Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1480

Brüsszel, 2010. november 9

Jó bizonyítványt kapott az uniós beszámoló – az ellenőrök szerint kevesebb a hiba a kifizetésekben

Az EU éves beszámolója egymás után harmadszor kapott jó bizonyítványt a külső ellenőröktől. Ami a kifizetéseket illeti, általános értékelésük egyértelműen javult; ezen belül az uniós régióknak juttatott támogatások hibaszintje nagymértékben csökkent.

Algirdas Šemeta, az adóügyért, a vámunióért, a csalás elleni küzdelemért és az auditért felelős biztos elmondta: „A jelenlegi gazdasági körülmények között különösen fontos, hogy a polgárok felé bizonyítsuk az uniós pénzkezelés hatékonyságát és a pénzek elköltésének eredményességét. A Bizottság erre kiemelt hangsúlyt helyez. Az uniós pénzgazdálkodás terén mutatkozó javulás, amelyet a mai napon a Számvevőszék is elismert, elégedettségre ad okot. Mindig akadnak azonban további teendők, a Bizottság ezért továbbra is fokozottan fel fog lépni az uniós pénzek megfelelő elszámoltatása és elköltése érdekében.”

Csökkennek a hibaarányok

Az ellenőrök ítélete megnyugtató. A beszámolóról megállapították, hogy az „megbízható és valós” képet ad, azaz jó bizonyítványt érdemel. A kifizetések terén a Bizottságnak most először sikerült 5% alá szorítania az uniós kiadásokra jellemző általános hibaarányt. Ez azt jelenti, hogy 2009-ben az összes kifizetésnek legalább 95%-a helyes volt.

Ami a kohéziós (pl. az uniós régióknak nyújtott, illetve a foglalkoztatás növelését célzó) kiadásokat illeti, a Bizottság egyetért a területen mutatkozó egyértelmű javulásnak a Számvevőszék általi nyugtázásával, és fokozni fogja az eredmények megszilárdítása érdekében tett erőfeszítéseit.

A mezőgazdaság terén a helyzet az utóbbi években stabil maradt, a hibaszint a jó bizonyítványhoz szükséges 2%-os küszöb körül ingadozott. Az Európa-szerte mezőgazdasági termelők millióinak közvetlenül kifizetett agrártámogatások összetettségét és kiterjedtségét figyelembe véve ez nagyon jó eredmény.

Nagyobb biztonságban az uniós költségvetés

A hibásnak talált projektektől, illetve az azokért felelős hatóságoktól visszanyert források összege tovább növekedett – ez is mutatja a Bizottság szilárd elhatározását, hogy a pénzügyi megszorítások időszakában megvédje az uniós költségvetést. A megerősített vagy jóváhagyott visszafizettetések és pénzügyi kiigazítások összege a 2008-as 2,9 milliárd euróhoz képest 2009-ben 3,3 milliárd euróra nőtt. A Bizottság továbbra is ösztönözni fogja a tagállamokat az országos visszafizettetésekről való beszámolás javítására.

Megelőző intézkedések

Ami a megelőzést illeti, a Bizottság jelenleg fokozza erőfeszítéseit a pénzügyi szabályok lehetőség szerinti egyszerűsítése érdekében, ahogyan azt az ellenőrök is javasolják. A Bizottság idén új, az uniós támogatásokkal és szerződésekkel kapcsolatos eljárások egyszerűsítését célzó javaslatot terjesztett elő, s azzal jelenleg az Európai Parlament foglalkozik.

A kifizetések átláthatóbbá tétele révén szintén javítható az uniós kiadások minősége. A Bizottság saját internetes adatbázisa (http://ec.europa.eu/beneficiaries/fts/index_en.htm) immár 114 ezer, a Bizottság által közvetlenül odaítélt támogatásról és szerződésről nyújt részletes tájékoztatást, valamint linkekkel hivatkozik az agrártámogatások és regionális támogatások kedvezményezettjeiről részletes adatokat közlő tagállami honlapokra.


Side Bar

My account

Manage your searches and email notifications


Help us improve our website