Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1448

Brussel, 29 oktober 2010

Digitale Agenda: GÉANT, het door de EU gefinancierde hogesnelheids-onderzoeksnetwerk, is al 10 jaar een groot succes

De Europese Commissie viert de tiende verjaardag van GÉANT, het door de EU gefinancierde hogesnelheids-onderzoeksnetwerk. Door GÉANT kunnen wetenschappers in heel Europa en wereldwijd tegenwoordig in realtime samenwerken aan baanbrekend onderzoek. Zodoende hebben 40 miljoen onderzoekers en studenten in 40 Europese landen toegang tot de verwerkingscapaciteit die onmisbaar is bij het delen van de enorme hoeveelheden gegevens die nodig zijn om bijvoorbeeld de kleinst mogelijke deeltjes in de Large Hadron Collider in Zwitserland te bestuderen of om wereldwijde problemen aan te pakken, zoals het vinden van een geneesmiddel voor epilepsie of het opzetten van een waarschuwingssystemen voor tyfoons. De technologie, de diensten en de capaciteit van GÉANT ontwikkelen zich snel, waarmee het het meest geavanceerde netwerk ter wereld blijft. De Commissie zet zich in het kader van de Digitale Agenda voor Europa (zie IP/10/581, MEMO/10/199 en MEMO/10/200) in voor de ondersteuning en de ontwikkeling van de op informatie- en communicatietechnologie (ICT) gebaseerde infrastructuur als GÉANT, zodat enorme hoeveelheden digitale informatie kunnen worden ingezet om zowel onze economie als onze maatschappij in haar geheel tot nut te zijn.

Neelie Kroes, vicevoorzitter van de Commissie en Europees commissaris voor de Digitale Agenda, zei hierover het volgende: “De Commissie zet zich ervoor in om de wereldwijde samenwerking op het gebied van onderzoek te bevorderen zodat enkele van de grootste problemen waarmee wij op dit moment worden geconfronteerd, op zo uiteenlopende gebieden als geneeskunde en klimaatverandering, kunnen worden aangepakt. De kracht en de dekking van GÉANT zorgen ervoor dat Europa een centrale plaats blijft innemen op het gebied van onderzoek en onderwijs, door de slimste mensen ter wereld de beste infrastructuur te bieden.”

GÉANT is een pan-Europese gegevenssnelweg van 50 000 km lang, die nationale onderzoeks- en onderwijsnetwerken (NREN’s) door heel Europa met elkaar verbindt. Dankzij speciale hogesnelheids-internetverbindingen van punt tot punt tussen onderzoekscentra kunnen 40 miljoen gebruikers in 40 landen realtime samenwerken aan onderzoeksprojecten. Het GÉANT-project zoekt naar technologische oplossingen op het gebied van netwerkcontrole, beheer en dienstverlening. GÉANT biedt veilige en naadloze toegang tot netwerkbronnen voor de gebruiker, of dit nu instellingen, projecten dan wel onderzoekers zijn.

Door wereldwijde samenwerking met soortgelijke netwerken zendt GÉANT zeer belangrijke klimaatobservatiegegevens rond de wereld ter ondersteuning van weerswaarschuwingssystemen die levens kunnen redden. GÉANT verbindt afgelegen radiotelescopen door middel van speciale hogesnelheidsverbindingen, zodat onderzoekers realtime beelden kunnen krijgen van het zonnestelsel. Door netwerkcommunicatie-infrastructuur te bieden maakt GÉANT samenwerking tussen artsen en medische onderzoekers mogelijk, waardoor gemakkelijker nieuwe medicijnen en nieuwe medische behandelingen worden gevonden. GÉANT kan onderzoekers samenbrengen, waardoor de regionale samenwerking door de hele EU heen wordt gestimuleerd en het Europese onderzoek in zijn geheel wordt versterkt.

GÉANT is ook verbonden met 9 andere regionale onderzoeks- en onderwijsnetwerken, waardoor wereldwijd zo’n 85 miljoen gebruikers worden bereikt.

Dankzij financiering door de Europese Commissie en de Europese NREN’s is het netwerk in minder dan een jaar gebouwd, en wel in het jaar 2000. Op dit moment maakt het GÉANT-netwerk gebruik van 50 000 km aan netwerkinfrastructuur, waaronder 12 000 km aan glasvezelkabels in heel Europa. De internetsnelheid van GÉANT is de laatste tien jaar van 155 megabits per seconde (Mbps) gestegen tot 10 gigabits per seconde (Gbps). Over afstanden tot 750 km zijn succesvolle proeven gedaan met nog snellere capaciteiten, tot 40 Gbps, en er bestaan plannen voor verbindingen van 100 Gbps.

Achtergrond

GÉANT beschikt nu over snelle verbindingen met Azië, het Middellandse Zeegebied, Zuidelijk Afrika, Latijns-Amerika (IP/08/354) en het Zwarte Zeegebied (IP/09/407). GÉANT zorgt ook voor de verbinding van Pakistan met de wereldwijde onderzoeksgemeenschap (IP/08/1590) en van de Europese kernfusieonderzoeksgemeenschap met haar grote rekencentra (IP/09/117).

GÉANT wordt beheerd en bestuurd door een in Cambridge gevestigd bedrijf zonder winstoogmerk DANTE (Delivery of Advanced Network Technology to Europe) en ondersteund door de Trans-European Research and Education Networking Association (TERENA) namens de nationale onderzoeks- en onderwijsnetwerken die de 27 lidstaten van de EU, Kroatië, FYROM, IJsland, Israël, Montenegro, Noorwegen, Servië, Zwitserland en Turkije vertegenwoordigen. In Wit-Rusland, Moldavië, Rusland en Oekraïne zitten geassocieerde NREN’s.

De Europese Commissie steunt GÉANT via haar kaderprogramma’s voor onderzoek met een bijdrage van 93 miljoen euro voor de periode 2009–2013.

Voor meer informatie:

Website GÉANT: www.geant.net


Side Bar