Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1345

Bryssel 18. lokakuuta 2010

Komissio palkitsee yrityksiä EU:n ympäristömerkin tunnetuksi tekemisestä

Euroopan komissio palkitsee tänä iltana Brysselissä pidettävässä tilaisuudessa EU:n ympäristömerkkiin liittyvässä tiedottamisessa ansioituneita yrityksiä. Palkinnon saajat ovat erityisen ansiokkaasti lisänneet tietämystä EU:n ympäristömerkistä, jolla EU:ssa merkitään ympäristöystävällisiä tuotteita ja palveluja. Merkin käyttö on lisääntynyt nopeasti, ja se on myönnetty nyt jo lähes 25 000 tuotteelle ja majoituspalvelulle eri puolilla EU:ta ja sen ulkopuolella.

Ympäristökomissaari Janez Potočnikin mukaan EU:ssa toimivilla yrityksillä on keskeinen rooli kulutusmallien muuttamisessa. Potočnik onnittelee palkittuja yrityksiä niiden panoksesta ympäristön tilan parantamiseen ja laatumerkinnän edistämiseen.

EU:n ympäristömerkkiin liittyvä tiedotuspalkinto

Tällä viime vuonna perustetulla palkinnolla annetaan tunnustusta poikkeuksellisista toimista EU:n ympäristömerkkiä koskevan tietämyksen lisäämiseksi. Tunnustuksella kannustetaan muita EU:n ympäristömerkin saaneita hyödyntämään merkin antamia mahdollisuuksia markkinoinnissaan.

Tänä vuonna palkintoa tavoitteli 13 organisaatiota 11 maasta (Alankomaat, Belgia, Espanja, Kypros, Irlanti, Italia, Portugali, Ranska, Ruotsi, Tšekki ja Suomi). Palveluntuottajien luokassa oli hakijoina useita hotelleja. Tuottaja-/vähittäismyyjä-luokassa hakijoita oli aina saippuan ja shampoon tuottajista puhdistusaineiden ja lattiapäällysteiden tuottajiin.

Ehdolla ovat seuraavat yritykset:

Adria Hotel, Prague (Tšekki)

Alpheios International (Alankomaat)

Alvarella Ecoturismo (Espanja)

Arjowiggins Graphic (Ranska)

Bona AB (Ruotsi)

Delhaize nz (Belgia)

Jardim Atlantico (Portugali – Madeira)

Novoceram sas (Ranska)

Sara Lee Corp – Sanex (Alankomaat)

Solus (Irlanti)

Sutter Industries SpA (Italia)

UPM-Kymmene Corporation (Suomi)

ZX FAMI Ltd (Kypros)

Ympäristö- ja tiedotusalan asiantuntijoista ja Euroopan komission edustajista koostunut raati on arvioinut ehdokkaita erilaisin perustein, jotka liittyvät mm. toimien laatuun, luovuuteen ja merkitykseen sekä merkin tehokkaaseen hyödyntämiseen.

EU:n ympäristömerkki

EU:n ympäristömerkki – ainoa koko Euroopan laajuinen ympäristömerkki – on vapaaehtoinen järjestelmä, joka otettiin käyttöön vuonna 1992. Sen tarkoituksena on edistää ympäristöystävällisten tuotteiden ja palvelujen tuotantoa ja kulutusta EU:ssa.

Ekomerkin kukkatunnus on nyt lähes 25 000 tuotteella tai palvelulla. Niihin kuuluu puhdistusaineita, laitteita, paperituotteita, tekstiilejä, kodinhoito- ja puutarhatuotteita sekä voiteluaineita. Lisäksi merkkiä on myönnetty majoituspalveluille.

Näitä tuotteita ja palveluja on kaikissa EU:n jäsenvaltioissa ja monissa muissa maissa ympäri maailman, mm. Intiassa, Uudessa-Seelannissa, Kanadassa ja Kiinassa.

Riippumattomat elimet ovat varmistaneet, että jokainen kukkatunnuksen saanut tuote täyttää tiukat ekologiset ja ympäristönsuojelun tasoon liittyvät perusteet. Merkin myöntämisessä otetaan huomioon tuotteen merkittävimmät ympäristövaikutukset ja ympäristönsuojelun taso tuotteen koko eliniän aikana. EU:n ekomerkkiä hallinnoivat viranomaiset kaikissa EU:n jäsenvaltioissa sekä Islannissa, Norjassa ja Liechtensteinissa.

Järjestelmää on tarkistettu ja sitä on laajennettu useampiin tuotteisiin ja palveluihin, ja tarkoituksena on keskittyä niihin, joissa voidaan saada aikaan eniten parannusta. Järjestelmän tarkistuksessa on myös yksinkertaistettu menettelyä, jolla yritykset hakevat tunnusta, ja alennettu siitä aiheutuvia maksuja.

Palkintotilaisuus alkaa klo 18.30 osoitteessa Plaza Hotel, 118-126 Boulevard Adolphe Max, Bryssel. Lisätietoja voi pyytää sähköpostilla: ecolabel@biois.com.

Lisätietoja EU:n ympäristömerkistä löytyy verkkosivustolta www.ecolabel.eu.


Side Bar