Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1292

Brüsszel, 2010. október 6.

Szabadkereskedelmi megállapodást ír alá az EU és Dél-Korea

Szabadkereskedelmi megállapodást írt ma alá az Európai Unió és Dél-Korea részéről Karel De Gucht, az EU kereskedelmi biztosa, Steven Vanackere, az EU Tanácsának elnökségét képviselő belga külügyminiszter és Kim Dzsong Hun koreai kereskedelmi miniszter. A szabadkereskedelmi megállapodás az Unió történetének legambiciózusabb kereskedelmi megállapodása, ráadásul az első ilyen típusú egyezmény ázsiai országgal. A dokumentum aláírása – mely a mai brüsszeli EU–Korea csúcstalálkozó egyik legfontosabb eseménye – mérföldkő a megállapodás végrehajtásának folyamatában.

„Az Európai Unió és Dél-Korea közötti megállapodás óriási eredményt jelent kereskedelmi kapcsolataink javítása terén. A mai válságos időkben nagy lökést fog adni Európában a munkahelyteremtésnek és a növekedésnek. A ma aláírt széleskörű és innovatív megállapodás más kereskedelmi megállapodások számára is példaértékkel bír” – nyilatkozta De Gucht biztos. „A nemzetközi kereskedelemben sokkal problémásabbnak bizonyuló, nem vámjellegű akadályok leküzdése legalább olyan mértékben csökkentheti a vállalkozások kiadásait, mint az importvámok megszüntetése.”

A megállapodás szövegét 2009. október 15-én parafálták az Európai Bizottság és Dél-Korea között, majd lefordították koreaira és 21 uniós nyelvre. A dokumentumot a mai hivatalos aláírási ceremóniát megelőzően valamennyi uniós tagállam aláírta.

A megállapodás ideiglenesen 2011. július 1-től lesz alkalmazandó, amennyiben az Európai Parlament hozzájárulását adja, és a Tanáccsal együtt elfogadja azt a rendeletet, amely az EU és Dél-Korea közötti szabadkereskedelmi megállapodás kétoldalú védzáradákát végrehajtja. Ezen túl az uniós tagállamoknak – saját törvényeiknek és eljárásaiknak megfelelően – szintén ratifikálniuk kell majd az egyezményt.

Egy tanulmány szerint a megállapodás következtében az Unió számára 19,1 milliárd euróval növekedik majd az áru- és szolgáltatáskereskedelem, míg egy másik tanulmány szerint a következő 20 évben több mint kétszer akkorára fog nőni az EU és Dél-Korea közötti kétoldalú kereskedelem, mint a megállapodás nélkül nőhetne. A megállapodás lényegében megszünteti a két gazdaság közötti valamennyi importvámot, továbbá számos, nem vámjellegű akadályt is eltávolít. Megszabadítja a Dél-Koreába iparcikkeket és mezőgazdasági termékeket szállító uniós exportőröket a vámfizetés terhétől. A vámok teljes megszüntetése az uniós exportőröknek évi 1,6 milliárd eurót takarít meg. E megtakarítások fele már a megállapodás hatályba lépésének napjától jelentkezik.

A megállapodás új piacot is teremt a szolgáltatások és a befektetések számára, továbbá jelentős előrelépést fog hozni többek között a szellemi tulajdon, a beszerzés, a versenypolitika, a kereskedelem és a fenntartható fejlődés területén.

A háttér

Az EU és Dél-Korea közötti árukereskedelem mértéke 2009-ben mintegy 54 milliárd euró volt. Az EU árukereskedelmi mérlege Dél-Koreával szemben jelenleg negatív, bár a trendek azt mutatják, hogy a koreai piac jelentős növekedési potenciállal bír. Az olyan termékek esetében, mint a vegyi anyagok, gyógyszerek, autóalkatrészek, ipari gépek, lábbelik, orvosi berendezések, színes fémek, vas és acél, bőr és szőrme, fa, kerámia és üveg az EU kereskedelmi mérlege határozottan pozitív. Ugyanígy a mezőgazdasági termékek esetében Dél-Korea az uniós termelők számára a világ értékes exportpiacai közé tartozik: az exportőrök 1 milliárd euró feletti éves forgalmat bonyolítanak. A szolgáltatások vonatkozásában az EU kereskedelmi mérlege Dél-Koreával szemben 3,4 milliárd euró többlettel bír: 2008-ban az export 7,8 milliárd euróra rúgott, míg az import csak 4,4 milliárd eurót tett ki.

Ami a vámtarifákat illeti, a megállapodás hatálybalépését követő 5 éven belül Dél-Korea és az EU meg fogja szüntetni – kereskedelmi értéken számítva – a vámok 98,7%-át mind az iparcikkek, mind a mezőgazdasági termékek esetében. Az átmeneti időszak végére néhány mezőgazdasági termék kivételével valamennyi árucikk esetében megszűnnek a vámok. Ezzel a ma aláírt dokumentum az Unió történetének valaha is létrejött legambiciózusabb kereskedelmi megállapodása.

További információk

Feljegyzés az EU és Dél-Korea közötti szabadkereskedelmi megállapodásról:

http://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=624&serie=371

Az EU és Dél-Korea közötti szabadkereskedelmi megállapodás 10 legfontosabb hozadéka:

http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2010/october/tradoc_146695.pdf

Az EU és Dél-Korea közötti kereskedelem:
http://ec.europa.eu/trade/creating-opportunities/bilateral-relations/countries/korea/

A megállapodás szövege: http://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=443&serie=273

A megállapodás legfontosabb elemei: "EU-South Korea FTA quick reading guide":

http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2009/october/tradoc_145203.pdf


Side Bar