Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1461

Brüsszel, 2010. November 3.

Önt is várjuk: Európai Fejlesztési Napok Brüsszelben, december 6–7-én

Az Európai Bizottság immár ötödik éve szervezi meg az Európai Fejlesztési Napokat, melyre idén az Európai Unió belga elnökségével együttműködésben december 6–7-én Brüsszelben kerül sor. A fontos politikai találkozót, amelyen európai, afrikai és más kontinensek jelenlegi és korábbi állam- és kormányfői, vezető kormánytisztviselők, nemzetközi szervezetek képviselői, valamint fejlesztési szakemberek, nem kormányzati szervezetek, a média és civil társadalom képviselői vesznek részt, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke nyitja meg. Az Európai Fejlesztési Napok, amelyre alig néhány nappal a Tripoliban megrendezett Európa–Afrika csúcstalálkozót követően és a cancúni ENSZ-klímakonferenciával párhuzamosan kerül sor, időszerű és koncentrált lehetőséget biztosít az érdekelt feleknek és a kormányoknak arra, hogy nyílt és gyakran fesztelen légkörben cseréljenek eszmét a globális kihívásokról. Ha részt kíván venni a találkozón, kérjük, regisztráljon a http://register.eudevdays.eu/ internetcímen.

„Az Európai Fejlesztési Napok mérföldkövet jelentő esemény az Unió fejlesztésügyi naptárában, és egyúttal a fejlesztési kérdésekről folytatott párbeszéd és eszmecsere kiemelkedő európai platformja” – mondta a találkozó kapcsán Andris Piebalgs, a Bizottság fejlesztési ügyekért felelős tagja. „A szakemberek számára egyedülálló lehetőséget jelent arra, hogy megosszák és megvitassák egymással elképzeléseiket, miközben a nagyközönség felfedezheti a fejlődő világ zenéjét, képzőművészetét és filmjeit. Az idei találkozóra sorsdöntő időkben kerül sor, amikor a fejlesztéspolitika fontos változásokon megy át az EU új intézményi struktúráinak és a jelenlegi globális környezetnek az erőterében.

Az idei találkozó programja

A José Manuel Barroso és Andris Piebalgs vezetésével sorra kerülő 2010. évi Európai Fejlesztési Napok programján a nyitó- és záróbeszéden kívül 15 magas szintű pódiumvita és 30 műhelytalálkozó szerepel. Utóbbiak olyan, gyakran kényes témákkal foglalkoznak, mint a fejlesztés helye a Lisszaboni Szerződés által előírt intézményi keretekben, a kormányzás kérdése, a fejlesztési együttműködés jövője, az energiához való hozzáférés, a „globális egészségpolitika”, a természeti erőforrások kezelése, a magánszektornak nyújtott támogatás, a segélyhatékonyság vagy éppen az emberi jogok kérdése. A fejlesztési napokat számos kiegészítő esemény, díjátadás, publikációs bemutató kíséri majd. Ezek két fénypontja a Lorenzo Natali-újságíródíj átadási ünnepsége lesz a brüsszeli városházán, valamint a Zene a szegénység ellen verseny díjkiosztója. (A kiegészítő események listáját a fejlesztési napok programtervezete tartalmazza, amely a lenti linkeken érhető el.)

A Bizottság képviselőin kívül eddig a következő neves személyiségek jelezték részvételüket a találkozón: Benin, Burkina Faso, Ruanda, Mali, Tanzánia és az Afrikai Unió elnöki tisztét jelenleg betöltő Malawi elnöke, Zimbabwe és a Palesztin Hatóság miniszterelnöke, Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, Jean Ping, az Afrikai Unió Bizottságának elnöke, Jacques Chirac, a Francia Köztársaság korábbi elnöke, Paolo Buss, Paul Collier, Dr. Armando De Negri és Rajendra Pachauri professzorok, valamint nemzetközi szervezetek képviseletében Filippo Grandi (az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala a Közel-Keleten), Dr. Ibn Chambas (az AKCS-országok főtitkára), and Cheick Sidi Diarra (a legkevésbé fejlett országok ENSZ-főképviselője). A Nike Foundation és a Bill & Melinda Gates Foundation képviselői ugyancsak megerősítették részvételi szándékukat.

Már lehet regisztrálni!

A sajtó képviselői a következő internetcímen regisztrálhatnak az Európai Fejlesztési Napokra: http://register.eudevdays.eu/.

Idén a találkozó szervezői arról is gondoskodtak, hogy bárki követhesse az eseményeket és a vitákat: a fejlesztési napok weboldala – www.eudevdays.eu – erre számos lehetőséget biztosít. Az újságírók és a média képviselőinek munkáját web-streaming, napi audiovizuális összefoglalók, idézetszolgálat, filmstábok hozzáférését biztosító lehetőségek, televíziós és rádiós állások és számos más megoldás segíti majd. A szolgáltatások teljes listájáról a lenti linkeken elérhető Média-útmutató nyújt tájékoztatást.

Előzmények

Az Európai Fejlesztési Napokat első ízben 2006‑ban rendezték meg. Az esemény célja a segélyezés eredményességének javítása és a fejlesztési együttműködésre vonatkozó európai konszenzus megszilárdítása. A korábbi négy évben a fejlesztési napokon összesen 31 államfő, 44 kormányfő és miniszter és 6 Nobel-díjas vett részt. A 2009‑ben Stockholmban megrendezett fejlesztési napokra 6000 résztvevő látogatott el.

Hasznos linkek:

Európai Fejlesztési Napok – Média-útmutató:

http://eudevdays.eu/download/EDD_2010_media-guide.pdf

Európai Fejlesztési Napok – tervezett program:

http://eudevdays.eu/download/EDD_2010_Full_Draft_Programme.pdf

Andris Piebalgs európai fejlesztési biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm


Side Bar