Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1355

Брюксел, 20 октомври 2010 г.

Комисията призовава за повсеместна забрана в ЕС на подобното на екстази наркотично вещество мефедрон

Днес Европейската комисия призова за забрана на опасно, подобно на екстази наркотично вещество, което все още е легално в 12 държави от ЕС. Тя призова държавите-членки на ЕС да спрат свободното разпространение на наркотичното вещество мефедрон в Европа, като го подложат на мерки за контрол. Мефедронът вече е незаконен в 15 държави от ЕС. Само в Обединеното кралство и Ирландия, употребата му се свързва с най-малко 37 смъртни случая.

„Мефедронът е опасно наркотично вещество, което се предлага онлайн и на улицата. Вече има починали хора от това наркотично вещество, и затова призовавам правителствата да предприемат бързи мерки за неговия контрол и криминализиране“, заяви заместник-председателят г‑жа Вивиан Рединг, комисар на ЕС по правосъдието. „Наша отговорност е да предпазим младите хора от опасни нови психоактивни вещества като мефедрона.“

В ЕС са докладвани два смъртни случая, за които изглежда мефедронът е единствената причина за смъртта. Има най-малко 37 други смъртни случая само в Обединеното кралство и Ирландия, при които в проби, взети след смъртта е открит мефедрон.

Днешното предложение на Комисията ще забрани производството и предлагането на пазара на мефедрон, като го подложи на наказателни санкции в цяла Европа.

Правителствата от ЕС сега трябва да решат дали да въведат тези мерки, като гласуват с квалифицирано мнозинство в Съвета.

Мефедронът е стимулант, чието въздействие върху организма е сравнимо с това на екстази (MDMA) или кокаин. Най-често се продава във вид на прах, но също и във вид на капсули и таблетки, в интернет, в специализирани магазини, както и от улични дилъри.

Научната оценка на риска, извършена от Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (ЕЦМНН) със седалище в Лисабон, показа, че мефедронът може да предизвика остри здравни проблеми и води до зависимост, като в същото време в Европа са докладвани няколко смъртни случая, свързани с неговата употреба.

Мефедронът няма установени терапевтични свойства или друга известна законна цел. Той е контролирано вещество в 15 държави от ЕС: Австрия, Белгия, Германия, Дания, Естония, Ирландия, Италия, Латвия, Люксембург, Малта, Обединеното кралство, Полша, Румъния, Франция и Швеция.

Контекст

Комисията взе това решение след процедура за оценка на риска и контрол на нови психоактивни вещества, създадена с решение на Съвета от 10 май 2005 г. (2005/387/ПВР). Съветът поиска тази оценка на риска на 26 май 2010 г.

За повече информация:

Новини от Генерална дирекция „Правосъдие“:

http://ec.europa.eu/justice/news/intro/news_intro_en.htm

Уебстраница на заместник-председателя г‑жа Вивиан Рединг, комисар на ЕС по правосъдие, основни права и гражданство

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/index_en.htm


Side Bar