Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE EL

IP/10/146

Brussel, 10 februari 2010

Bergen genomineerd als culturele hoofdstad van Europa voor 2015

De jury die de culturele hoofdsteden van Europa voor 2015 moet kiezen, heeft het Belgische Bergen voorgedragen als een van de twee steden voor de titel. De Raad van Ministers van de EU zal rond november 2010 de formele voordracht doen.

Ook Tsjechië zal in 2015 een culturele hoofdstad van Europa leveren. Welke stad daar wordt gekozen, wordt na een laatste jurybijeenkomst in Praag op 8 september 2010 bekendgemaakt.

In België heeft alleen Bergen zich kandidaat gesteld, wat niet betekent dat deze stad automatisch is verkozen. Bergen moest aan strikte criteria voldoen en werd beoordeeld door een onafhankelijke jury van 13 deskundigen (zes door België en zeven door de Europese instellingen benoemd).

Kandidaat-steden moeten een cultureel programma opstellen dat de Europese dimensie van het evenement voor het voetlicht brengt en deelname van burgers aanmoedigt. De Europese dimensie komt tot uiting in de gekozen thema's en door samenwerking tussen kunstenaars uit verschilende landen, die voor het evenement samenwerken. Het programma moet tevens een blijvend effect hebben en aan de culturele en sociale ontwikkeling van de stad op lange termijn bijdragen.

De door de Europese instellingen benoemde juryleden zijn:

  • benoemd door de Europese Commissie: Sir Robert SCOTT: heeft de aanvraag van Liverpool voor de titel van Culturele hoofdstad van Europa voor 2008 begeleid. Hij is thans de internationale ambassadeur van de Liverpool Culture Company; Manfred GAULHOFER : algemeen directeur van Graz 2003, heeft aan veel Europese projecten leiding gegeven;

  • benoemd door de Raad: Erna HENNICOT-SCHOEPGES : Luxemburgse en voormalig lid van het Europees Parlement, de Vergadering van de Raad van Europa en de Organisatie voor veiligheid en samenwerking in Europa (OVSE), staat aan het hoofd van verschillende nationale en internationale culturele organisaties; Constantin CHIRIAC : vice-voorzitter van Sibiu 2007 en thans directeur van het Roemeense nationale theater, Radu Stanca;

  • benoemd door het Europees Parlement: Andreas WIESAND : een Duitse consultant en onderzoeker op het gebied van culturele politiek en activeiten; Danuta GLONDYS : hoofd van de Villa Deciusvereniging in Krakau (Polen), geeft aan vele internationale culturele activiteiten leiding;

  • benoemd door het Comité van de Regio's: Elisabeth VITOUCH: vertegenwoordigt de Commissie Cultuur en Opleiding van het Comité van de Regio's en is lid van de Weense gemeenteraad.

Na Essen voor het Ruhrgebied (Duitsland), Pécs (Hongarije) en Istanboel (Turkije) dit jaar, zijn de toekomstige Europese culturele hoofdsteden: Tallinn (Estland) en Turku (Finland) in 2011; Guimarães (Portugal) en Maribor (Slovenië) in 2012; Marseille (Frankrijk) en Kosice (Slowakije) in 2013 and Umeå (Zweden) en Riga (Letland) in 2014.

Voor meer informatie:

http://ec.europa.eu/culture/our-programmes-and-actions/doc413_en.htm


Side Bar