Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1355

Bryssel 20. lokakuuta 2010

Komissio vaatii EU:n laajuista kieltoa mefedronille

Komissio on tänään vaatinut kieltoa ekstaasin kaltaiselle vaaralliselle mefedroni-huumeelle, joka on edelleen laillinen 12 EU-maassa. Komissio kehottaa EU:n jäsenmaita pysäyttämään mefedronin vapaan leviämisen Euroopassa ja soveltamaan siihen valvontatoimia. Mefedroni on laiton aine jo 15 EU-maassa. Yksistään Isossa-Britanniassa ja Irlannissa se on yhdistetty ainakin 37 kuolemantapaukseen.

Mefedroni on vaarallinen huume, jota voi hankkia internetin kautta tai katukaupasta. Koska se on jo johtanut kuolemantapauksiin, komission varapuheenjohtaja ja oikeusasioista vastaava komissaari Viviane Reding kehottaa jäsenmaiden hallituksia ryhtymään pikaisiin toimenpiteisiin mefedronin valvomiseksi ja kriminalisoimiseksi. ”Meidän on suojeltava nuoria uusilta vaarallisilta psykoaktiivisilta aineilta, kuten mefedronilta”, Reding toteaa.

EU:ssa on raportoitu kaksi kuolemantapausta, joissa mefedroni näyttää olleen ainoa kuolinsyy. Lisäksi yksistään Isossa-Britanniassa ja Irlannissa on sattunut 37 kuolemantapausta, joissa on löydetty mefedronijäännöksiä ruumiinavauksessa.

Komission tämänpäiväisen ehdotuksen tavoitteena on kieltää mefedronin valmistus ja markkinointi ja tehdä siitä laiton aine kaikkialla Euroopassa.

EU-maiden hallitusten on nyt päätettävä neuvostossa määräenemmistöllä, panevatko ne nämä toimenpiteet täytäntöön.

Mefedroni on keskushermostoa stimuloiva aine, jonka fyysiset vaikutukset ovat verrattavissa ekstaasin (MDMA) tai kokaiinin vaikutuksiin. Sitä myydään tyypillisesti jauheena mutta myös kapseleina tai tabletteina internetissä, laillisia psykotrooppeja myyvissä head shop -liikkeissä ja katukaupassa.

Lissabonissa sijaitsevan Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen (EHNVS) suorittaman tieteellisen riskinarvioinnin mukaan mefedroni voi aiheuttaa akuutteja terveysongelmia ja johtaa riippuvuuteen. Lisäksi eri puolilta Eurooppaa on raportoitu sen aiheuttamista kuolemantapauksista.

Mefedronilla ei tiedetä olevan lääketieteellistä arvoa tai muita laillisia käyttötarkoituksia. Se on valvottava aine seuraavissa 15 EU-maassa: Belgia, Irlanti, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Latvia, Luxemburg, Malta, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Tanska ja Viro.

Taustaa

Komission päätös perustuu uusia psykoaktiivisia aineita koskevasta tietojenvaihdosta, riskienarvioinnista ja valvonnasta 10. toukokuuta 2005 tehtyyn neuvoston päätökseen (2005/387/JHA). Neuvosto pyysi riskinarviointia 26. toukokuuta 2010.

Lisätietoja

Oikeusasioiden pääosaston uutissivut:

http://ec.europa.eu/justice/news/intro/news_intro_en.htm

Oikeus- ja kansalaisasioista ja perusoikeuksista vastaavan komission varapuheenjohtajan Viviane Redingin kotisivut:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/index_en.htm


Side Bar