Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1461

Брюксел, 3 ноември 2010 г.

Отбележете тази дата и заповядайте на Европейските дни на развитието на 6 и 7 декември в Брюксел

На 6 и 7 декември Европейската комисия ще организира петото издание на Европейските дни на развитието в Брюксел съвместно с белгийското председателство на Европейския съюз. Председателят Жозе Мануел Барозу ще произнесе програмна реч на откриването на този важен политически форум за дискусии, който събира настоящи и бивши държавни и правителствени ръководители от Европа, Африка и останалата част на света, както и високопоставени представители на правителства, международни организации и професионалисти от областта на развитието, НПО, медиите и гражданското общество. Европейските дни на развитието, които ще се състоят няколко дни след срещата между Африка и ЕС в Триполи и едновременно с конференцията на ООН за изменението на климата в Канкун, ще предоставят възможност за навременно и целенасочено взаимодействие между заинтересованите страни и правителствата за обсъждане на световните предизвикателства в открита и непринудена атмосфера. За записване за участие в Европейските дни на развитието, моля да се регистрирате на следния уебсайт: http://register.eudevdays.eu/.

„Европейските дни на развитието са повратно събитие в европейската програма в областта на развитието и най-важната европейска платформа за диалог и обмен по такива въпроси“, заяви европейският комисар за развитието Андрис Пиебалгс. „Те предоставят уникална възможност на участниците в процеса на развитие да обсъдят и споделят идеи, както и на широката публика да се запознае с музиката, изкуството и филмите от развиващите се държави. Тазгодишното издание на Европейските дни на развитието ще се проведе в решителен момент, когато политиката на развитие се адаптира към новата институционална структура на ЕС и настоящата световна обстановка. “

Европейски дни на развитието 2010 г.: настояща програма

Под патронажа на председателя Жозе Мануел Барозу и на комисаря за развитието Андрис Пиебалгс тазгодишното издание на Европейските дни на развитието ще включва 15 групи на високо равнище, две програмни речи и 30 семинара на чувствителни теми като мястото на развитието в институционалната структура, предвидена в Договора от Лисабон, управлението, идеите за бъдещето на сътрудничеството за развитие, достъпа до енергийни източници, „Световната здравна политика“, управлението на природните ресурси, подкрепата за частния сектор, ефективността на помощта, правата на човека и т.н. Европейските дни на развитието ще бъдат придружени от редица странични мероприятия, раздаване на награди и представяне на доклади. Едни от важните събития ще бъдат церемонията по връчване на тазгодишната награда за журналистика „Лоренцо Натали“ в кметството на Брюксел и церемонията по награждаване на победителите от конкурса „Музика срещу бедността“. (За списъка със странични мероприятия вж. по-долу връзката към проектопрограмата на Европейските дни на развитието).

До този момент списъкът с потвърдени участници, освен представителите на Европейската комисия, включва: настоящите президенти на Бенин, Буркина Фасо, Руанда, Мали, Танзания и Малави (която понастоящем председателства Африканския съюз), министър-председателите на Зимбабве и на Палестинските територии, председателя на Европейския парламент Йержи Бузек, Жан Пинг (председател на Комисията на Африканския съюз), бившия президент на Франция Жак Ширак, признати представители на академичните среди като проф. Пауло Бус, проф. Пол Колиър, д-р Армандо Де Негри, доктор Раджендра Пачаури и представители на международни организации като Филипо Гранди от Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA), д-р Ибн Чамбас (генерален секретар на организацията на държавите от АКТБ) и шейх Сиди Диара (върховен представител на ООН за най-слабо развитите държави). Представителите на фондациите „Nike“ и „Бил & Мелинда Гейтс“ също потвърдиха своето участие.

Регистрирането за участие продължава!

Представителите на средствата за масова информация, които желаят да присъстват на Европейските дни на развитието трябва да се регистрират на следния уебсайт: http://register.eudevdays.eu/.

В допълнение тази година на уебсайта на Европейските дни на развитието — www.eudevdays.eu — ще бъде предоставена изчерпателна информация в електронен формат, за да могат всички да проследят събитията и дебатите. За улесняване на работата на журналистите и представителите на средствата за масова информация ще има пряко излъчване по интернет, всекидневни аудиовизуални резюмета, служба „Оригинални текстове“, достъп до снимачен екип и телевизионно и радио оборудване. В „Наръчника за медиите“ е посочен пълния списък с предоставяните услуги (вж. връзката по-долу).

Контекст:

Европейските дни на развитието се проведоха за първи път през 2006 г. като средство за постигане на ефективност на помощта и възможност за утвърждаване на Европейския консенсус за сътрудничество за развитие. В четирите предишни издания участваха 31 държавни ръководители, 44 правителствени ръководители или министри и 6 носители на Нобелова награда. Последното издание през 2009 г. в Стокхолм привлече общо 6000 участници.

Полезни връзки:

Наръчник за медиите за Европейските дни на развитието:

http://eudevdays.eu/download/EDD_2010_media-guide.pdf

Проектопрограмата за Европейските дни на развитието:

http://eudevdays.eu/download/EDD_2010_Full_Draft_Programme.pdf

Уебсайт на европейския комисар за развитието Андрис Пиебалгс:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm


Side Bar