Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1461

Βρυξέλλες, 3 Νοεμβρίου 2010

Σημειώστε αυτή την ημερομηνία: Ελάτε να συμμετάσχετε στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Ανάπτυξης που διοργανώνονται στις 6 και 7 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες!

Στις 6 και 7 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με τη βελγική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διοργανώνει για πέμπτη φορά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Ανάπτυξης (EHA) στις Βρυξέλλες. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, José Manuel Barroso θα είναι ο κύριος ομιλητής στην τελετή έναρξης αυτού του πολύ σημαντικού φόρουμ πολιτικού διαλόγου στο οποίο συμμετέχουν νυν και πρώην αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από την Ευρώπη, την Αφρική και τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς και υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών, φορέων ανάπτυξης, ΜΚΟ, μέσων ενημέρωσης και της κοινωνίας των πολιτών. Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Ανάπτυξης, οι οποίες διοργανώνονται λίγες μόλις ημέρες μετά τη σύνοδο κορυφής Αφρικής-ΕΕ στην Τρίπολη της Λιβύης, παράλληλα με τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στο Κανκούν, προσφέρουν στους ενδιαφερόμενους φορείς και τις κυβερνήσεις την ευκαιρία να συζητήσουν, στην κατάλληλη στιγμή και με τρόπο επικεντρωμένο, τις παγκόσμιες προκλήσεις σε ένα ανοιχτό και συχνά ανεπίσημο πλαίσιο. Για να συμμετάσχετε στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Ανάπτυξης, μπορείτε να εγγραφείτε στον δικτυακό χώρο http://register.eudevdays.eu/.

«Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Ανάπτυξης συνιστούν ορόσημο στο ευρωπαϊκό ημερολόγιο των εκδηλώσεων για την ανάπτυξη και αποτελούν το κατεξοχήν βήμα διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων για ζητήματα ανάπτυξης στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανάπτυξη, Andris Piebalgs. «Προσφέρουν στους φορείς ανάπτυξης μια μοναδική ευκαιρία διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών· αποτελούν επίσης ένα μέσο που θα επιτρέψει στο κοινό να ανακαλύψει τη μουσική, την τέχνη και τον κινηματογράφο του αναπτυσσόμενου κόσμου. Η φετινή διοργάνωση των Ευρωπαϊκών Ημερών Ανάπτυξης πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η αναπτυξιακή πολιτική εξελίσσεται ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στη νέα οργανωτική διάρθρωση της EE και στο ευρύτερο πλαίσιο που διαμορφώνεται παγκοσμίως».

Το πρόγραμμα των EHA 2010

Υπό την ηγεσία του Προέδρου José Manuel Barroso και του Επιτρόπου για την Ανάπτυξη Andris Piebalgs, η φετινή διοργάνωση των EHA θα περιλαμβάνει 15 ειδικές ομάδες συζητήσεων υψηλού επιπέδου, δύο κεντρικές ομιλίες και 30 σεμινάρια για φλέγοντα ζητήματα, όπως η θέση της ανάπτυξης στην οργανωτική διάρθρωση που διαμορφώθηκε με τη συνθήκη της Λισαβόνας, η διακυβέρνηση, σκέψεις για το μέλλον της αναπτυξιακής συνεργασίας, η πρόσβαση στην ενέργεια, η «Παγκόσμια Πολιτική για την Υγεία», η διαχείριση των φυσικών πόρων, η υποστήριξη στον ιδιωτικό τομέα, η αποτελεσματικότητα της βοήθειας, τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.λπ. Στο πλαίσιο των EHA, θα πραγματοποιηθούν πολυάριθμες παράλληλες εκδηλώσεις, θα απονεμηθούν βραβεία και θα παρουσιαστούν εκθέσεις. Μεταξύ των σημαντικότερων εκδηλώσεων θα είναι η τελετή απονομής του φετινού βραβείου δημοσιογραφίας Lorenzo Natali που θα πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο των Βρυξελλών και η τελετή βράβευσης των νικητών του διαγωνισμού «Η Μουσική κατά της Φτώχειας» (πλήρης κατάλογος των εκδηλώσεων περιλαμβάνεται στο σχέδιο του προγράμματος των EHA - η σχετική διεύθυνση στο Διαδίκτυο δημοσιεύεται παρακάτω).

Έως τη στιγμή αυτή, εκτός από τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει επιβεβαιωθεί η συμμετοχή των προέδρων του Μπενίν, της Μπουρκίνα Φάσο, της Ρουάντας, του Μάλι, της Τανζανίας και του Μαλάουι (το οποίο ασκεί επί του παρόντος την προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης), των πρωθυπουργών της Ζιμπάμπουε και της Παλαιστινιακής Αρχής, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Jerzy Buzek, του Προέδρου της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Jean Ping, του πρώην Προέδρου της Γαλλίας Jacques Chirac, διακεκριμένων ακαδημαϊκών, όπως ο δρ. Paolo Buss, ο δρ. Paul Collier, ο δρ. Armando De Negri και ο δρ. Rajendra Pachauri, καθώς και εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, όπως του Filippo Grandi (της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των ΗΕ για τους Πρόσφυγες, UNRWA), του δρ. Ibn Chambas (Γενικού Γραμματέα των χωρών ΑΚΕ), και του Cheick Sidi Diarra (Ύπατου Εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες). Εκπρόσωποι του ιδρύματος Nike και του ιδρύματος Bill & Melinda Gates έχουν επίσης επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους.

Οι εγγραφές έχουν ανοίξει!

Τα μέσα ενημέρωσης που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Ανάπτυξης πρέπει να εγγραφούν τώρα μέσω Διαδικτύου στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: http://register.eudevdays.eu/.

Επιπλέον, για να δοθεί σε όλους η δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις και τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν, ο δικτυακός χώρος των EHA – www.eudevdays.eu – θα προσφέρει εφέτος ένα ολόκληρο φάσμα ηλεκτρονικών δυνατοτήτων: μετάδοση συνεχούς ροής μέσω Διαδικτύου, καθημερινές οπτικοακουστικές περιλήψεις, υπηρεσία παροχής του πρωτότυπου κειμένου των ομιλιών, πρόσβαση σε συνεργείο βιντεοσκόπησης και σε συσκευές τηλεόρασης και ραδιοφώνου, καθώς και πολλές άλλες δυνατότητες θα είναι διαθέσιμες για να διευκολύνουν το έργο των δημοσιογράφων και των εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης. Πλήρης κατάλογος των παρεχόμενων υπηρεσιών δημοσιεύεται παρακάτω στον «Οδηγό των EHA για τα μέσα ενημέρωσης».

Ιστορικό:

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Ανάπτυξης διοργανώθηκαν για πρώτη φορά το 2006 ως όχημα για την αποτελεσματικότητα της βοήθειας και ως ευκαιρία για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συναίνεσης για την Αναπτυξιακή Συνεργασία. Στις τέσσερις προηγούμενες διοργανώσεις έλαβαν μέρος 31 αρχηγοί κρατών, 44 αρχηγοί κυβερνήσεων ή υπουργοί και έξι κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ. Οι εκδηλώσεις της περυσινής διοργάνωσης στη Στοκχόλμη προσήλκυσαν 6000 συμμετέχοντες συνολικά.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Οδηγός των EHA για τα μέσα ενημέρωσης:

http://eudevdays.eu/download/EDD_2010_media-guide.pdf

Σχέδιο του προγράμματος των EHA:

http://eudevdays.eu/download/EHA_2010_Full_Draft_Programme.pdf

Δικτυακός τόπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Ανάπτυξη Andris Piebalgs:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm


Side Bar