Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/ 10/142

Bryssel den 8 februari 2010

Vinnare utsedd i tävlingen om ny EU-märkning för ekologiska produkter

EU-kommissionen offentliggör i dag vinnaren i tävlingen om en logotyp för märkning av ekologiska produkter. De senaste två månaderna har ungefär 130 000 personer deltagit i en Internetomröstning om tre finalister för att välja ut en ny ekologisk symbol. Det vinnande bidraget kommer från Dusan Milenkovic, en student från Tyskland, som fick 63 % av de sammanlagda rösterna för sitt ”Europalöv”. Från och med den 1 juli 2010 kommer den här märkningen att vara obligatorisk för alla färdigförpackade ekologiska produkter som produceras i en EU-medlemsstat och som uppfyller kraven. För importerade produkter kommer märkningen att vara frivillig. Andra privata, regionala eller nationella märkningar kommer att vara tillåtna vid sidan av EU-märkningen. Förordningen om ekologiskt jordbruk kommer att ändras inom de närmaste veckorna så att den nya märkningen förs in i en av bilagorna.

”Jag är mycket nöjd över att vi har fått fram en ny EU-märkning för ekologiska livsmedel”, säger jordbrukskommissionär Mariann Fischer Boel, som är den som först föreslog en tävling för att välja logotyp. ”Den här tävlingen har gett stor uppmärksamhet åt ekologiska livsmedel och vi har hittat en märkning som alla kan identifiera sig med. Det är en elegant design, och jag ser fram emot att kunna köpa produkter med den här märkningen från och med juli i år.”

Den vinnande logotypen togs fram i en europeisk tävling som var öppen f ör konst- och designstudenter. De nästan 3 500 förslag som inkom granskades av en namnkunnig internationell jury. De tre bästa logotyperna lades ut på tävlingens webbsida www.ec.europa.eu/organic-logo , där en onlineomröstning pågick till den 31 januari 2010. ”Europalövet” visar EU:s stjärnor i form av ett löv mot en grön bakgrund. Det är en enkel och slagkraftig symbol med två tydliga budskap: Naturen och Europa .

GD Jordbruk har bjudit in vinnaren och andra- och tredjepristagarna till en officiell prisutdelning som kommer att äga rum i Bryssel i juli 2010. De tre pristagarna kommer att belönas med 6 000 euro, 3 500 euro respektive 2 500 euro.

Bilaga : Den vinnande logotypen

Vinnaren i tävlingen om en ekologisk märkning :
Side Bar