Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1292

Bruxelles, 6 octombrie 2010

UE și Coreea de Sud semnează un acord de liber schimb

Comisarul UE pentru comerț, Karel De Gucht, ministrul de externe al Belgiei, Steven Vanackere, care reprezintă președinția Consiliului Uniunii Europene (UE), și ministrul coreean al comerțului, Kim Jong-hoon, au semnat astăzi un acord de liber schimb (ALS) între UE și Coreea de Sud. Acest ALS este cel mai ambițios acord comercial negociat vreodată de UE și primul cu o țară asiatică. Semnarea de astăzi semnalează un pas important pe calea punerii sale în aplicare și reprezintă unul dintre principalele evenimente ale summitului UE-Coreea care se desfășoară astăzi la Bruxelles.

„Acordul dintre UE și Coreea de Sud marchează o realizare semnificativă în îmbunătățirea legăturilor noastre comerciale. El va oferi un impuls real creării de locuri de muncă și creșterii economice a Europei în această perioadă critică. Acest acord cuprinzător și inovator reprezintă un punct de referință pentru ceea ce dorim să obținem în alte acorduri comerciale”, a declarat comisarul De Gucht. Abordarea barierelor netarifare în calea comerțului internațional, mai dificil de înlăturat, poate reduce costurile tranzacțiilor comerciale la fel de mult, dacă nu chiar mai mult decât eliminarea taxelor la import.”

Comisia Europeană și Coreea de Sud au parafat textul ALS la 15 octombrie 2009. De atunci, textul acordului a fost tradus în coreeană și în 21 de limbi UE. Toate statele membre ale UE au semnat ALS înaintea ceremoniei oficiale de semnare de astăzi.

Data aplicării provizorii va fi 1 iulie 2011, cu condiția ca Parlamentul European să își dea consimțământul asupra ALS și ca regulamentul Parlamentului European și al Consiliului prin care se pune în aplicare clauza bilaterală de salvgardare a ALS între UE și Coreea de Sud să fie în vigoare. Statele membre ale UE vor trebui, la rândul lor, să ratifice acordul în conformitate cu propriile legislații și proceduri.

Un studiu estimează că acordul va genera noi tranzacții comerciale de bunuri și servicii pentru UE în valoare de 19,1 miliarde EUR; un alt studiu calculează că schimburile comerciale între UE și Coreea de Sud pentru următorii 20 de ani vor crește mai mult de dublu față de scenariul în care ALS nu ar fi existat. Acordul va elimina, practic, toate taxele de import între cele două economii, precum și numeroase bariere netarifare. Exportatorii de bunuri industriale și agricole din UE către Coreea de Sud vor fi scutiți de plata tarifelor. După ce taxele vor fi eliminate complet, exportatorii UE vor economisi anual 1,6 miliarde EUR. Jumătate dintre aceste economii se vor aplica deja în ziua intrării în vigoare a acordului.

ALS va deschide, de asemenea, noi căi de acces pe piață pentru servicii și investiții și va aduce progrese importante în domenii precum proprietatea intelectuală, achizițiile, politica în materie de concurență și comerț, precum și în dezvoltarea durabilă.

Context

Schimburile comerciale între UE și Coreea de Sud valorau aproximativ 54 de miliarde EUR în 2009. UE se află în prezent în deficit față de Coreea de Sud în comerțul cu bunuri, chiar dacă tendințele sugerează că piața coreeană oferă un potențial de creștere semnificativ. Pentru mărfuri precum substanțe chimice, produse medicamentoase, piese auto, utilaje industriale, încălțăminte, echipament medical, metale neferoase, fier și oțel, piele și blănuri, lemn, produse ceramice și sticlă, UE înregistrează un excedent comercial puternic. În același timp, pentru produse agricole, Coreea de Sud reprezintă una dintre cele mai valoroase piețe de export din lume pentru fermierii din UE, cu vânzări de peste 1 miliard EUR. În ceea ce privește serviciile, UE are un surplus de 3,4 miliarde EUR în relația cu Coreea de Sud, cu exporturi de 7,8 miliarde EUR în 2008 și importuri de 4,4 miliarde EUR.

În ceea ce privește tarifele, Coreea de Sud și UE vor elimina 98,7 % dintre taxe, în valoare comercială, atât pentru produse industriale cât și agricole, în termen de 5 ani de la intrarea în vigoare a ALS. La finalul perioadelor tranzitorii, taxele vor fi eliminate pentru aproape toate produsele, cu câteva excepții în sectorul agricol. Aceasta este cea mai ambițioasă extindere comercială realizată vreodată într-un ALS negociat de către UE.

Pentru informații suplimentare

Notă privind ALS UE-Coreea de Sud:

http://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=624&serie=371&langId=en

Zece beneficii-cheie ale ALS UE-Coreea de Sud:

http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2010/october/tradoc_146695.pdf

Comerțul UE-Coreea de Sud:

http://ec.europa.eu/trade/creating-opportunities/bilateral-relations/countries/korea/

Textul acordului: http://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=443&serie=273&langId=en

Elemente-cheie ale acordului: „Ghid de lectură rapidă ALS UE-Coreea de Sud”:

http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2009/october/tradoc_145203.pdf


Side Bar