Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

IP/10/1420

Brüsszel, 2010. október 28.

Környezetvédelem: a Bizottság a levegőminőséggel kapcsolatos uniós jogszabályok betartására szólítja fel Franciaországot és Magyarországot

Az Európai Bizottság a levegőminőséggel kapcsolatos uniós jogszabályok betartására szólítja fel Franciaországot és Magyarországot. E két tagállamnak mind ez idáig nem sikerült eredményesen kezelnie a túlzott mennyiségben kibocsátott, PM10-ként ismert szálló por problémáját, ezért most részükre – Janez Potočnik környezetvédelmi biztos ajánlása nyomán – a Bizottság indokolással ellátott véleményt küldött. Franciaországnak és Magyarországnak két hónapja van arra, hogy megtegye a szükséges intézkedéseket. Ellenkező esetben a Bizottság az ügyeket az Európai Bíróság elé terjesztheti.

A környezeti levegő minőségéről és a Tisztább levegőt Európának elnevezésű programról szóló 2008/50/EK irányelv a PM10 tekintetében bizonyos határértékek betartását írja elő a tagállamok számára. A 2005-re teljesítendő határértékek között az irányelv a koncentráció tekintetében egyrészről éves értéket (40 μg/m3), másrészről olyan napi értéket (50 μg/m3) állapít meg, amely egy naptári évben legfeljebb harmincötször léphető túl.

A tagállamok 2011 júniusáig kérhetnek mentességet a PM10-határértékek teljesítése alól, a mentesség megadásának azonban számos feltétele van. Az érintett tagállamnak bizonyítania kell, hogy intézkedéseket tett annak érdekében, hogy a meghosszabbított határidőre teljesüljön az előírásoknak való megfelelés, és olyan levegőminőségi tervet léptetett életbe, amely valamennyi levegőminőségi zóna esetében meghatározza a levegőszennyezés csökkentését célzó intézkedéseket.

A Bizottság rendelkezésére álló információk alapján megállapítható, hogy 2005. óta Franciaország és Magyarország több zónájában is előfordult a PM10- határértékek túllépése. Noha mindkét tagállam nyújtott be határidő-hosszabbítás iránti kérelmet, a Bizottság úgy ítélte meg, hogy a feltételek nem teljesültek az előírtnál magasabb határértéket regisztráló összes levegőminőségi zóna tekintetében. Franciaország ismételten határidő-hosszabbítás iránti kérelmet nyújtott be, amelyet a Bizottság jelenleg még értékel.

Előzmények: egészségügyi hatások

A szálló por (PM10) elsődlegesen az ipari tevékenység, a közlekedés és a lakossági fűtőrendszerek által kibocsátott szennyező anyagokban van jelen. A szálló por asztmás megbetegedést, szív- és érrendszeri problémákat, tüdőrákot és korai halált okozhat.

További információ:

A határértékeket túllépő zónák jegyzéke tagállamok szerinti bontásban:

http://ec.europa.eu/environment/air/quality/legislation/exceedances.htm

A határidő-hosszabbítással kapcsolatos internetes oldal:

http://ec.europa.eu/environment/air/quality/legislation/time_extensions.htm

A jogsértési eljárásokra általában vonatkozó naprakész statisztikákat lásd itt:

http://ec.europa.eu/community_law/infringements/infringements_en.htm

MEMO/10/530


Side Bar