Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1448

Bryssel 29. lokakuuta 2010

Digitaalistrategia: EU-rahoitteinen nopea tutkimusalan GÉANT-verkko täyttää 10 vuotta

Euroopan komissio juhlistaa tänä vuonna EU-rahoitteisen, tutkimusalan käyttöön tarkoitetun erityisnopean GÉANT-tiedonsiirtoverkon kymmenvuotista taivalta. GÉANTin avulla tutkijat eri puolilta Eurooppaa ja muualta maailmasta voivat tehdä reaaliaikaista yhteistyötä huippututkimuksessa. Sen kautta 40 miljoonaa tutkijaa 40:stä Euroopan maasta saa käyttöönsä riittävän prosessointitehon valtavien datamäärien jakamiseen, mikä on välttämätöntä tutkittaessa esimerkiksi pienimpiä tunnettuja partikkeleita CERNin suurella hadronitörmäyttimellä LHC:llä Sveitsissä tai pyrittäessä ratkomaan globaaleja haasteita, kuten epilepsian hoitomuotoja, tai vaikkapa luotaessa ennakkovaroitusjärjestelmiä hirmumyrskyjä varten. GÉANT kehittyy teknologiansa, palvelujensa ja kapasiteettinsa puolesta jatkuvasti, ja se onkin edelleen maailman edistynein tutkimusalan verkko. Komissio on Euroopan digitaalistrategiassa (ks. IP/10/581, MEMO/10/199 ja MEMO/10/200) sitoutunut tukemaan ja kehittämään GÉANTin kaltaisia tieto- ja viestintäteknologiaan perustuvia infrastruktuureja, jotta nykyään saatavilla oleva valtava määrä digitaalista informaatiota saadaan palvelemaan talouden ja koko yhteiskunnan etua.

"Komissio on sitoutunut edistämään maailmanlaajuista tutkimusyhteistyötä, jotta voisimme vastata suurimpiin haasteisiimme esimerkiksi lääketieteen ja ilmastonmuutoksen alalla", sanoi digitaalisista sisällöistä ja palveluista vastaava komission varapuheenjohtaja Neelie Kroes. "GÉANTin teho ja laajuus takaa sen, että Eurooppa säilyttää asemansa yhtenä tutkimuksen ja koulutuksen keskuspaikkana, joka tarjoaa maailman lahjakkuuksille parhaan infrastruktuurin."

GÉANT on 50 000 km pitkä yleiseurooppalainen tiedonsiirtoväylästö, joka yhdistää kansalliset tutkimus- ja koulutusverkot eri puolilta Eurooppaa. Tutkimuslaitosten välisten huippunopeiden internet-yhteyksien ansiosta 40 miljoonaa tutkijaa 40 maasta voi tehdä reaaliaikaista yhteistyötä tutkimushankkeissa. GÉANT-hankkeessa haetaan teknisiä ratkaisuja verkon valvontaan, verkon hallintaan ja palveluntarjontaan. Se tarjoaa käyttäjilleen – tutkimuslaitoksille, tutkimusprojekteille, tutkijoille – suojatun ja saumattoman pääsyn verkkoresursseihin.

Yhdessä maailman muiden vastaavien verkkojen kanssa GÉANT välittää elintärkeää ilmaston seurantadataa ympäri maailmaa ja tukee näin varhaista säävaroitusten laadintaa, jolla voidaan säästää ihmishenkiä. GÉANT liittää omilla nopeilla yhteyksillä yhteen toisistaan etäällä sijaitsevat radioteleskoopit, jolloin tutkijat saavat reaaliaikaisesti käyttöönsä kuvamateriaalia aurinkokunnastamme. GÉANTin tiedonsiirtoinfrastruktuurin avulla myös lääkärit ja lääketieteen tutkijat voivat tehdä yhteistyötä, jota tarvitaan uusien lääkkeiden ja hoitojen kehittämisessä. GÉANT tuo tutkijat yhteen ja auttaa siten lisäämään alueellista yhteistyötä EU:ssa ja vahvistamaan kokonaisuudessaan eurooppalaista tutkimusta.

GÉANT on liitetty myös yhdeksään muuhun alueelliseen tutkimus- ja koulutusverkkoon, ja se tavoittaa tätä kautta 85 miljoonaa käyttäjää eri puolilta maapalloa.

Euroopan komission ja Euroopan tutkimus- ja koulutusverkkojen rahoituksen turvin verkko saatiin vuonna 2000 rakennettua alle vuodessa. Tällä hetkellä GÉANT-verkon pituus on 50 000 km, johon sisältyy muun muassa 12 000 km valokuitukaapelia eri puolilla Eurooppaa. GÉANTin tiedonsiirtonopeus on vuosikymmenessä kasvanut 155 megabitistä sekunnissa (Mbit/s) 10 gigabittiin sekunnissa (Gbit/s). Kokeiluissa on päästy 40 Gbit/s kapasiteettiin jopa 750 km etäisyyksillä, ja suunnitteilla on 100 Gbit/s yhteyksiä.

Taustaa

GÉANT tarjoaa tällä hetkellä nopeat yhteydet Aasiaan, Välimeren alueelle, Etelä-Afrikkaan, Latinalaiseen Amerikkaan (IP/08/354) ja Mustanmeren alueelle (IP/09/407). Se yhdistää myös Pakistanin maailmanlaajuiseen tutkimusyhteisöön (IP/08/1590) ja Euroopan fuusiotutkimusyhteisön supertietokonekeskuksiin (IP/09/117).

GÉANTia hallinnoi ja ylläpitää Cambridgessä sijaitseva voittoa tavoittelematon organisaatio DANTE (Delivery of Advanced Network Technology to Europe). Se saa tukea TERENA-järjestöltä, joka edustaa kansallisia tutkimus- ja koulutusverkkoja EU:n 27 jäsenvaltiosta, Kroatiasta, entisestä Jugoslavian tasavallasta Makedoniasta, Islannista, Israelista, Montenegrosta, Norjasta, Serbiasta, Sveitsistä ja Turkista. Liitännäisjäseninä ovat kansalliset tutkimus- ja koulutusverkot Valko-Venäjältä, Moldoviasta, Venäjältä ja Ukrainasta.

Euroopan komissio tukee GÉANTia tutkimuspuiteohjelmistaan. Kaudella 2009–2013 rahoituksen määrä on 93 miljoonaa euroa.

Lisätietoja

GÉANTin verkkosivut: www.geant.net


Side Bar