Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1372

Bruxelles, 25 octombrie 2010

Ziua europeană a justiției civile: trei din patru europeni doresc să aibă un acces mai bun la justiție în străinătate

Potrivit unui nou sondaj Eurobarometru, dat publicității astăzi, trei din patru europeni (73%) doresc să se ia măsuri pentru a fi ajutați să își rezolve problemele juridice și să își exercite drepturile în alte state membre ale UE. Publicarea raportului coincide cu sărbătorirea Zilei europene a justiției civile, care are ca obiectiv sensibilizarea cu privire la dreptul persoanelor de a avea acces la justiție în materie civilă în situațiile în care acestea muncesc, se căsătoresc, au copii, sau achiziționează bunuri și servicii într-un alt stat al UE.

Grație dreptului la libera circulație, mai mult ca oricând, tot mai mulți europeni trăiesc, călătoresc și muncesc în alte țări ale UE”, a declarat vicepreședintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justiție. Deși europenii beneficiază în mare măsură de dreptul la libera circulație, aceștia întâmpină încă dificultăți, din cauza sistemelor juridice diferite din cadrul UE. Trebuie să garantăm că aceste diferențe nu împiedică cetățenii să beneficieze, în alte state membre, de acces la justiție în materie civilă în aceleași condiții ca în propria țară.”

Sondajul publicat astăzi arată că 56% dintre europeni consideră că accesul la justiție în materie civilă, într-o altă țară din UE, este dificil, în timp ce doar 14% consideră că au acces ușor la justiție. 73% sunt în favoarea unor măsuri suplimentare care să faciliteze accesul la justiție într-un alt stat membru și 52% consideră că astfel de măsuri ar trebui luate prin norme comune la nivelul UE.

În timp ce doar 2% din persoanele intervievate au fost implicate personal în procese cu o persoană fizică sau o întreprindere dintr-un alt stat membru, 9% consideră că ar putea să fie implicate în astfel de procese în viitor.

În ceea ce privește dreptul familiei în cauze cu caracter transfrontalier, 68% dintre europeni consideră că UE ar trebui să se implice în modul în care normele naționale sunt aplicate în cauzele de divorțuri internaționale și în aspectele de natură financiară care privesc cuplurile căsătorite din țări diferite ale UE. În iulie, 14 țări din UE au primit undă verde din partea guvernelor statelor membre ale UE pentru a impulsiona adoptarea de norme care să permită cuplurilor internaționale să își aleagă țara a cărei legislație s-ar aplica în cazul divorțului lor (IP/10/917). Noile norme, care trebuie aprobate, vor permite cuplurilor să evite proceduri costisitoare atât din punct de vedere emoțional, cât și financiar.

În sfârșit, majoritatea (58%) persoanelor intervievate sunt în favoarea măsurilor suplimentare luate de UE în vederea îmbunătățirii recunoașterii de documente între statele membre.

Comisia a lansat, în această vară, portalul e-justiție (IP/10/956), pentru a facilita accesul cetățenilor la informații privind soluționarea problemelor de natură juridică în străinătate. Acest ghișeu electronic unic privind accesul la justiție în întreaga Uniune Europeană oferă răspunsuri rapide la întrebările cu caracter juridic ale cetățenilor, având un conținut de peste 12 000 de pagini. Până în prezent, a fost vizitat de 125 000 de ori.

Premiul „Balanța de cristal”

Comisia Europeană și Consiliul Europei vor anunța astăzi câștigătorii premiului „Balanța de cristal” 2010, care se acordă pentru practici inovatoare în justiția civilă și penală. Concursul, aflat în prezent la a cincea ediție, își propune să identifice și să promoveze practici inovatoare în materie civilă și penală, în ceea ce privește desfășurarea proceselor, organizarea instanțelor și funcționarea generală a sistemului judiciar. În acest an, 50 de proiecte au participat la concurs. Câștigătorii vor fi desemnați în cadrul unui eveniment care va marca sărbătorirea Zilei Justiției Civile și care va avea loc la Ljubljana, în Slovenia (http://www.coe.int/t/dghl/cooperation/cepej/events/EDCJ/2010/Slovenia_en.asp)

Context

Îmbunătățirea accesului la justiție este unul din obiectivele planului de acțiune al Comisiei Europene privind crearea unui spațiu de libertate, securitate și justiție în UE (a se vedea IP/10/447). Acesta a urmat adoptării, de către liderii UE, în decembrie 2009, a Programului de la Stockholm pentru politicile de justiție și de securitate ale UE în perioada 2010-2014.

Informații suplimentare

Sondajul Eurobarometru special 351: Justiție Civilă

http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb_special_en.htm

portalul e-justiție

https://e-justice.europa.eu/

Crearea unui spațiu de libertate, securitate și justiție pentru cetățenii Europei: Planul de acțiune pentru punerea în aplicare a Programului de la Stockholm

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:52010DC0171:RO:NOT

Ziua europeană a justiției civile:

http://www.coe.int/t/dghl/cooperation/cepej/events/EDCJ/default_en.asp


Side Bar