Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1355

Brussel, 20 oktober 2010

Commissie vraagt EU-wijd verbod op ecstasy-achtige drug mephedrone

De Europese Commissie heeft vandaag opgeroepen tot een verbod op een gevaarlijke ecstasy-achtige drug die in 12 EU-landen nog legaal is. Zij heeft de EU-lidstaten gevraagd de vrije verspreiding van de drug "mephedrone" in heel Europa een halt toe te roepen door deze aan controlemaatregelen te onderwerpen. Mephedrone is al in 15 EU-landen illegaal. Alleen al in het Verenigd Koninkrijk en Ierland wordt de drug in verband gebracht met 37 sterfgevallen.

“Mephedrone is een gevaarlijke drug die je zowel online als op straat kunt kopen. Er zijn door deze drug al mensen gestorven, dus ik dring er bij de regeringen op aan om de drug snel aan controle te onderwerpen en strafbaar te stellen," aldus Viviane Reding, vicevoorzitter en EU-commissaris voor Justitie. "Het is onze verantwoordelijkheid jongeren te beschermen tegen gevaarlijke nieuwe psychoactieve stoffen zoals mephedrone.”

In de EU werden twee incidenten met dodelijke afloop gemeld waarbij mephedrone de enige doodsoorzaak blijkt te zijn. In het Verenigd Koninkrijk en Ierland alleen werden ten minste nog eens 37 sterfgevallen gemeld waarbij mephedrone werd gevonden in post mortem genomen monsters.

Het voorstel van de Commissie van vandaag beoogt het vervaardigen en op de markt brengen van mephedrone te verbieden en in heel Europa strafbaar te stellen.

De regeringen van de EU moeten nu via een stemming met gekwalificeerde meerderheid in de Raad beslissen of deze maatregelen er echt komen.

Mephedrone is een stimulerend middel waarvan de fysische effecten vergelijkbaar zijn met die van ecstasy (MDMA) of cocaïne. Mephedrone wordt meestal als poeder verkocht maar ook in capsule- of tabletvorm, op het internet, in headshops en door straatdealers.

Uit een wetenschappelijke risicobeoordeling van het in Lissabon gevestigde Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EWDD) is gebleken dat mephedrone acute gezondheidsproblemen kan veroorzaken en tot verslaving kan leiden. Verspreid over heel Europa zijn zelfs enkele sterfgevallen gemeld die met het gebruik ervan verband houden.

Mephedrone heeft geen bewezen medische waarde of ander legitiem gebruiksdoel. In 15 EU-landen is het een gereguleerde stof: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Frankrijk, Ierland, Italië, Letland, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Zweden en het VK.

Achtergrond

De Commissie heeft dit besluit vastgesteld na een procedure van risicobeoordeling en controle ten aanzien van nieuwe psychoactieve stoffen zoals bedoeld in een besluit van de Raad van 10 mei 2005 (2005/387/JBZ). De Raad heeft op 26 mei 2010 om deze risicobeoordeling verzocht.

Verdere informatie:

Newsroom directoraat-generaal Justitie:

http://ec.europa.eu/justice/news/intro/news_intro_en.htm

Homepage van Viviane Reding, vicevoorzitter en EU-commissaris voor Justitie, grondrechten en burgerschap:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/index_en.htm


Side Bar