Navigation path

Left navigation

Additional toolsIP/10/144

Strasbourg, 9. februarja 2010

Evropska komisija poziva podjetja, ki se ukvarjajo s socialnim mreženjem, k izboljšanju politik za varstvo otrok

Ugotovitve študije EU kažejo, da 50 % najstnikov na spletu razkriva osebne podatke, ki tam lahko ostanejo za vedno in so dostopni vsakomur. Evropska komisija danes, na dan varnejšega interneta, najstnikom sporoča: „Pred objavo premisli!“ Pozdravlja ukrepe za varovanje otroških uporabnikov spletnih strani za socialno mreženje, katere je sprejelo 20 podjetij, ki so lani podpisala načela za varnejše socialno mreženje (IP/09/232 ). Večina teh podjetij je mladoletnikom omogočila spopadanje s spletnimi tveganji tako, da jim je olajšala spremembe nastavitev zasebnosti, blokiranje uporabnikov ter brisanje neželenih komentarjev in vsebin. Vendar Komisija trdi, da je za zaščito otrok na spletu treba storiti več. Manj kot polovica podjetij (40 %), ki se ukvarjajo s socialnim mreženjem, kot samodejno nastavitev omogoča vpogled v profile uporabnikov, mlajših od 18 let, samo njihovim prijateljem in le tretjina podjetij je odgovorila na prijave uporabnikov, ki so prosili za pomoč.

„Če želimo, da bodo otroci pred objavljanjem premislili, bi morala podjetja, ki se ukvarjajo s socialnim mreženjem, objaviti ustrezne informacije v pravem jeziku. Lani je Komisija podjetja pozvala k ukrepanju in veseli me, da so se mnoga izmed njih odzvala ,“ je dejala Viviane Reding, komisarka EU za informacijsko družbo in medije. „Vendar od podjetij pričakujem še več. Profili mladoletnih uporabnikov morajo biti po samodejnih nastavitvah nastavljeni kot zasebni, in na vsa vprašanja ali prijave zlorab pa se je treba hitro ter ustrezno odzvati. Internet je za naše otroke danes nepogrešljiv, odgovornost vseh nas pa je, da bo tudi varen.“

Na lanski dan varnejšega interneta so podjetja, ki se ukvarjajo s socialnim mreženjem, priznala potrebo mladih uporabnikov (in njihovih staršev) po občutku varnosti pri spletnem druženju ter podpisala načela za varnejše socialno mreženje. Ta so plod razprav s spletišči za socialno mreženje, NVO in raziskovalci, ki jih je aprila 2008 odprla Evropska komisija. Februarja 2009 je načela za varnejše socialno mreženje podpisalo 18 podjetij, junija istega leta pa sta se jim pridružili še dve.

Leto po tem je Komisija objavila poročilo o izvajanju načel pri delovanju 25 spletišč pod upravo podpisnikov – Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, YouTube, Hyves, Windows Live, Xboxlive, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Piczo, Rate.ee, Skyrock, SchülerVZ StudiVZ MeinVZ, Habbo, IRC Galleria, Tuenti, Yahoo!Answers, Flickr, in Zap.lu.

Ugotovitve kažejo, da 19 od 23 spletišč zagotavlja napotke in informacije, posebej namenjene otrokom in/ali najstnikom (ta ukrep se za dve spletišči ne uporablja). Te informacije je lahko najti in razumeti na 14 spletiščih : YouTube, Habbo Hotel, Hyves, IRC Galleria, MySpace, nasza-klasa, Netlog, One, Rate, SchülerVZ, Skyrock, Yahoo!Answers, Yahoo!Flickr, Zap.

Poročilo tudi odkriva, da večina podjetij mladoletnikom omogoča , da se spopadajo z morebitnimi spletnimi tveganji in uporabljajo varen pristop k zasebnosti s tem, da

  • lahko uporabniki brez težav blokirajo druge uporabnike in brišejo komentarje s svojih profilov;

  • je možnosti za zasebnost mogoče brez težav spreminjati, tako da lahko uporabniki izberejo, ali želijo, da njihove spletne objave vidijo samo prijatelji ali vsi;

  • ima uporabnik nadzor nad prikazovanjem sv ojega spletnega stanja (ki omogoča, da drugi uporabniki vidijo, ali je na spletu ali ne).

Po drugi strani pa je bilo izvajanje drugih, enako pomembnih ukrepov za varovanje zasebnosti, manj sistematično :

  • 40 % spletišč za socialno mreženje se je odločilo, da bodo vpogled v osebne podatke mladoletnikov po samodejnih nastavitvah omogočili le prijateljem . Med ta spletišča sodijo: SchülerVZ, Facebook, Tuenti, Giovani, Flickr, Yahoo!Answers, One, Habbo, Windows Live in MySpace;

  • samo 11 od 22 spletišč onemogoča iskanje zasebnih profilov mladoletnikov s spletnimi iskalniki , in sicer: Arto, Bebo, Facebook, YouTube, MySpace, Piczo, SchülerVZ, Windows Live, Yahoo!Answers, Yahoo!Flickr in Zap;

  • kljub temu, da ima povezave za prijave ves čas na voljo 19 spletišč od 23, se jih je v ocenjevalnem obdobju le 9 (izmed 22) odzvalo na pritožbe. To so: Arto, Dailymotion, YouTube, Habbo Hotel, Hyves, IRC Galleria, MySpace, Rate, Windows Live. Nujno so torej potrebne boljše storitve odzivanja na prijave uporabnikov, s katerimi ti prosijo za pomoč .

Ozadje:

Načela za varnejše socialno mreženje za EU je 10. februarja 2009 podpisalo 18 v Evropi dejavnih ponudnikov storitev socialnega mreženja, junija 2009 pa sta to storila še dva podpisnika ( IP/09/232 , MEMO/09/58 ). Razen Giovani.it so vsi podpisniki do junija 2009 Evropski komisiji priskrbeli lastne izjave. Danes predstavljeno poročilo o oceni izvajanja načel za varnejše socialno mreženje je nastalo na podlagi lastnih izjav podjetij in dejanskega preskušanja zadevnih spletišč, ki se je odvijalo konec oktobra in v začetku novembra 2009.

Dan varnejšega interneta ima podporo programa za varnejši internet Evropske komisije. Od leta 2004 ga vsako leto organizira INSAFE , vključuje pa prireditve v več kot 60 državah v Evropi in po svetu.

Na današnji prireditvi ob dnevu varnejšega interneta, ki bo pod pokroviteljstvom podpredsednice Evropskega parlamenta Roberte Angelilli organizirana v prostorih Evropskega parlamenta v Strasbourgu, bo Komisija predstavila ugotovitve poročila, čemur bo sledila razprava.

Gradivo za novinarje je na voljo na:

http://ec.europa.eu/information_society/newsroom/cf/itemdetail.cfm?item_id=5565 .

Videoposnetek o dnevu varnejšega interneta:

http://www.saferinternet.org/web/guest/safer-internet-day

http://www.youtube.com/user/eutube?blend=1&ob=4&rclk=cti#p/a/u/2/EhMV609a2Jo

Annex

List of signatories of the Safer Social Networking Principles

Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, Google, Hyves, Microsoft Europe, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Piczo, Skyrock, VZnet Netzwerk Ltd., Sulake, Yahoo!Europe, and Zap.lu. In June 2009, two more signatories joined: Ratee and Tuenti.

Safer Internet Day around Europe and worldwide

The INSAFE network of awareness centres launches a video and a quiz competition on the topic " Think before you post! " This year’s edition includes events in more than 60 countries in Europe and worldwide, including:

- The Swedish Media Council organises a conference "Digital tourists", where participating adults – the tourists – will learn what children – the digital natives – do online.

For the full calendar of events see http://www.saferinternet.org


Side Bar