Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1354

Bruxelles, 20 octombrie 2010

O nouă platformă „Aviație” menită să răspundă provocărilor cu care se confruntă sectorul european al aviației

Cu ocazia primei reuniuni a platformei „Aviație”, Vicepreședintele Comisiei Europene, Siim Kallas, responsabil cu transporturile, s-a întâlnit astăzi cu reprezentanți de cel mai înalt nivel ai sectorului european al aviației pentru a discuta despre provocările cu care urmează să se confrunte acest sector. Platforma „Aviație” a fost creată cu scopul de a oferi Vicepreședintelui Kallas consultanța strategică necesară pentru a pune bazele unui viitor sustenabil al sectorului transporturilor aeriene și ale unui viitor competitiv al industriei aviatice europene.

Vicepreședintele Kallas a declarat: „Sectorul transporturilor aeriene se confruntă în prezent cu dificultăți enorme și cu o presiune crescândă pentru a răspunde cerințelor comerciale și strategice. Prin urmare, este absolut necesară o reflecție strategică asupra viitorului acestui sector în Europa. Pentru a menține competitivitatea economiei europene și pentru a satisface necesitățile în materie de mobilitate ale cetățenilor și ale întreprinderilor din Europa, avem nevoie de un sistem de transport aerian eficient, rentabil și la îndemâna oricui.

Prima reuniune a platformei „Aviație” a avut loc astăzi (20 octombrie) la Bruxelles. Vicepreședintele Kallas a invitat 15 personalități de cel mai înalt nivel din sectorul aviației – reprezentanți ai companiilor aeriene, ai aeroporturilor, sindicatelor, ai sectorului managementului traficului aerian și ai industriei aviatice - să devină membri ai platformei. Se preconizează că platforma, prezidată de Vicepreședintele Kallas, se va reuni de două ori pe an pentru a discuta despre provocările strategice cu care se confruntă sectorul aviației europene.

Comisia a anunțat crearea unei platforme „Aviație” ca urmare a crizei din aprilie provocate de norul de cenușă vulcanică. Miniștrii transporturilor din UE și reprezentanții părților interesate au salutat crearea acestei platforme, considerând-o un mijloc de lansare a dialogului strategic.

În pofida crizei economice mondiale, peste 750 de milioane de pasageri au utilizat aeroporturile din UE în 2009. În Europa, industria aviatică (care cuprinde companiile aeriene, aeroporturile, furnizorii de servicii de navigație aeriană și de asistență la sol, întreprinderile de întreținere) asigură locuri de muncă pentru aproximativ 700 000 de persoane. Până de curând, sectorul european al transporturilor aeriene indica rate de creștere ridicate, în ciuda provocărilor în materie de mediu și de capacități cu care s-a confruntat.

Printre principalele concluzii ale platformei figurează:

 • necesitatea de a asigura realizarea deplină a inițiativei UE privind cerul unic european, așa cum s-a convenit la nivel de guverne. Această inițiativă ambițioasă a fost lansată de Comisia Europeană în 2004 cu scopul de a reforma structura sectorului european al managementului traficului aerian.

 • necesitatea de a extinde, prin semnarea unor acorduri bilaterale, eforturile pe care Comisia le depune în prezent în vederea consolidării posibilităților aviației europene de a pătrunde pe piețe noi.

 • necesitatea de a defini o structură de guvernanță eficace pentru care să permită implementarea în viitor a SESAR (Singe European Sky Air Traffic Management Research), care reprezintă pilonul tehnologic al inițiativei privind cerul unic.

 • necesitatea de a extinde principiile cerului unic la zone aflate în afara granițelor Uniunii Europene.

 • necesitatea ca Vicepreședintele să adopte o decizie de instituire a unui grup la nivel înalt pentru cercetarea în domeniul aviației, care să analizeze provocările specifice cu care se confruntă sectorul aviației în acest domeniu.

Anexă: Membrii platformei „Aviație”

 • François Ballestero, secretar politic pentru aviație civilă și turism, Federația Europeană a Lucrătorilor din Transporturi (ETF).

 • Cpt. Martin Chalk, președinte al Asociației europene a personalului tehnic navigant

 • Claude Chêne, consilier special al Vicepreședintelui Kallas

 • Richard Deakin, director executiv al companiei NATS Ltd

 • Louis Gallois, director executiv al companiei EADS N.V (European Aeronautic Defence and Space Company).

 • Massimo Garbini, director general al companiei ENAV S.p.A.

 • Jacek Krawczyk, președinte al consiliului de supraveghere al companiei LOT Polish Airlines S.A., Vicepreședinte al Comitetului Economic și Social European

 • Rein Loik, președinte al consiliului de administrație al companiei Tallinn Airport Ltd

 • Wolfgang Mayrhuber, președinte al comitetului executiv al companiei Deutsche Lufthansa AG

 • Carolyn McCall, director executiv al companiei easyJet plc

 • Ad Rutten, director de operațiuni al Schiphol Group, președinte al consiliului de administrație al Airports Council International - Europe

 • Antonis Simigdalas, directorul executiv al companiei Olympic Air S.A.

 • Jean-Cyril Spinetta, președinte al consiliului de administrație al companiei Air France-KLM

 • Niky Terzakis, directorul general al companiei TNT Airways SA

 • Willie Walsh, director executiv al companiei British Airways plc și actualul președinte al Comitetului de președinți al Asociației companiilor europene de navigație aeriană

 • Daniel Weder, director executiv al companiei Skyguide Swiss Air Navigation Services


Side Bar