Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1354

Brüsszel, 2010. október 20.

Új légiközlekedési platform az ágazat előtt álló európai szintű kihívások kezelésére

Siim Kallas, az Európai Bizottság közlekedéspolitikáért felelős alelnöke a mai napon a légiközlekedési platform első ülése keretében az európai légiközlekedési szektor vezető személyiségeivel megvitatta azokat a kihívásokat, amelyekkel az ágazatnak a jövőben szembe kell néznie Európában. A platform azért jött létre, hogy az alelnök részére stratégiai kérdésekben nyújtott tanácsaival segítse a légi közlekedés fenntartható jövőjének megalapozását és az európai légiközlekedési ágazat jövőbeli versenyképességének támogatását.

Siim Kallas alelnök a következőket mondta: „A légi közlekedés előtt hatalmas kihívások állnak, a gazdasági környezet és a politikai szabályozás irányából egyre nagyobb nyomás nehezedik rá. Ezért nagyon fontos stratégiai szempontból is elgondolkozni az ágazat európai jövőjéről. Az európai gazdaság versenyképességének fenntartása és az európai polgárok és vállalkozások mobilitás iránti igénye hatékony, megbízható és megfizethető légiközlekedési rendszert sürget.”

A légiközlekedési platform ma (október 20.) tartotta első ülését Brüsszelben. Siim Kallas alelnök meghívására tizenöt magas rangú ágazati képviselő – légitársaságok, repülőterek, szakszervezetek, légiforgalmi szolgáltatók és a légi közlekedési ágazat más képviselői – vesznek részt a testület munkájában. A platform a tervek szerint évente kétszer, Siim Kallas elnökletével fog ülésezni, és az európai légiközlekedési ágazat előtt álló kihívásokat fogja megvitatni.

A Bizottság a légiközlekedési platform megalakítását az áprilisi izlandi vulkánkitörés miatti forgalmi fennakadások nyomán jelentette be. Az EU-tagállamok közlekedési miniszterei és az érdekeltek képviselői üdvözölték a stratégiai szintű párbeszéd fórumaként szolgáló platform létrehozását.

A világgazdaság válsága ellenére 2009-ben több mint 750 millió induló és érkező utas fordult meg az EU repülőterein. A légiközlekedési ágazat (amely a légitársaságokat, a repülőtereket, a forgalomirányítókat, a földi kiszolgálást végző szolgáltatókat és a karbantartó szervezeteket egyaránt magában foglalja) Európában közvetlenül mintegy 700 000 főt foglalkoztat. Az ágazat egészen a közelmúltig gyorsan bővült Európában, annak ellenére, hogy egyrészt a környezetvédelem, másrészt a kapacitások terén egyre nagyobb kihívásokkal kénytelen szembesülni.

A platform főbb következtetései között az alábbiakat említhetjük:

- Biztosítani kell az egységes európai égbolt teljes körű megvalósítását, amint arról a kormányok is megállapodtak. Az „egységes európai égbolt” elnevezésű ambiciózus európai uniós kezdeményezést az Európai Bizottság 2004-ben indította útjára, célja az európai légiforgalmi szolgáltatás szerkezetének reformja.

- Kétoldalú megállapodások kötésével ki kell terjeszteni azt a munkát, amelyet mind ez idáig a Bizottság végzett annak érdekében, hogy az európai légiközlekedési ágazat előtt újabb piaci lehetőségek nyíljanak.

- Az egységes európai égbolt műszaki alapjait jelentő, a jövőben megvalósításra kerülő SESAR („Egységes európai égbolt” légiforgalmi szolgáltatási kutatás) számára hatékony irányítási struktúrát kell kidolgozni.

- Az egységes európai égbolt elveit az Európai Unió határain túlra is ki kell terjeszteni.

- Az alelnök légiközlekedési kutatással foglalkozó magas szintű csoport felállításáról dönt, amelynek feladata az lesz, hogy megvizsgálja a légiközlekedési ágazat előtt e téren álló kihívásokat.

Melléklet: A légiközlekedési platform tagjai

– François Ballestero, az Európai Közlekedési és Szállítási Dolgozók Szövetségének (ETF) polgári repülési és idegenforgalmi politikai titkára,

– Martin Chalk kapitány, az Európai Közforgalmi Pilóták Szövetségének (ECA) elnöke,

– Claude Chêne, Siim Kallas alelnök különleges tanácsadója,

– Richard Deakin, a NATS Ltd. vezérigazgatója,

– Louis Gallois, a European Aeronautic Defence and Space Company EADS N.V. vezérigazgatója,

– Massimo Garbini, az ENAV S.p.A. főigazgatója,

– Jacek Krawczyk, a LOT Polish Airlines S.A. felügyelőbizottságának elnöke, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság alelnöke,

– Rein Loik, a Tallinn Airport Ltd. igazgatótanácsának elnöke,

– Wolfgang Mayrhuber, a Deutsche Lufthansa A.G. igazgatóságának elnöke,

– Carolyn McCall, az easyJet plc. vezérigazgatója,

– Ad Rutten, a Schiphol Group műveleti igazgatója, a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) európai tagozatának elnöke,

– Antonis Simigdalas, az Olympic Air S.A. vezérigazgatója,

– Jean-Cyril Spinetta, az Air France-KLM igazgatótanácsának elnöke,

– Niky Terzakis, a TNT Airways S.A. ügyvezető igazgatója,

– Willie Walsh, a British Airways plc. vezérigazgatója, az Európai Légitársaságok Szövetsége (AEA) elnöki bizottságának soros elnöke,

– Daniel Weder, a Skyguide Swiss léginavigációs szolgálatának vezérigazgatója.


Side Bar