Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/ 142

Bryssel 8. helmikuuta 2010

Uusi tunnus valittu EU:n luomutuotteille

Euroopan komissio ilmoitti tänään virallisesti EU:n luomutuotteiden tunnusta koskevan kilpailun voittajan. Noin 130 000 ihmistä valitsi kahden kuukauden verkkoäänestyksellä kolmesta parhaasta ehdotuksesta luomutuotteille uuden tunnuksen eli logon. Kilpailun voittaneen tunnuksen on suunnitellut Saksassa opiskeleva Dusan Milenkovic, jonka Euro-lehti –tunnus sai 63 prosenttia kaikista äänistä. EU:n luomutuotteiden tunnus on heinäkuun 1. päivästä 2010 lähtien pakollinen kaikille esipakatuille luomutuotteille, jotka on tuotettu jossain EU:n jäsenvaltiossa ja jotka täyttävät tarvittavat vaatimukset. Tunnus on vapaaehtoinen tuontitavaroille. EU-merkinnän vieressä voi olla muita yksityisiä, alueellisia tai kansallisia tunnuksia. Luomuviljelyasetusta tarkistetaan lähiviikkoina, ja uusi tunnus lisätään yhteen sen liitteistä.

”Iloitsen siitä, että meillä on nyt tuore tunnus EU:n luomuruoalle”, sanoi Mariann Fischer Boel, maataloudesta ja maaseudun kehittämisestä vastaava komissaari, joka ensimmäisenä ehdotti kilpailua tunnuksen valintaan. ”Kilpailu on lisännyt luomuruoan mainetta, ja meillä on nyt tunnus, johon kaikki voivat samaistua. Tunnus on hyvin tyylikäs, ja odotan sitä hetkeä, kun voin ostaa tällä tunnuksella merkittyjä tuotteita heinäkuusta alkaen.”

Palkittu tunnus saatiin Euroopan laajuisesta kilpailusta, johon osallistuivat taide- ja teollisen suunnittelun opiskelijat. Ehdotuksia tuli lähes 3 500, ja kansainvälisesti tunnustetuista henkilöistä koostunut raati tarkasteli niitä. Kolme parasta tunnusta asetettiin kilpailua koskevalle verkkosivustolle www.ec.europa.eu/organic-logo , jossa niitä voi äänestää 31. tammikuuta 2010 saakka.

Euro-lehti ‑kuviossa ovat EU-tähdet lehden muotoisena kuviona vihreää taustaa vasten. Merkki lähettää selvästi kaksi viestiä: luonto ja Eurooppa.

Voittaja sekä toisen ja kolmannen palkinnon saajat kutsutaan Euroopan komission maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosastoon viralliseen palkintojenjakotilaisuuteen Brysseliin heinäkuussa 2010. Palkinnot ovat 6 000, 3 500 ja 2 500 euroa.

Liite: parhaaksi valittu tunnus

Luomutuotetunnuskilpailun voittaja
Side Bar