Navigation path

Left navigation

Additional toolsIP/10/144

Στρασβούργο, 9 Φεβρουαρίου 2010

Η Ευρωπαϊκ ή Επιτροπή καλεί τις εταιρίες κοινωνικής δικτύωσης να βελτιώσουν τις πολιτικές για την προστασία των παιδιών

Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 50% των ευρωπαίων εφήβων αποκαλύπτουν προσωπικές πληροφορίες στον ιστοχώρο, οι οποίες μπορεί να παραμείνουν για πάντα στο διαδίκτυο και να διαβαστούν από όλους. Σήμερα, Ημέρα Ασφαλέστερης Χρήσης του Διαδικτύου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέλνει το εξής μήνυμα στους εφήβους: «Σκέψου πριν αναρτήσεις! ». Η Επιτροπή χαιρέτησε τα μέτρα προστασίας των παιδιών που είναι χρήστες ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία έλαβαν οι 20 εταιρίες που υπέγραψαν πέρυσι τις αρχές για ασφαλέστερη κοινωνική δικτύωση ( IP /09/232 ). Οι περισσότερες από τις εταιρίες αυτές έδωσαν στους ανήλικους χρήστες τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τους διαδικτυακούς κινδύνους, καθώς διευκόλυναν την αλλαγή των προσωπικών ρυθμίσεων, τον αποκλεισμό χρηστών ή τη διαγραφή ανεπιθύμητων σχολίων και περιεχομένου. Κατά την άποψη της Επιτροπής, όμως, χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για την προστασία των παιδιών στο Διαδίκτυο. Λιγότερες από τις μισές εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης (40%) έχουν φροντίσει ώστε το προφίλ των χρηστών ηλικίας κάτω των 18 ετών να είναι προσβάσιμο μόνο από τους προεπιλεγμένους φίλους τους, ενώ μόνο το ένα τρίτο των εταιριών αυτών απάντησαν σε αναφορές χρηστών που ζητούσαν βοήθεια.

« Αν θέλουμε να σκέφτονται τα παιδιά πριν αναρτήσουν, πρέπει οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης να δημοσιεύουν τις σωστές πληροφορίες χρησιμοποιώντας κατάλληλη διατύπωση. Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις εταιρίες να λάβουν μέτρα και χαίρομαι που πολλές από αυτές ανταποκρίθηκαν σ’ αυτή την έκκληση», δήλωσε η κα Viviane Reding , Επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για θέματα Κοινωνίας της Πληροφορίας και Μέσων Μαζικής Πληροφορίας. «Ωστόσο, όλες οι εταιρείες πρέπει να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες. Είναι απαραίτητο να προκαθορίζεται ως ιδιωτικό το προφίλ των ανηλίκων και να δίδονται ταχύτατα κατάλληλες απαντήσεις στις ερωτήσεις και στις αναφορές καταχρήσεων. Το Διαδίκτυο έχει πλέον ζωτική σημασία για τα παιδιά μας και η ασφάλειά του αποτελεί ευθύνη όλων μας.»

Πέρυσι, την Ημέρα Ασφαλέστερης Χρήσης του Διαδικτύου, οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης αναγνώρισαν ότι οι νεαροί χρήστες, καθώς και οι γονείς τους, χρειάζεται να αισθάνονται ασφάλεια κατά την κοινωνική διαδικτυακή συναναστροφή και συνυπέγραψαν τις αρχές για ασφαλέστερη κοινωνική δικτύωση. Οι αρχές αυτές προέκυψαν από τις συζητήσεις που δρομολόγησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλιο του 2008 με ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ΜΚΟ και ερευνητές. Τον Φεβρουάριο του 2009 υπέγραψαν τις αρχές για ασφαλέστερη κοινωνική δικτύωση 18 εταιρίες, στις οποίες προστέθηκαν άλλες δύο τον Ιούνιο του 2009.

Ένα έτος αργότερα, η Επιτροπή δημοσίευσε έκθεση σχετικά με την εφαρμογή των αρχών στους 25 ιστοτόπους τους οποίους διαχειρίζονται οι εταιρείες που τις υπέγραψαν – Arto , Bebo , Dailymotion , Facebook , Giovani .it , YouTube , Hyves , Windows Live , Xboxlive , Myspace , Nasza -klaza .pl , Netlog , One .lt , Piczo , Rate .ee , Skyrock , Sch ülerVZ StudiVZ MeinVZ , Habbo , IRC Galleria , Tuenti , Yahoo !Answers , Flickr και Zap .lu .

Διαπιστώθηκε ότι 19 από τους 23 ιστοτόπους παρέχουν συμβουλές για την ασφάλεια και πληροφορίες που απευθύνονται ειδικά στα παιδιά ή/και στους εφήβους (αυτό δεν ισχύει για 2 υπηρεσίες). Αυτές οι πληροφορίες είναι ευπρόσιτες και εύκολα κατανοητές σε 14 ιστοτόπους: YouTube , Habbo Hotel , Hyves , IRC Galleria , MySpace , nasza -klasa , Netlog , One , Rate , Sch ülerVZ , Skyrock , Yahoo !Answers , Yahoo !Flickr , Zap .

Από την έκθεση προ κύπτει επίσης ότι οι περισσότερες εταιρίες παρέχουν στους ανήλικους χρήστες τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν ενδεχόμενους διαδικτυακούς κινδύνους και υιοθετούν ασφαλή προσέγγιση όσον αφορά την ιδιωτικότητα :

  • Διευκολύνο ντας τους χρήστες στον αποκλεισμό άλλων χρηστών και στην αφαίρεση σχολίων από το προφίλ τους·

  • Διευκολύνοντας τη ρύθμιση των σχετικών με την ιδιωτικότητα επιλογών, ώστε να μπορούν να επιλέξουν οι χρήστες εάν στο περιεχόμενο που αναρτούν στο Διαδίκτυο θα έχουν πρόσβαση μόνον οι φίλοι τους ή οι πάντες·

  • Παρέχοντας στους χρήστες τη δυνατότητα να ελέγχουν την απεικόνιση της διαδικτυακής τους κατάστασης (δηλαδή να επιτρέπουν ή όχι στους άλλους χρήστες να βλέπουν πότε είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο).

Ωστόσο, άλλα εξίσου σημαντικά μέτρα προστασίας της ιδιωτικότητας

εφαρμόστηκαν λιγότερο συστηματικά :

  • Μόνο στο 40% των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης τα προσωπικά στοιχεία των ανηλίκων είναι προσβάσιμα μόνο από τους προεπιλεγμένους φίλους τους , και συγκεκριμένα στους: Sch ülerVZ , Facebook , Tuenti , Giovani , Flickr , Yahoo Answers , One , Habbo , Windows Live και MySpace ·

  • Μ όνο σε 11 από 22 ιστοτόπους είναι αδύνατη η ανεύρεση, μέσω μηχανής αναζήτησης, του ιδιωτικού προφίλ ανηλίκων. Πρόκειται για τους: Arto , Bebo , Facebook , YouTube , MySpace , Piczo , Sch ülerVZ , Windows Live , Yahoo ! Answers, Yahoo!Flickr και Zap ·

  • Ενώ 19 ιστότοποι, επί συνόλου 25 , περιλαμβάνουν σύνδεσμο για αναφορές, προσβάσιμο ανά πάσα στιγμή, μόνο 9 ( από 22) απάντησαν σε καταγγελίες που υποβλήθηκαν κατά την αξιολόγηση, συγκεκριμένα οι: Arto, Dailymotion, YouTube, Habbo Hotel, Hyves, IRC Galleria, MySpace, Rate, Windows Live. Χρειάζεται, επομένως, επειγόντως βελτίωση των υπηρεσιών απάντησης στις αναφορές των χρηστών που ζητούν βοήθεια.

Ιστορικό:

Στις 10 Φεβρουαρίου 2009 , 18 σημαντικοί πάροχοι υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη υπέγραψαν τις αρχές για ασφαλέστερη κοινωνική δικτύωση, και τον Ιούνιο του 2009 προστέθηκαν άλλοι 2 ( IP/09/232 , MEMO/09/58 ). Όλοι αυτοί, με εξαίρεση τον Giovani.it, υπέβαλαν τις αυτόβουλες δηλώσεις τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τον Ιούνιο του 2009. Η έκθεση αξιολόγησης της εφαρμογής των αρχών για ασφαλέστερη κοινωνική δικτύωση, η οποία παρουσιάζεται σήμερα, βασίζεται στην ανάλυση των αυτόβουλων δηλώσεων των εταιριών και στην πρακτική δοκιμή των αντίστοιχων ιστοτόπων που διενεργήθηκε από τα τέλη Οκτωβρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου 2009.

Η Ημέρα Ασφαλέστερης Χρήσης του Διαδικτύου υποστηρίζεται από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Safer Internet , από το 2004 και έπειτα διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο INSAFE και περιλαμβάνει εκδηλώσεις σε περισσότερες από 60 χώρες της Ευρώπης και ανά τον κόσμο .

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα της έκθεσης , τα οποία και θα συζητηθούν, στην εκδήλωση για την Ημέρα Ασφαλέστερης Χρήσης του Διαδικτύου που διοργανώνει σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, με την υποστήριξη της κυρίας Roberta Angellilli, Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου .

Φάκελος Τύπου διατίθεται στην ηλε-διεύθυνση:

http://ec.europa.eu/information_society/newsroom/cf/itemdetail.cfm?item_id=5565

Βιντεοκλίπ για την Ημέρα Ασφαλέστερης Χρήσης του Διαδικτύου:

http://www.saferinternet.org/web/guest/safer-internet-day

http://www.youtube.com/user/eutube?blend=1&ob=4&rclk=cti#p/a/u/2/EhMV609a2Jo

Annex

List of signatories of the Safer Social Networking Principles

Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, Google, Hyves, Microsoft Europe, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Piczo, Skyrock, VZnet Netzwerk Ltd., Sulake, Yahoo!Europe, and Zap.lu. In June 2009, two more signatories joined: Ratee and Tuenti.

Safer Internet Day around Europe and worldwide

The INSAFE network of awareness centres launches a video and a quiz competition on the topic " Think before you post! " This year’s edition includes events in more than 60 countries in Europe and worldwide, including:

- The Swedish Media Council organises a conference "Digital tourists", where participating adults – the tourists – will learn what children – the digital natives – do online.

For the full calendar of events see http://www.saferinternet.org


Side Bar