Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/142

Bruselj, 8. februarja 2010

Izbran nov logotip za vse ekološke proizvode iz EU

Evropska komisija je danes uradno razglasila zmagovalca natečaja za ekološki logotip EU. V zadnjih dveh mesecih je približno 130 000 ljudi na spletu glasovalo za predloge treh finalistov za nov simbol ekoloških izdelkov. Avtor zmagovalnega predloga, logotipa „Evrolist“, ki je zbral več kot 63 % vseh glasov, je Dušan Milenkovič, študent iz Nemčije. Od 1. julija 2010 bo ekološki logotip EU obvezen za vse predpakirane ekološke proizvode, ki so bili proizvedeni v eni od držav članic EU in ustrezajo zahtevanim standardom. Za uvožene proizvode bo uporaba logotipa prostovoljna. Poleg oznake EU bo dovoljena uporaba drugih zasebnih, regionalnih ali nacionalnih logotipov. V prihodnjih tednih bo prenovljena uredba o ekološkem kmetovanju, tako da se bo novi logotip vključil v eno izmed prilog.

„Vesela sem novice, da imamo nov logotip EU za ekološka živila,“ je dejala Mariann Fischer Boel, komisarka za kmetijstvo in razvoj podeželja, ki je dala prvo pobudo za natečaj za izbiro logotipa. „Ta natečaj je bil koristen za ozaveščanje o ekoloških živilih, dobili pa smo tudi logotip, s katerim se lahko vsi poistovetimo. Zasnova je lepa in elegantna, veselim se, da bom od julija letos kupovala proizvode, na katerih bo ta logotip.“

Zmagovalni logotip je rezultat vseevropskega natečaja, na katerem so lahko sodelovali študenti umetnosti in oblikovanja. Poslanih je bilo skoraj 3 500 predlogov logotipa, ki jih je pregledala mednarodno priznana žirija. Najboljši trije logotipi so bili predstavljeni na spletni strani natečaja www.ec.europa.eu/organic-logo , kjer je potekalo spletno glasovanje, ki se je končalo 31. januarja 2010.

Logotip „Evrolist“ prikazuje zvezde iz simbola EU, razporejene v obliki lista na zeleni podlagi. Gre za zelo neposreden znak, ki jasno sporoča dve osrednji ideji: narava in Evropa.

Zmagovalca ter dobitnika druge in tretje nagrade bo nagradil Generalni direktorat Evropske komisije za kmetijstvo in razvoj podeželja na uradni podelitvi nagrad, ki bo julija 2010 v Bruslju. Nagrajenci bodo prejeli denarne nagrade v višini 6 000 EUR, 3 500 EUR in 2 500 EUR.

Priloga: izbrani logotip

Zmagovalni predlog natečaja za ekološki logotip:
Side Bar