G20 (ζητήματα σχετικά με την ενέργεια: επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα, αστάθεια τιμών του πετρελαίου, προστασία των θαλασσών και καταπολέμηση της διαφθοράς). Λίγο πριν αρχίσει η σύνοδος των G20, ο Πρόεδρος Βarroso θα παρευρεθεί στην επιχειρηματική διάσκεψη κορυφής, όπου θα εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία και θα προεδρεύσει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης σχετικά με την εταιρική κοινωνική ευθύνη.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Η κοινή επιστολή που απηύθυναν στις 5 Νοεμβρίου 2010 οι Πρόεδροι Βarroso και Van Rompuy στους ηγέτες των G20

Ιστοχώρος του Προέδρου Βarroso

Παρακολουθήστε την ομάδα Τύπου του Προέδρου στο Twitter


Side Bar