Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1352

Brussel, 20 oktober 2010

Stageprogramma van de Europese Commissie bestaat 50 jaar

Wat hebben de koning Mohammed VI van Marokko, Mario Monti, de vicevoorzitter van het Europees Parlement, Silvana Koch-Mehrin, en de economisch adviseur van president Obama gemeen, Michael Froman? Ze hebben allemaal ooit stage gelopen bij de Europese Commissie. Sinds de Commissie in 1960 met haar stageprogramma begon, hebben meer dan 40 000 jonge academici eraan deelgenomen. Het is het langst lopende programma in zijn soort en het grootste ter wereld wat betreft het jaarlijkse aantal deelnemers. De stagiairs voeren vijf maanden lang heel uiteenlopende taken uit, samen met voltijdse ambtenaren van de Commissie. Sommige deelnemers werden achteraf Europees commissaris of Europees parlementslid, anderen koning of journalist. Vandaag viert de Commissie de vijftigste verjaardag van het stageprogramma met een conferentie in Brussel.

Androulla Vassiliou, Europees commissaris voor Onderwijs, cultuur, meertaligheid en jeugdzaken: "Door de jaren heen is de kennis en dynamiek van de stagiairs van grote betekenis geweest voor de Commissie. Voor velen was deze ervaring een scharnierpunt in hun carrière en het begin van een levenslange betrokkenheid bij de Europese Unie."

In 1960, het eerste jaar van het stageprogramma, waren er drie deelnemers. In 1983 waren dat er al 500 en tegenwoordig zijn er jaarlijks zo'n 1 200 stagiairs. De meeste deelnemers kwamen de afgelopen 50 jaar uit Italië (4 500), Malta leverde het kleinste aantal (50). Bijna 3 500 deelnemers kwamen uit niet-EU-landen. De laatste tien jaar werd het aantal vrouwen steeds groter; de verhouding vrouwen-mannen is nu 70-30. De gemiddelde stagiair is 26 jaar oud, spreekt meer dan vier talen en heeft twee diploma's.

Tien oud-stagiairs

Voormalige Commissiestagiairs zijn onder meer:

Dacian Cioloş, commissaris voor Landbouw en plattelandsontwikkeling

Prins Felipe, Spaans troonopvolger

Michael Froman, viceassistent van de Amerikaanse president en viceadviseur Nationale veiligheid voor internationale economische zaken

Silvana Koch-Mehrin, vicevoorzitter van het Europees Parlement en fractievoorzitter van de Duitse liberaal-democratische partij (FDP) in het Europees Parlement

Manuel Marín, voormalig vicevoorzitter van de Commissie

Koning Mohammed VI van Marokko

Mario Monti, voormalig Europees commissaris voor Interne markt en mededinging

Christine Ockrent, Belgisch journaliste, voormalig redactiedirecteur van l'Express en presentator voor France 2 en France 3

Odile Quintin, voormalig directeur-generaal voor Onderwijs en cultuur bij de Europese Commissie

Viviane Reding, vicevoorzitter van de Europese commissie, belast met Justitie, grondrechten en burgerschap

Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag organiseert de Commissie een conferentie over verleden, heden en toekomst van het stageprogramma. Stagiairs uit verschillende generaties en landen komen vertellen over hun ervaringen en vertegenwoordigers van de diensten van de Commissie, in het bijzonder personeelszaken, geven presentaties. Het stagebureau vertoont een video over de sociale, culturele en professionele voordelen van een stage. De conferentie vindt plaats in het Charlemagnegebouw in Brussel.

Hoe word je stagiair bij de Commissie?

Het stageprogramma staat open voor afgestudeerden van universiteiten van over de hele wereld. Zowat negentig procent komt uit lidstaten van de EU. Er is veel concurrentie, want jaarlijks solliciteren meer dan 14 000 kandidaten voor 1 200 plaatsen. Een stage duurt vijf maanden en begint op 1 maart of 1 oktober. Aanvragen moeten zeven maanden voor het begin van de stageperiode worden ingediend via de website van het stagebureau. Stagiairs ontvangen een maandelijkse vergoeding van 1 067 euro en hun reiskosten worden vergoed. Het stagebureau heeft ook speciale programma's voor Roma-kandidaten en tolken uit China (telkens tien stagiairs per jaar).

Het stagebureau beheert het programma en beschikt over een jaarlijks budget van 7 miljoen euro (2009).

Het stageprogramma van de Commissie valt onder de verantwoordelijkheid van het directoraat-generaal voor Onderwijs en cultuur. De Commissie heeft plannen voor een netwerk van oud-stagiairs die optreden als goodwillambassadeurs en die de Europese ideeën en waarden uitdragen.

Meer informatie:

Stagebureau van de Commissie: http://ec.europa.eu/stages/

Portretten van voormalige stagiairs (1960-2010):

http://www.traineeship-anniversary.eu/en/testimonials

Website van de conferentie: http://www.traineeship-anniversary.eu/


Side Bar