Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1345

Брюксел, 18 октомври 2010 г.

Европейската комисия награждава компании за приноса им в популяризирането на екомаркировката на ЕС

Европейската комисия ще обяви тази вечер на специална церемония в Брюксел победителите за 2010 г. в конкурса за популяризиране на екомаркировката на ЕС. Наградата се връчва за изключителен принос в повишаването на обществената информираност относно екомаркировката — маркировката на Европейския съюз за съобразени с околната среда продукти и услуги. Все по-популярната екомаркировка вече може да бъде видяна на почти 25 000 продукта и услуги за туристическо настаняване в целия Европейски съюз и извън него.

Европейският комисар по околната среда Янез Поточник заяви: „Европейският бизнес има ключова роля за промяната на моделите на потребителско поведение. Поздравявам тези компании за приноса им в подобряването на състоянието на околната среда и за популяризирането на маркировката за високо качество.“

Наградата за популяризиране на екомаркировката на ЕС

Наградата, която беше учредена миналата година, се връчва за изключително активна дейност за повишаване на информираността на обществото относно екомаркировката на ЕС. Тя има за цел да насърчи и да вдъхнови други притежатели на екомаркировката на ЕС да се възползват пълноценно от предимствата на маркировката в своята маркетингова дейност.

В тазгодишната надпревара за наградата се включиха 13 организации от 11 държави (Белгия, Кипър, Чешката република, Финландия, Франция, Ирландия, Италия, Португалия, Испания, Швеция и Нидерландия). В категорията за услуги бяха получени кандидатури от редица хотели, а в категорията за производители и търговци на дребно — от производители на най-разнообразни продукти: от сапун и шампоани до почистващи продукти и подови настилки. Номинираните кандидати са:

Adria Hotel, Прага (Чешка република)

Alpheios International (Нидерландия)

Alvarella Ecoturismo (Испания)

Arjowiggins Graphic (Франция)

Bona AB (Швеция)

Delhaize nz (Белгия)

Jardim Atlantico (Португалия – Мадейра)

Novoceram sas (Франция)

Sara Lee Corp – Sanex (Нидерландия)

Solus (Ирландия)

Sutter Industries SpA (Италия)

UPM-Kymmene Corporation (Финландия)

ZX FAMI Ltd (Кипър)

Журито, съставено от еколози, експерти в областта на комуникациите и представители на Европейската комисия, оцени кандидатурите въз основа на няколко критерия, сред които качество, творчески подход и уместност на мероприятията, както и ефективно използване на логото.

Екомаркировката на ЕС

Екомаркировката на ЕС, която е единствената общоевропейска маркировка за екологично качество, е доброволна схема, създадена през 1992 г. с цел насърчаване на производството и потреблението на екологосъобразни продукти и услуги в Европейския съюз.

Днес почти 25 000 продукта и услуги носят изобразяващото цвете лого на екомаркировката. Сред тях са почистващи препарати, уреди, хартиени изделия, текстил, стоки за дома и градината и смазочни средства. Те включват също така и услуги за туристическо настаняване.

Тези продукти и услуги могат да бъдат срещнати във всички държави-членки, както и в редица страни извън Европа, включително Индия, Нова Зеландия, Канада и Китай.

Всички продукти, носещи екомаркировката на ЕС, са проверени от независими органи за съответствието им със строги екологични критерии и критерии за ефективност. Маркировката отчита основните въздействия на продукта върху околната среда, както и функционалните му екологични характеристики през неговия жизнен цикъл. Властите във всяка една държава-членка, както и в Исландия, Норвегия и Лихтенщайн, са отговорни за управлението на екомаркировката на ЕС.

Схемата бе преразгледана, за да се разшири обхватът на включените в нея продукти и услуги, както и за да се обърне по-голямо внимание на продуктите, които имат най-голям потенциал за подобрение. Преразгледаната схема също така опростява процедурите за дружествата, които кандидатстват за маркировката, а също така намалява изискваните такси.

Церемонията по награждаването започва в 18.30 часа в хотел Плаза, бул. Adolphe Max № 118-126, Брюксел. За повече подробности можете да се свържете с информационното бюро на екомаркировката на следния електронен адрес: ecolabel@biois.com.

Повече информация за екомаркировката на ЕС е на разположение на уебсайта

www.ecolabel.eu.


Side Bar