Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1461

Bryssel den 3 november 2010

Skriv in i almanackan! Kom och delta i de europeiska utvecklingsdagarna den 6–7 december i Bryssel

Den 6–7 december anordnar EU-kommissionen för femte gången de europeiska utvecklingsdagarna, denna gång i Bryssel i samarbete med det belgiska EU-ordförandeskapet. Kommissionens ordförande José Manuel Barroso kommer att hålla huvudanförandet vid öppnandet av detta viktiga politiska diskussionsforum som samlar sittande och före detta stats- och regeringschefer från Europa, Afrika och resten av världen, högtstående representanter för regeringar, internationella organisationer och utvecklingsaktörer, icke-statliga organisationer och representanter från media och civilsamhället. De europeiska utvecklingsdagarna går av stapeln bara några dagar efter toppmötet mellan EU och Afrika i Tripoli och samtidigt som FN:s klimatkonferens i Cancún, vilket gör evenemanget till en läglig och central mötespunkt där berörda parter och regeringar kan diskutera globala utmaningar i en öppen och ofta informell atmosfär. Det går att anmäla sig till utvecklingsdagarna på http://register.eudevdays.eu/.

”De europeiska utvecklingsdagarna är ett nyckelevenemang i den europeiska utvecklingskalendern och Europas främsta plattform för dialog och utbyte om utvecklingsfrågor”, säger kommissionsledamoten med ansvar för utvecklingsfrågor, Andris Piebalgs. ”Dagarna ger utvecklingsaktörer en unik möjlighet att diskutera och utbyta idéer, och allmänheten en möjlighet att uppleva musik, konst och film från utvecklingsländerna. Årets upplaga av de europeiska utvecklingsdagarna äger rum vid en avgörande tidpunkt, när utvecklingspolitiken håller på att förändras som en reaktion på EU:s nya institutionella struktur och den nuvarande världssituationen”.

De europeiska utvecklingsdagarna 2010 – aktuellt program

2010 års upplaga av de europeiska utvecklingsdagarna arrangeras under ledning av ordförande José Manuel Barroso och biståndskommissionär Andris Piebalgs. I år ordnas inte mindre än 15 expertpaneldebatter, två huvudanföranden och 30 seminarier om brännande ämnen som t.ex. utvecklingssamarbetets roll i den institutionella strukturen enligt Lissabonfördraget, ledarskap, funderingar kring framtida utvecklingssamarbete, energitillgång, ”global hälsopolitik”, förvaltningen av naturresurser, stöd till privata sektorn, biståndseffektivitet och mänskliga rättigheter. I samband med utvecklingsdagarna organiseras ett stort antal sidoevenemang. Det kommer att delas ut priser och avläggas rapporter. Två av höjdpunkterna blir prisutdelningen av årets Lorenzo Natalis journalistpris i rådhuset i Bryssel, och offentliggörandet av vinnarna i tävlingen ”Musik mot fattigdom” (se länken nedan till programmet för de europeiska utvecklingsdagarna).

Listan över bekräftade deltagare upptar för närvarande (förutom representanter för EU-kommissionen) de sittande presidenterna i Benin, Burkina Faso, Rwanda, Mali, Tanzania och Malawi (som just nu har ordförandeskapet i Afrikanska unionen), Zimbabwes och palestinska myndighetens premiärministrar, ordförande för Europaparlamentet Jerzy Buzek, Jean Ping (ordförande för Afrikanska unionens kommission), Frankrikes före detta president Jacques Chirac, erkända forskare som professor Paolo Buss, professor Paul Collier, dr. Armando De Negri och dr. Rajendra Pachauri samt representanter för internationella organisationer, bl.a. Filippo Grandi (UNRWA), dr. Ibn Chambas (generalsekreterare för AVS), och Cheick Sidi Diarra (FN:s högste representant för de minst utvecklade länderna). Representanter för Nikefonden och Bill & Melinda Gates-fonden har också bekräftat att de ska delta.

Fritt fram att anmäla sig!

Alla massmedier som önskar delta i de europeiska utvecklingsdagarna kan anmäla sig på webbadressen http://register.eudevdays.eu/.

För att alla ska kunna följa aktiviteter och debatter kommer man i år även att lägga ut rikligt med material på evenemangets webbsida – www.eudevdays.eu. Där kommer man att hitta webb-streaming, dagliga videosammanfattningar, en citattjänst, tillgång till filmare, radio- och TV-folk och flera andra resurser som ska underlätta arbetet för journalister och mediefolk. I guiden för medier (se länk nedan) finns en komplett lista över vilka tjänster som erbjuds.

Bakgrund

De europeiska utvecklingsdagarna startade 2006 för att förbättra biståndseffektiviteten och som en möjlighet att stärka det europeiska samförståndet om utvecklingssamarbete. Vid de fyra tidigare tillfällen då utvecklingsdagarna anordnats har 31 statschefer, 44 regeringschefer eller ministrar och sex nobelpristagare deltagit. Förra årets upplaga i Stockholm lockade 6 000 deltagare allt som allt.

Nyttiga länkar

Guide för medier angående de europeiska utvecklingsdagarna:

http://eudevdays.eu/download/EDD_2010_media-guide.pdf

Programförslag till de europeiska utvecklingsdagarna:

http://eudevdays.eu/download/EDD_2010_Full_Draft_Programme.pdf

Kommissionär Andris Piebalgs webbplats:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm


Side Bar