Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1355

Brüsszel, 2010. október 20

A Bizottság az Ecstacy kábítószerhez hasonló mefedron Unió-szerte történő betiltását követeli

Az Európai Bizottság a mai napon felszólított egy, az Ecstacy kábítószerhez hasonlóan veszélyes, de 12 EU-tagállamban még mindig legális kábítószer betiltására. A Bizottság felszólította az EU tagállamait, hogy ellenőrzési intézkedésekkel állítsák meg a mefedron nevű kábítószer szabad terjedését Európában. A mefedront már 15 EU-tagállamban betiltották. A mefedron csak az Egyesült Királyságban és Írországban legalább 37 halálesethez köthető.

„A mefedron egy veszélyes kábítószer, amely beszerezhető az interneten vagy az utcasarokról. Ez a kábítószer már emberéleteket is követelt. Ezért felszólítom a kormányokat, hogy a mefedront minél hamarabb vonják ellenőrzés alá és tiltsák be”, nyilatkozta Viviane Reding alelnök, az EU jogérvényesülésért felelős biztosa.„Felelősséggel tartozunk azért, hogy megvédjük a fiatalokat az olyan veszélyes új pszichoaktív anyagoktól, mint a mefedron.”

Az EU-ban két halálesetet jelentettek, amelyek vélhetően kizárólag a mefedron fogyasztására vezethetők vissza. Csak az Egyesült Királyságban és Írországban legalább 37 más halálesetnél mutattak ki mefedront a boncolásnál vett mintákban.

A Bizottság mai javaslata tiltaná a mefedron előállítását és árusítását, és Európa-szerte büntetőjogi szankciókat vezetne be.

Az EU-tagállamok kormányainak most minősített többséggel arról kell dönteniük a Tanácsban, hogy ezek az intézkedések hatályba lépjenek.

A mefedron egy stimuláns kábítószer, melynek fizikai hatásai az Ecstasy (MDMA) vagy a kokain fizikai hatásaihoz hasonlíthatók. Leggyakrabban porként, de kapszula vagy tabletta formájában is árulják, beszerezhető az interneten, kábítószerfogyasztási kellékeket árusító boltokból (head shop) és utcai árusoktól.

A lisszaboni székhelyű, a Kábítószerek és a Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja által végzett kockázatértékelés rámutatott arra, hogy a mefedron akut egészségproblémákat okozhat és függőséghez vezethet. Európa-szerte több halálesetet is jelentettek, melyek a mefedron fogyasztásához köthetők.

A mefedronnak nincs elismert gyógyászati értéke vagy másmilyen, emberi fogyasztásra való rendeltetésszerű felhasználása. A mefedron a következő 15 EU-tagállamban ellenőrzés alatt álló anyag: Ausztria, Belgium, Dánia, Észtország, Franciaország, Németország, Írország, Olaszország, Lettország, Luxemburg, Málta, Lengyelország, Románia, Svédország és az Egyesült Királyság.

Háttér

A Bizottság ezt a határozatot a 2005. május 10-i tanácsi határozattal (2005/387/JHA) létrehozott, az új pszichoaktív anyagokra vonatkozó kockázatértékelési és ellenőrzési eljárás szerint hozta. A Tanács az említett kockázatértékelést 2010. május 26-án kérte.

További információ

A Jogérvényesülési Főigazgatóság híroldala:

http://ec.europa.eu/justice/news/intro/news_intro_en.htm

Viviane Reding alelnök, a jogérvényesülésért, az alapvető jogokért és az uniós polgárságért felelős biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/index_en.htm


Side Bar