Navigation path

Left navigation

Additional toolsIP/ 10/144

Stra atsburg, 9 februari 2010

Europe se Commissie roept bedrijven die sociale netwerken exploiteren op kinderveiligheidsbeleid te verbeteren

Volgens een EU-studie geeft 50% van de Europese tieners persoonlijke informatie vrij op internet. Die informatie blijft permanent online en kan door iedereen worden bekeken. Vandaag, de dag voor een veiliger internet, wil de Europese Commissie tieners waarschuwen: "Denk na voordat je iets op het net zet!" Zij toonde zich verheugd over acties van de 20 bedrijven die vorig jaar de Safer Social Networking Principles hebben ondertekend (IP/09/232 ) om kinderen die socialenetwerksites gebruiken te beschermen. De meeste van deze bedrijven hebben minderjarigen weerbaarder gemaakt in de omgang met onlinerisico’s door het eenvoudiger te maken de privacyinstellingen te veranderen, gebruikers te weren of ongewenste opmerkingen of inhoud te wissen. Toch moet er volgens de Commissie meer gebeuren om kinderen online te beschermen. Minder dan de helft van de bedrijven die sociale netwerken exploiteren (40%) maakt profielen van gebruikers onder de 18 standaard alleen zichtbaar voor hun vrienden en slechts éénderde reageerde op berichten van gebruikers met een verzoek om hulp.

Wanneer wij willen dat kinderen zich bezinnen alvorens ze iets op het net plaatsen, moeten socialenetwerkbedrijven de juiste informatie in de juiste taal plaatsen. Vorig jaar drong de Europese Commissie er bij bedrijven op aan over te gaan tot actie en ik ben blij dat velen hieraan gevolg hebben gegeven," aldus EU-commissaris voor Informatiemaatschappij en media, Viviane Reding. "Ik verwacht echter van de bedrijven dat ze meer doen. De profielen van minderjarigen moeten standaard op “privé” staan ingesteld en er moet prompt en passend gereageerd worden op vragen of berichten van misbruik. Het internet is nu van groot belang voor onze kinderen en het is de verantwoordelijkheid van een ieder van ons om het veilig te maken.”

Vorig jaar erkenden de socialenetwer kbedrijven op de dag voor een veiliger internet dat jonge gebruikers – en hun ouders – zich veilig moeten voelen wanneer zij online sociale contacten onderhouden, en hebben zij de Social Networking Principles ondertekend. Deze zijn het resultaat van besprekingen die in april 2008 door de Europese Commissie zijn georganiseerd met socialenetwerksites, ngo's en onderzoekers. 18 bedrijven ondertekenden de Safer Social Networking Principles in februari 2009 en twee andere bedrijven volgden in juni 2009.

Een jaar later heeft de Commissie een verslag bekendgemaakt over de tenuitvoer legging van de beginselen op de 25 sites die beheerd worden door de ondertekenaars – Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, YouTube, Hyves, Windows Live, Xboxlive, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Piczo, Rate.ee, Skyrock, SchülerVZ StudiVZ MeinVZ, Habbo, IRC Galleria, Tuenti, Yahoo!Answers, Flickr en Zap.lu.

Uit dat verslag blijkt dat 19 van de 23 sites tips verschaffen over veiligheid en informatie die specifiek gericht is op kinderen en/of tieners (deze maatregel is niet van toepassing voor 2 diensten). Deze informatie is zowel makkelijk te vinden als eenvoudig te begrijpen op 14 sites: YouTube, Habbo Hotel, Hyves, IRC Galleria, MySpace, nasza-klasa, Netlog, One, Rate, SchülerVZ, Skyrock, Yahoo!Answers, Yahoo!Flickr, Zap.

Uit het verslag komt ook naar voren dat de meeste bedrijven minderjarigen weerbaarder maken i n de omgang met risico’s waarmee zij online kunnen worden geconfronteerd en hun privacy veilig kunnen stellen door:

  • h et gemakkelijker te maken voor gebruikers andere gebruikers te weren en opmerkingen van hun profiel te verwijderen;

  • h et gemakkelijker maken de privacy-instellingen te veranderen zodat gebruikers zelf kunnen bepalen of alleen hun vrienden dan wel heel de wereld kunnen zien wat zij op het internet zetten;

  • g ebruikers de controle te geven over het vertonen van hun online status (die andere gebruikers de mogelijkheid biedt te zien of zij al dan niet online zijn).

Aan d e tenuitvoerlegging van andere even belangrijke maatregelen die tot doel hebben de privacy te beschermen schort echter nog het een en ander:

  • b ij 40% van de socialenetwerksites die werden onderzocht was de persoonlijke informatie van minderjarigen standaard alleen zichtbaar voor vrienden: SchülerVZ, Facebook, Tuenti, Giovani, Flickr, Yahoo Answers, One, Habbo, Windows Live en MySpace;

  • b ij slechts 11 van de 22 bedrijven was het onmogelijk via zoekmachines terecht te komen op een privéprofiel waaronder: Arto, Bebo, Facebook, YouTube, MySpace, Piczo, SchülerVZ, Windows Live, Yahoo! Answers, Yahoo!Flickr en Zap;

  • h oewel 19 van de 25 sites een link geven waarmee ten alle tijde een bericht kan worden gestuurd om hulp te vragen, beantwoordde slechts 9 (van de 22) bedrijven gebruikers die tijdens het onderzoek een klacht indienden waaronder: Arto, Dailymotion, YouTube, Habbo Hotel, Hyves, IRC Galleria, MySpace, Rate, Windows Live. De diensten om te reageren op gebruikers die een bericht sturen om hulp te vragen moeten dan ook dringend worden verbeterd.

Achtergrond :

De Safer Social Networking Principles voor de EU werden op 10 februari 2009 ondertekend door 18 grote providers van socialenetwerkdiensten die actief zijn in Europa, in juni 2009 gevolgd door nog eens 2 ondertekenaars ( IP/09/232 , MEMO/09/58 ). Alle ondertekenaars met uitzondering van Giovani.it, dienden voor juni 2009 hun eigen verklaringen in bij de Europese Commissie. Het vandaag aangeboden evaluatieverslag over de tenuitvoerlegging van de Safer Social Networking Principles, is gebaseerd op een analyse van de eigen verklaringen van de bedrijven en een feitelijke toetsing van hun respectievelijke sites van eind oktober tot begin november 2009.

De dag voor een veiliger internet wordt ondersteund door het programma Veiliger internet van de Europese Commissie en wordt sedert 2004 elk jaar georganiseerd door INSAFE , met evenementen in meer dan 60 landen in Europa en wereldwijd.

De resultaten van het verslag zullen vandaag door de Commissie worden gepresenteerd en besproken op het evenement dat ter gelegenheid van de dag voor het veiliger internet met steun van Mevrouw Roberta Angellilli, vicevoorzitter van het Europees Parlement, in het Europees Parlement wordt georganiseerd.

Een persdossier is beschikbaar op :

http://ec.europa.eu/information_society/newsroom/cf/itemdetail.cfm?item_id=5565

V ideoclip over de dag voor een veiliger internet:

http://www.saferinternet.org/web/guest/safer-internet-day

http://www.youtube.com/user/eutube?blend=1&ob=4&rclk=cti#p/a/u/2/EhMV609a2Jo

Annex

List of signatories of the Safer Social Networking Principles

Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, Google, Hyves, Microsoft Europe, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Piczo, Skyrock, VZnet Netzwerk Ltd., Sulake, Yahoo!Europe, and Zap.lu. In June 2009, two more signatories joined: Ratee and Tuenti.

Safer Internet Day around Europe and worldwide

The INSAFE network of awareness centres launches a video and a quiz competition on the topic " Think before you post! " This year’s edition includes events in more than 60 countries in Europe and worldwide, including:

- The Swedish Media Council organises a conference "Digital tourists", where participating adults – the tourists – will learn what children – the digital natives – do online.

For the full calendar of events see http://www.saferinternet.org


Side Bar