Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1461

Bryssel 3. marraskuuta 2010

EU:n kehitysyhteistyöpäivät Brysselissä 6. ja 7. joulukuuta

Euroopan komissio järjestää viidennen kerran EU:n kehitysyhteistyöpäivät, tällä kertaa Brysselissä, yhteistyössä EU:n puheenjohtajamaana toimivan Belgian kanssa. Tämän merkittävän poliittisen keskustelufoorumin avaa komission puheenjohtaja José Manuel Barroso. Keskustelijakunta muodostuu valtioiden ja hallitusten nykyisistä ja entisistä päämiehistä, hallitusten ja kansainvälisten järjestöjen korkean tason edustajista, kehitysyhteistyön toimijoista sekä kansalaisjärjestöjen, tiedotusvälineiden ja kansalaisyhteiskunnan edustajista. Kehitysyhteistyöpäivät järjestetään vain muutama päivä Tripolissa pidettävän Afrikan ja EU:n huippukokouksen jälkeen ja samanaikaisesti Cancúnissa pidettävän YK:n ilmastonmuutoskonferenssin kanssa. Aikaansa seuraava foorumi tarjoaa sidosryhmille ja hallituksille puitteet käydä avointa ja vapaamuotoista keskustelua maailmanlaajuisista haasteista.

Kehitysyhteistyöstä vastaavalle komission jäsenelle Andris Piebalgsille kehitysyhteistyöpäivät ovat EU:n kehitysyhteistyöpolitiikan lippulaiva ja alan merkittävin eurooppalainen foorumi: ammattilaisille tarjoutuu ainutlaatuinen tilaisuus käydä keskustelua ja vaihtaa ajatuksia ja yleisö puolestaan pääsee tutustumaan kehitysmaiden musiikkiin, taiteeseen ja elokuviin. ”Tämänvuotinen tapahtuma järjestetään ajankohtana, jolloin kehitysyhteistyöpolitiikkaa ollaan mukauttamassa EU:n uuteen toimielinrakenteeseen ja maailmanpoliittiseen tilanteeseen”, toteaa komissaari Piebalgs.

Vuoden 2010 ohjelma

Puheenjohtaja Barroson ja kehitysyhteistyökomissaari Piebalgsin johdolla järjestettävillä kehitysyhteistyöpäivillä kuullaan kahta pääpuhujaa ja järjestetään 15 korkean tason paneelia ja 30 seminaaria mitä erilaisimmista aiheista (esim. kehitysyhteistyön asema Lissabonin sopimuksen mukaisessa toimielinrakenteessa, hallintotapa, kehitysyhteistyön tulevaisuus, energian saanti, globaali terveys, luonnonvarojen hallinta, yksityissektorin tukeminen, avun tuloksellisuus ja ihmisoikeudet. Teemapäivillä on useita oheistapahtumia, minkä lisäksi siellä jaetaan palkintoja ja julkaistaan raportteja. Palkinnoista tärkeimmät ovat Brysselin kaupungintalolla jaettava journalismin Lorenzo Natali ‑palkinto ja Musiikilla köyhyyttä vastaan ‑kilpailun palkinto. (Oheistapahtumat on lueteltu ohjelmaluonnoksessa, ks. linkki tämä tiedotteen lopussa.)

Toistaiseksi osallistumisensa ovat vahvistaneet Beninin, Burkina Fason, Ruandan, Malin, Tansanian ja Afrikan unionin puheenjohtajavaltiona tällä hetkellä toimivan Malawin presidentit, Zimbabwen ja palestiinalaishallinnon pääministerit, Euroopan parlamentin puhemies Jerzy Buzek, Afrikan unionin komission puheenjohtaja Jean Ping ja Ranskan entinen presidentti Jacques Chirac. Akateemista maailmaa edustavat ainakin professorit Paolo Buss ja Paul Collier sekä tohtorit Armando De Negri ja Rajendra Pachauri ja kansainvälisiä järjestöjä Filippo Grandi (UNRWA), tohtori Ibn Chambas (AKT-valtioiden ryhmän pääsihteeri) ja Cheick Sidi Diarra (vähiten kehittyneiden maiden YK:n korkea edustaja). Osallistumisensa ovat vahvistaneet myös Nike Foundationin sekä Bill ja Melinda Gates ‑säätiön edustajat.

Rekisteröityminen

Jos tiedotusvälineiden edustajat haluavat osallistua kehitysyhteistyöpäiville, heidän on rekisteröidyttävä mahdollisimman pian osoitteessa http://register.eudevdays.eu/.

Jotta kaikki asiasta kiinnostuneet voisivat seurata tapahtumia ja keskusteluja, kehitysyhteistyöpäivien verkkosivuille (www.eudevdays.eu) on koottu monia verkkolähteitä. Tiedotusvälineiden edustajien työn helpottamiseksi on tarjolla monenlaisia palveluja, kuten suoratoistolähetykset, päivittäin laadittavat audiovisuaaliset yhteenvedot, sitaattipalvelu sekä yhteys kuvausryhmiin ja televisio- ja radiostudioihin. Täydellinen luettelo tarjolla olevista palveluista löytyy tiedotusvälineille tarkoitetusta oppaasta (ks. lopussa oleva linkki Guide for media).

Tausta

EU:n kehitysyhteistyöpäivät järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2006. Tarkoituksena oli lisätä avun tuloksellisuutta ja vahvistaa kehityspolitiikkaa koskevaa eurooppalaista konsensusta. Teemapäiville on tähän mennessä osallistunut 31 valtionpäämiestä, 44 pääministeriä tai muuta ministeriä ja 6 nobelistia. Tukholmassa vuonna 2009 järjestetyillä teemapäivillä oli 6 000 osallistujaa.

Lisätietoja

Guide for media:

http://eudevdays.eu/download/EDD_2010_media-guide.pdf

Kehitysyhteistyöpäivien ohjelmaluonnos:

http://eudevdays.eu/download/EDD_2010_Full_Draft_Programme.pdf

Kehitysyhteistyökomissaari Andris Piebalgsin verkkosivut:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm


Side Bar