Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1480

Brüsszel, 2010. november 9

Jó bizonyítványt kapott az uniós beszámoló – az ellenőrök szerint kevesebb a hiba a kifizetésekben

Az EU éves beszámolója egymás után harmadszor kapott jó bizonyítványt a külső ellenőröktől. Ami a kifizetéseket illeti, általános értékelésük egyértelműen javult; ezen belül az uniós régióknak juttatott támogatások hibaszintje nagymértékben csökkent.

Algirdas Šemeta, az adóügyért, a vámunióért, a csalás elleni küzdelemért és az auditért felelős biztos elmondta: „A jelenlegi gazdasági körülmények között különösen fontos, hogy a polgárok felé bizonyítsuk az uniós pénzkezelés hatékonyságát és a pénzek elköltésének eredményességét. A Bizottság erre kiemelt hangsúlyt helyez. Az uniós pénzgazdálkodás terén mutatkozó javulás, amelyet a mai napon a Számvevőszék is elismert, elégedettségre ad okot. Mindig akadnak azonban további teendők, a Bizottság ezért továbbra is fokozottan fel fog lépni az uniós pénzek megfelelő elszámoltatása és elköltése érdekében.”

Csökkennek a hibaarányok

Az ellenőrök ítélete megnyugtató. A beszámolóról megállapították, hogy az „megbízható és valós” képet ad, azaz jó bizonyítványt érdemel. A kifizetések terén a Bizottságnak most először sikerült 5% alá szorítania az uniós kiadásokra jellemző általános hibaarányt. Ez azt jelenti, hogy 2009-ben az összes kifizetésnek legalább 95%-a helyes volt.

Ami a kohéziós (pl. az uniós régióknak nyújtott, illetve a foglalkoztatás növelését célzó) kiadásokat illeti, a Bizottság egyetért a területen mutatkozó egyértelmű javulásnak a Számvevőszék általi nyugtázásával, és fokozni fogja az eredmények megszilárdítása érdekében tett erőfeszítéseit.

A mezőgazdaság terén a helyzet az utóbbi években stabil maradt, a hibaszint a jó bizonyítványhoz szükséges 2%-os küszöb körül ingadozott. Az Európa-szerte mezőgazdasági termelők millióinak közvetlenül kifizetett agrártámogatások összetettségét és kiterjedtségét figyelembe véve ez nagyon jó eredmény.

Nagyobb biztonságban az uniós költségvetés

A hibásnak talált projektektől, illetve az azokért felelős hatóságoktól visszanyert források összege tovább növekedett – ez is mutatja a Bizottság szilárd elhatározását, hogy a pénzügyi megszorítások időszakában megvédje az uniós költségvetést. A megerősített vagy jóváhagyott visszafizettetések és pénzügyi kiigazítások összege a 2008-as 2,9 milliárd euróhoz képest 2009-ben 3,3 milliárd euróra nőtt. A Bizottság továbbra is ösztönözni fogja a tagállamokat az országos visszafizettetésekről való beszámolás javítására.

Megelőző intézkedések

Ami a megelőzést illeti, a Bizottság jelenleg fokozza erőfeszítéseit a pénzügyi szabályok lehetőség szerinti egyszerűsítése érdekében, ahogyan azt az ellenőrök is javasolják. A Bizottság idén új, az uniós támogatásokkal és szerződésekkel kapcsolatos eljárások egyszerűsítését célzó javaslatot terjesztett elő, s azzal jelenleg az Európai Parlament foglalkozik.

A kifizetések átláthatóbbá tétele révén szintén javítható az uniós kiadások minősége. A Bizottság saját internetes adatbázisa (http://ec.europa.eu/beneficiaries/fts/index_en.htm) immár 114 ezer, a Bizottság által közvetlenül odaítélt támogatásról és szerződésről nyújt részletes tájékoztatást, valamint linkekkel hivatkozik az agrártámogatások és regionális támogatások kedvezményezettjeiről részletes adatokat közlő tagállami honlapokra.


Side Bar