Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1355

Bruselj, 20. oktobra 2010

Komisija poziva k prepovedi droge mefedron, podobne ekstaziju, po vsej EU

Evropska komisija je danes pozvala k prepovedi nevarne droge, podobne ekstaziju, ki je še vedno zakonita v 12 državah EU. Prosila je države članice EU, naj z nadzornimi ukrepi ustavijo prosto širjenje droge „mefedron“ po Evropi. Mefedron je že nezakonit v 15 državah EU. Z njim je samo v Združenem kraljestvu in na Irskem povezanih vsaj 37 smrtnih primerov.

„Mefedron je nevarna droga, ki je na voljo na spletu in na uličnih vogalih. Zaradi te droge so že umrli ljudje, zato pozivam vlade, naj hitro ukrepajo in začnejo nadzirati njeno uporabo ter jo opredelijo kot kaznivo,“ je dejala podpredsednica Evropske komisije in komisarka EU za pravosodje Viviane Reding. „Odgovorni smo, da mlade ljudi zavarujemo pred nevarnimi novimi psihoaktivnimi snovmi, kot je mefedron.“

V EU so poročali o dveh smrtnih primerih, v katerih je bil, kot kaže, edini povzročitelj smrti mefedron. Samo v Združenem kraljestvu in na Irskem so zabeležili vsaj 37 dodatnih smrtnih primerov, pri katerih so v obdukcijskih vzorcih našli mefedron.

Današnji predlog Komisije bi prepovedal proizvodnjo in trženje mefedrona, za kar bi po vsej Evropi začele veljati kazenske sankcije.

Vlade EU se morajo zdaj odločiti, ali bodo začele uveljavljati navedene ukrepe, in v zvezi s tem s kvalificirano večino glasovati v Svetu.

Mefedron je poživilo, ki ima primerljive fizikalne učinke kot ekstazi (MDMA) ali kokain. Največkrat se prodaja kot prah, pa tudi v kapsulah ali tabletah na spletu, v specializiranih trgovinah in pri uličnih preprodajalcih.

Znanstvena ocena tveganja, ki jo je opravil Evropski center za spremljanje drog in odvisnosti (EMCDDA) s sedežem v Lizboni je pokazala, da lahko mefedron povzroči akutne zdravstvene težave in vodi v odvisnost, po Evropi pa se je poročalo tudi o nekaj smrtnih primerih, ki so povezani z njegovo uporabo.

Mefedron nima dokazane zdravstvene vrednosti ali drugega poznanega zakonitega namena. V 15 državah EU je nadzorovana snov: v Avstriji, Belgiji, na Danskem, v Estoniji, Franciji, na Irskem, v Italiji, Latviji, Luksemburgu, na Malti, v Nemčiji, na Poljskem, v Romuniji, na Švedskem in v Združenem kraljestvu.

Ozadje

Komisija je sprejela to odločitev na podlagi postopka za oceno tveganja in nadzor nad novimi psihoaktivnimi snovmi, določenim s Sklepom Sveta z dne 10. maja 2005 (2005/387/JHA). Svet je prosil za navedeno oceno tveganja 26. maja 2010.

Več informacij:

Novinarsko središče generalnega direktorata za pravosodje:

http://ec.europa.eu/justice/news/intro/news_intro_en.htm

Domača spletna stran podpredsednice Evropske komisije in komisarke EU za pravosodje, temeljne pravice in državljanstvo Viviane Reding:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/index_en.htm


Side Bar