Navigation path

Left navigation

Additional toolsIP/10/144

Strasbourg, den 9. februar 2010

Kommissionen opfordrer sociale netværkstjenester til at forbedre sikkerhedspolitikken for børn

Ifølge en EU-undersøgelse opgiver 50 % af europæiske teenagere personlige oplysninger på nettet. Oplysningerne findes muligvis på nettet for altid, og de kan ses af alle. I dag, på Sikkert Internet‑dagen, bringer Europa‑Kommissionen et budskab til teenagerne: "Tænk dig om, inden du lægger oplysninger ud på nettet!" Kommissionen er positiv over for tiltag til at beskytte børn, som benytter de sociale websteder, fra de 20 tjenester, som sidste år underskrev principperne for sikrere sociale netværk (Safer Social Networking Principles) (IP/09/232 ). De fleste af disse tjenester har sat de mindreårige i stand til at håndtere risici på internettet ved at gøre det lettere at ændre privatindstillinger, blokere brugere eller slette uønskede kommentarer og uønsket indhold. Der skal dog stadig gøres mere for at beskytte børn på nettet, siger Kommissionen. Under halvdelen af de sociale netværkstjenester (40 %) indstiller automatisk profilerne til unge under 18 til kun at være synlige for deres venner, og kun en tredjedel har reageret på brugeres rapportering af misbrug.

"Hvis vi vil have, at børn skal tænke sig om, inden de lægger oplysninger ud på nettet, bør de sociale netværkstjenester give den rigtige information på det rette sprog. Sidste år opfordrede Europa-Kommissionen tjenesterne til at handle, og jeg er glad for, at så mange har lyttet til opfordringen" , udtalte Viviane Reding, kommissær for informationssamfundet og medier. "Men jeg forventer, at tjenesterne fortsætter indsatsen. De mindreåriges profiler skal automatisk gøres fortrolige, og der skal reageres hurtigt og passende på spørgsmål eller rapporteringer af misbrug. Internettet er nu uundværligt for vores børn, og det er alles ansvar at gøre det sikkert."

På sidste års Sikkert Internet-dag erkendte de sociale netværkstjenester de unge brugeres – og deres forældres – behov for at føle sig sikker, når de kommunikerer online, og tjenesterne underskrev principperne for sikrere sociale netværk. Principperne er resultatet af Kommissionens forhandlinger med sociale netværkstjenester, ngo'er og forskere i april 2008. 18 tjenester underskrev principperne for sikrere sociale netværk i februar 2009, og i juni 2009 underskrev yderligere to tjenester.

I år har Kommissionen offentliggjort en rapport om gennemførelsen af principperne af de 25 websteder, der har underskrevet, nemlig Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, YouTube, Hyves, Windows Live, Xboxlive, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Piczo, Rate.ee, Skyrock, SchülerVZ StudiVZ MeinVZ, Habbo, IRC Galleria, Tuenti, Yahoo!Answers, Flickr, og Zap.lu.

Rapporten viser, at 19 ud af 23 websteder indeholder råd om sikkerhed og informationer henvendt specielt til børn og/eller unge (disse målinger er uanvendelige på to tjenester). Informationen er både let at finde og let at forstå på 14 websteder : YouTube, Habbo Hotel, Hyves, IRC Galleria, MySpace, nasza-klasa, Netlog, One, Rate, SchülerVZ, Skyrock, Yahoo!Answers, Yahoo!Flickr og Zap.

Rapporten viser også, at de fleste af tjenesterne har sat de mindreårige i stand til at håndtere potentielle risici på internettet og at benytte sig af fortrolighed ved at:

  • gøre det lettere for brugere at blokere andre brugere og slette kommentarer fra deres profiler

  • gøre privatindstillinger lettere at ændre, så brugere kan vælge, om kun deres venner eller hele verden kan se, hvad de skriver på deres profil

  • give brugerne kontrol over deres onlinestatus (dvs. den status, der viser andre brugere, om den pågældende bruger er online eller ej).

Der har dog været mindre systematisk gennemførelse af andre lige så vigtige måder at beskytte privatlivet på:

  • 40 % af de undersøgte sociale netværkstjenester indstiller automatisk mindreåriges profiler, så kun deres venner kan se deres personlige oplysninger . Disse er: SchülerVZ, Facebook, Tuenti, Giovani, Flickr, Yahoo Answers, One, Habbo, Windows Live og MySpace.

  • Kun 11 ud af 22 gør det umuligt at finde mindreåriges profil via søgemaskiner . Disse er: Arto, Bebo, Facebook, YouTube, MySpace, Piczo, SchülerVZ, Windows Live, Yahoo!Flickr og Zap.

  • Mens 19 ud af de 25 tjenester har et link, hvor man til enhver tid kan anmelde misbrug, har kun 9 (ud af 22) svaret på rapporteringer, som er blevet sendt i løbet af undersøgelsen. Disse er: Arto, Dailymotion, YouTube, Habbo Hotel, Hyves, IRC Galleria, MySpace, Rate og Windows Live. Derfor er det bydende nødvendigt at forbedre besvarelserne af brugernes rapporteringer af misbrug .

Baggrund:

EU's principper for sikrere sociale netværk blev underskrevet den 10. februar 2009 af 18 førende sociale netværkstjenester i Europa, og i juni 2009 underskrev yderligere 2 tjenester ( IP/09/232 , MEMO/09/58 ). Alle parterne undtagen Giovani.it havde indsendt deres selvevaluering til Europa-Kommissionen i juni 2009. Evalueringsrapporten om gennemførelsen af principperne for sikrere sociale netværk, som offentliggøres i dag, bygger på en analyse af tjenesternes selvevaluering og en test af de pågældende websteder foretaget fra slutningen af oktober til begyndelsen af november 2009.

Sikkert Internet-dagen støttes af Europa‑Kommissionens Safer Internet Programme (programmet for et sikkert internet) og er siden 2004 blevet afholdt af INSAFE hvert år i over 60 lande i Europa og verden over.

Kommissionen fremlægger resultaterne af rapporten, som drøftes i dag under arrangementet i forbindelse med Sikkert Internet‑dagen, som afholdes af Europa‑Parlamentet i Strasbourg. Arrangementet støttes af Roberta Angellilli, Europa‑Parlamentets næstformand.

Pressemateriale findes på:

http://ec.europa.eu/information_society/newsroom/cf/itemdetail.cfm?item_id=5565

Videoklip fra Sikkert Internet‑dagen:

http://www.saferinternet.org/web/guest/safer-internet-day

http://www.youtube.com/user/eutube?blend=1&ob=4&rclk=cti#p/a/u/2/EhMV609a2Jo

Annex

List of signatories of the Safer Social Networking Principles

Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, Google, Hyves, Microsoft Europe, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Piczo, Skyrock, VZnet Netzwerk Ltd., Sulake, Yahoo!Europe, and Zap.lu. In June 2009, two more signatories joined: Ratee and Tuenti.

Safer Internet Day around Europe and worldwide

The INSAFE network of awareness centres launches a video and a quiz competition on the topic " Think before you post! " This year’s edition includes events in more than 60 countries in Europe and worldwide, including:

- The Swedish Media Council organises a conference "Digital tourists", where participating adults – the tourists – will learn what children – the digital natives – do online.

For the full calendar of events see http://www.saferinternet.org


Side Bar