Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1461

V Bruslju, 3. novembra 2010

Zapišite si v koledar: 6. in 7. decembra – evropski razvojni dnevi v Bruslju

Evropska komisija bo v sodelovanju z belgijskim predsedstvom Evropske unije 6. in 7. decembra v Bruslju že petič organizirala evropske razvojne dneve. Predsednik José Manuel Barroso bo osrednji govornik na otvoritvi tega pomembnega foruma za politične razprave, ki združuje sedanje in bivše voditelje držav ali vlad iz Evrope, Afrike in ostalih delov sveta, visoke predstavnike vlad, mednarodne organizacije, razvojne strokovnjake, nevladne organizacije, medije in civilno družbo. Evropski razvojni dnevi, ki se bodo odvijali vzporedno s konferenco Združenih narodov o podnebnih spremembah v Cancúnu, nekaj dni po vrhu Afrika-EU v Tripoliju, ob pravem času zagotavljajo priložnost, da vse zainteresirane strani in vlade lahko obravnavajo skupne izzive v odprtem in pogosto neformalnem vzdušju. Za udeležbo na evropskih razvojnih dnevih se lahko prijavite na spletni strani http://register.eudevdays.eu/.

„Evropski razvojni dnevi so med glavnimi dogodki na evropskem razvojnem koledarju in najpomembnejši forum za dialog in izmenjavo mnenj o razvojnih vprašanjih,“ je dejal evropski komisar za razvoj Andris Piebalgs. „Akterjem razvoja ponujajo enkratno priložnost za razpravo in izmenjavo zamisli. Javnosti omogoča odkrivanje glasbe, umetnosti in filmov iz sveta v razvoju. Letošnji evropski razvojni dnevi se odvijajo v izjemno pomembnem času, ko se oblikuje nova razvojna politika, ki bo ustrezala novi institucionalni ureditvi EU in trenutnim razmeram v svetu.“

Evropski razvojni dnevi 2010: trenutni program

V okviru evropskih razvojnih dni 2010 bo pod vodstvom predsednika Joséja Manuela Barrosa in evropskega komisarja za razvoj Andrisa Piebalgsa potekalo 15 omizij na visoki ravni, dva osrednja govora in 30 seminarjev, ki bodo obravnavali občutljiva vprašanja, kot so na primer razvoj v institucionalni ureditvi, ki jo določa Lizbonska pogodba, upravljanje, razmislek o prihodnosti razvojnega sodelovanja, dostop do energije, „svetovna zdravstvena politika“, gospodarjenje z naravnimi viri, podpora zasebnemu sektorju, učinkovitost pomoči in človekove pravice. Ob strani evropskih razvojnih dneveov bodo potekali številni spremljevalni dogodki, podelitve nagrad in poročila. Osrednji točki spremljevalnega programa bosta podelitveni slovesnosti za letošnjo novinarsko nagrado Lorenzo Natali v bruseljski mestni hiši in zmagovalce glasbenega tekmovanja „z glasbo proti revščini“. (Seznam spremljevalnih dogodkov najdete na spodnji povezavi do osnutka programa evropskih razvojnih dni.)

Poleg predstavnikov Komisije so svojo udeležbo do zdaj potrdili: sedanji predsedniki Benina, Burkine Faso, Ruande, Malija, Tanzanije in Malavija (ki trenutno predseduje Afriški uniji), ministrska predsednika Zimbabveja in Palestinske uprave, predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek, Jean Ping (predsednik Komisije Afriške unije), bivši francoski predsednik Jacques Chirac, priznani akademiki, kot so prof. Paolo Buss, prof. Paul Collier, dr. Armando De Negri in dr. Rajendra Pachauri, ter predstavniki mednarodnih organizacij, med drugim Filippo Grandi (UNRWA), dr. Ibn Chambas (generalni sekretar AKP) in Cheick Sidi Diarra (visoki predstavnik Združenih narodov za najmanj razvite države). Udeležbo so potrdili tudi predstavniki skladov Nike in Bill & Melinda Gates.

Prijave so odprte!

Mediji, ki se zanimajo za udeležbo na evropskih razvojnih dnevih, se morajo prijaviti zdaj, in sicer na spletni strani: http://register.eudevdays.eu/.

Spremljanje dogodkov in razprav želimo omogočiti vsem, zato bo spletno mesto evropski razvojnih dni – www.eudevdays.eu – ponujalo izčrpne spletne vire. Delo novinarjev in drugih predstavnikov medijev bodo med drugim olajšali neposredni prenos prek spleta, dnevni avdiovizualni povzetki in možnost uporabe snemalne ekipe ter televizijskih in radijskih terenskih studiev. Seznam vseh storitev, ki so vam na voljo, najdete na povezavi „Medijski vodnik“ (glej spodaj).

Ozadje:

Evropski razvojni dnevi so bili prvič organizirani leta 2006 in sicer kot nosilni forum za učinkovitost pomoči in kot priložnost za okrepitev evropskega soglasja o razvojnem sodelovanju. Prejšnjih štirih dogodkov se je udeležilo med drugim 31 voditeljev držav, 44 voditeljev vlad ali njihovih ministrov in šest Nobelovih nagrajencev. Zadnja prireditev, ki je bila leta 2009 v Stockholmu, je pritegnila 6 000 udeležencev.

Uporabne povezave:

Medijski vodnik za evropske razvojne dneve:

http://eudevdays.eu/download/EDD_2010_media-guide.pdf.

Osnutek programa evropskih razvojnih dni:

http://eudevdays.eu/download/EDD_2010_Full_Draft_Programme.pdf.

Spletišče evropskega komisarja za razvoj Andrisa Piebalgsa:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm.


Side Bar