Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1366

Βρυξέλλες, 22 Οκτωβρίου, 2010

Περιβάλλον: Οι Vitoria-Gasteiz και Νάντη, θα είναι οι επόμενες Ευρωπαϊκές Πράσινες Πρωτεύουσες

Η ισπανική περιφερειακή πρωτεύουσα Vitoria-Gasteiz και η γαλλική πόλη της Νάντης αναδείχτηκαν νικήτριες του διαγωνισμού για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας για το 2012 και 2013. Το συγκεκριμένο σύστημα βραβείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενθαρρύνει τις πόλεις να βελτιώσουν την ποιότητα της αστικής ζωής λαμβάνοντας συστηματικά υπόψη το περιβάλλον κατά τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Τα βραβεία απονεμήθηκαν από τον Επίτροπο περιβάλλοντος, κ. Janez Potočnik, σε τελετή χθες το βράδυ στη Στοκχόλμη, Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2010.

Ο Επίτροπος Janez Potočnik, δήλωσε: "Συγχαίρω τη Vitoria-Gasteiz και τη Νάντη, - καθώς και όλες τις άλλες πόλεις - για το έργο που έχουν επιτελέσει με σκοπό τη βελτίωση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών τους. Οι πόλεις είναι οι τόποι όπου οι περισσότεροι Ευρωπαίοι βλέπουν την περιβαλλοντική πολιτική σε δράση και τα μέρη όπου οι περιβαλλοντικές αποφάσεις έχουν σημασία. Πολλές έχουν μεγάλο οικολογικό ίχνος. Το Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας είναι μια βιτρίνα για το είδος της αστικής δέσμευσης και της καινοτομίας που θα συμβάλλει ώστε τόσο οι πόλεις όσο και άλλοι να ευημερήσουν και στο απώτερο μέλλον."

Η κ. Mercedes Bresso, Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών, δήλωσε: "Οι Ευρωπαϊκές Πράσινες Πρωτεύουσες είναι οι ναυαρχίδες ενός ευρύτερου στόλου των ηγέτιδων τοπικών κοινοτήτων και των πολιτών που έχουν δεσμευτεί υπέρ της βελτίωσης της ποιότητας της αστικής ζωής. Ο «πράσινος» ανασχεδιασμός των πόλεών μας έχει πυροδοτήσει την αειφόρο ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνεπώς η κινητοποίηση των πολιτών και η αδελφοποίηση των Πράσινων Πρωτευουσών σε ολόκληρες ηπείρους θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητές μας. Μετά την πρόσφατη συμφωνία συνεργασίας που υπεγράφη από την Επιτροπή των Περιφερειών και τη Διάσκεψη των Αμερικανών Δημάρχων, χαίρομαι ιδιαίτερα που οι δήμαρχοι των ΗΠΑ μοιράζονται τις πράσινες επιτυχίες τους με τους ευρωπαίους ομολόγους τους και κάνουν τα πρώτα βήματα προς την ανάπτυξη κοινών σχεδίων."

Vitoria-Gasteiz – νικήτρια για το 2012

Η Vitoria-Gasteiz, μια περιφερειακή πρωτεύουσα της βόρειας Ισπανίας, έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στο "πρασίνισμα" ενός παραδοσιακού αστικού περιβάλλοντος. Η «Πράσινη Ζώνη», μια ημι-φυσική πράσινη περιοχή εν μέρει αναγεννημένη από υποβαθμισμένες περιοχές, περιβάλλει το κέντρο, εξασφαλίζοντας σε ολόκληρο τον πληθυσμό της που ανέρχεται σχεδόν σε ένα τέταρτο του εκατομμυρίου ποιότητα διαβίωσης εντός 300 μέτρων ανοικτού χώρου πρασίνου. Πολυάριθμα μέτρα έχουν ληφθεί για να βοηθηθεί και να αυξηθεί η βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα των υπηρεσιών. Η χλωρίδα και η πανίδα παρακολουθούνται και ο κατακερματισμός των οικολογικών ενδιαιτημάτων μειώνεται στο μέτρο του δυνατού.

Η πόλη αντιμετωπίζει επιτυχώς τις λειψυδρίες και μειώνει σταθερά την κατανάλωση νερού κατά την τελευταία δεκαετία. Πραγματοποιήθηκαν πολλές σχετικές με το νερό επενδύσεις για τη βελτίωση της υδροδότησης και της ποιότητας καθώς και τη μείωση των απωλειών ύδατος, ενώ παράλληλα καταβάλλονται προσπάθειες υπέρ της βιώσιμης κατανάλωσης. Η Vitoria-Gasteiz έχει θέσει το φιλόδοξο στόχο της μείωσης της εγχώριας κατανάλωσης νερού κάτω από 100 λίτρα ανά κάτοικο ημερησίως.

Νάντη – νικήτρια για το 2013

Η Νάντη, έκτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας με πληθυσμό 285 000 κατοίκων, έχει συνδέσει επιτυχώς τις πράσινες και τις γαλάζιες αστικές περιοχές της, αντιμετωπίζοντας ολοκληρωμένα τις αστικές προκλήσεις ενώ βρίσκεται πάνω σε δύο μεγάλους ποταμούς (το Λίγηρα και τον Erdre), μέσω βιώσιμου προγράμματος διαχείρισης των υδάτων. Αρκετοί προστατευόμενοι τόποι του Natura 2000 και άλλες προστατευόμενες φυσικές περιοχές γειτονεύουν με την πόλη, και η διατήρηση της χλωρίδας και της πανίδας αποτελεί βασικό μέλημα για τον πληθυσμό της.

Η Νάντη έχει από καιρό υιοθετήσει την ολοκληρωμένη και βιώσιμη πολιτική μεταφορών με έμφαση στις δημόσιες μεταφορές και την ποδηλασία και ήταν η πρώτη γαλλική πόλη που επανέφερε με επιτυχία το ηλεκτρικό τραμ. Με τη φιλόδοξη πολιτική μεταφορών της έχει μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ με ένα νέο πρόγραμμα για το κλίμα επιχειρείται η μείωση των εκπομπών CO2 κατά 25% έως το 2020. Νέα πρωτοβουλία για την υγεία των πολιτών αποτελεί το σύστημα αξιολόγησης των κινδύνων από τις αλλεργίες, με τη μορφή πειραματικού «κήπου παρακολούθησης της γύρης”.

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας

Το εν λόγω ετήσιο βραβείο αποτελεί νέα πρωτοβουλία και απονέμεται σε πόλεις που βρίσκονται στην πρωτοπορία της φιλικής προς το περιβάλλον αστικής διαβίωσης. Η κριτική επιτροπή αξιολογεί τις πόλεις βάσει 11 περιβαλλοντικών δεικτών. Οι πόλεις κρίνονται με βάση τις επιδόσεις τους ως προς υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα, τη δέσμευσή τους για την επίτευξη ήδη θεσπισθέντων φιλόδοξων στόχων για την περαιτέρω βελτίωση του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης ενώ παράλληλα αξιολογείται κατά πόσον μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπο και να προωθήσουν τη διάδοση των βέλτιστων πρακτικών σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Η Στοκχόλμη και το Αμβούργο υπήρξαν οι πρώτες πόλεις που κέρδισαν τον ως άνω τίτλο, η Στοκχόλμη για το 2010 και το Αμβούργο για το 2011. 17 περίπου πόλεις υπέβαλαν υποψηφιότητα για τα βραβεία του 2012 και του 2013. Έξι προκρίθηκαν για το στάδιο της τελικής επιλογής: Βαρκελώνη, Μάλμο, Νάντη, Νυρεμβέργη, Ρέικιαβικ και Vitoria-Gasteiz.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, του ICLEI - Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Αειφορία, του Γραφείου για το Σύμφωνο Δημάρχων, του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος και της Επιτροπής των Περιφερειών.

Περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας:

www.europeangreencapital.eu


Side Bar